Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

 A Buda-Cash-botrány átírhatja a devizahiteles elszámolást az érintettek egy részénél

A bankok hétfőtől postázzák az érintett hiteleseknek az elszámolásról szóló levelet. A menetrend az ügyfelek többségénél adott, de egy kis részük speciális helyzetbe kerülhet. A héten jegybanki kontroll alá vont, a Buda-Cash-csoporthoz tartozó bankok ügyfeleiről van szó.

A BRB Bank egyik fiókja - Forrás: Origo

 A szóban forgó bankoknál ugyanis a kifizetéseket a héten korlátozta a jegybank, amely azt gyanítja, hogy a Buda-Cash brókercégnél és a csoporthoz tartozó bankoknál összesen közel 100 milliárd forint értékű jogsértés történhetett. A szokásos banki működés korlátozása, átalakítása, valamint az említett bankok bizonytalan pénzügyi helyzete esetleg érintheti a hitelesekkel történő elszámolást is. Fontos, hogy konkrétumot egyelőre nem lehet tudni az ominózus bankok sorsáról, jövőjéről, így az elszámolási eljárás esetleges módosulásáról sem. (A Buda-Cash-csoport bankjai viszonylag kicsik, ezért az érintett hitelesek száma is feltehetően a töredéke a teljes tábornak.)

A bankcsoport tagjai (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, Észak-magyarországi Regionális Bank) egyébként készültek az elszámolásra, honlapjukon megtalálhatóak a vonatkozó tájékoztatók, ám arról a bankok oldalán nincs információ (legalábbis pénteken este még nem volt) , hogy a héten történtek  - elsősorban az életbe léptetett jegybanki kontroll - miként befolyásolja az ominózus bankok hitelesekkel való elszámolását. 

A Buksza péntek este e-mailben fordult a szóban forgó bankok irányítását a héten átvevő jegybankhoz, azt kérdezte, hány olyan ügyfele van a Buda-Cash-csoporthoz tartozó bankoknak, akik érintettek az elszámolásban. Valamint azt, hogy ők mire számíthatnak, kapnak-e az elszámolásból adódóan kompenzációt akkor is, ha esetleg felszámolásra kerül sor a bankjuknál. Továbbá azt, hogy a jegybank mit tanácsol ezeknek a hiteleleseknek.

Hétvége lévén a jegybanki válaszok várhatóan hétfőn jönnek meg, amint ez megtörténik, azonnal közöljük azokat ebben a cikkben, és egy újonnan publikált posztban is.

2 Tovább

Utolsó lehetőség az autósoknak

Szombaton még büntetlenül lehet(ett) venni útmatricákat.

Fotó: Origo

Megússza az 1470 forintos szolgáltatási és a közel 15 ezer forintos pótdíjat, aki januárban matrica nélkül fizetős utakon autózott, és még szombaton megveszi (megvette) az éves úthasználatra való megyei vagy országos bérletet (e-matricát).

Az útbérleteket az ematrica.autopalya.hu-n, mobilon keresztül valamint a többi értékesítési helyen, például benzinkutakon lehet megvenni. (A poszt első körben véletlenül vasárnap lett publikálva, amikor már lejárt a határidő. A hibáért elnézést kérünk.)
0 Tovább

Magyarország durván 600 milliárdot bukik az aggasztó helyzetű fiatalokon

Európában pedig évente több mint 150 milliárd euró veszteséget jelent a fiatalok magas munkanélküliségi rátája. A ludas a "sem-sem nemzedék".

A hónapról hónapra érkező munkanélküliségi adatok rendre javulást mutatnak, legfőképp éves összevetésben, ám figyelembe kell venni, hogy a számok a közmunkaprogram hatása miatt torz képet adnak. (Erről itt írt részletesen a Buksza.) A részletes munkanélküliségi adatokat vizsgálva kiderül, hogy a fiatalok kiábrándító, a legfrisebb - pénteken megjelent - KSH-adat szerint a 15-24 évesek közel 20 százaléka volt munka nélkül. (Az országos munkanélküliségi ráta egyébként 7,4 százalékos a pénteki számok szerint.)

Forrás. Origo

Fontos azonban, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája magában foglalja azokat is, akik tanulnak. Éppen ezért a fiatalok munkanélküliségét pontosabban mutató, úgynevezett NEET-mutatót kell nézni, amelyből kiderül, hogy az érintett korosztályban mekkora arányban vannak azok, akik nem tanulnak, például munkanélküliek, gyermeket vagy beteget gondoznak.

Arányuk jelentős, az Eurostat adatai szerint 2013-ban 19 százalékos volt, tehát majdnem minden ötödik fiatalnak nem volt munkája, és nem is járt iskolába. Ők a kutatók által használt szakzsargon szerint a "sem-sem nemzedék" tagjai. (Magyar rövidítésként a munkán, iskolán, képzésen kívüliek rövidítésére a MIKK betűszót használják a szakemberek.)

0 Tovább

Hiába van bérlete, a gatyája is rámehet a feledékenységre

Bár sokan úgy tudják, a jegy vagy bérlet nélküli utazásért kapott csekk aznap helyettesíti a bérletet. Hát, nem. Nagyon sokba kerülhet a feledékenység.

Igencsak szigorúan bánik a BKK a feledékeny bérleteseivel. Előfordul bárkivel, hogy otthon felejti a bérletét. Ha elkapják az ellenőrök, akkor lehetősége van bérletbemutatással rendezni az ügyet az Akácfa utcában, esetenként 2000 forintért, de - havi bérletnél - évente maximum két alkalommal. A Buksza egyik olvasójával is ez történt: otthon hagyta a bérletét, az utazás során jöttek az ellenőrök, átadta a szükséges papírokat, majd megkapta a csekket. Abban a hitben volt, hogy a csekkel aznap utazhat korlátlanul, de biztos, ami biztos, rákérdezett, valóban így van-e.

Fotó: Origo

Az ellenőr erre azt mondta: "Nem, ez csak a mostani utazás végéig jó, utána a szabályok szerint jegyet kell venni, esetleg bérletet. A kollégák azonban sokszor elfogadják és az Akácfa utcáig el lehet vele menni." Az illető később, az egyik metróállomáson a bejáratnál mutatta a csekket, erre az ellenőr mondta, hogy ez kevés, nem utazhat. Az utas pedig azt felelte, az Akácfa utcába tart. Az ellenőr átengedte, de jelezte, az utas ne lepődjön meg, ha megbüntetik.

1 Tovább

Vasárnaptól változtat a Lidl

Március 1-től, azaz most vasárnaptól több Lidl-egység hosszabb ideig lesz nyitva. Alapesetben a boltlánc üzletei 7-től este 9-ig, de közel 40 - többségében budapesti - bolt 7-től este 10-ig lesz elérhető. Bár a boltlánc a lépést nem indokolta, de minden bizonnyal a március közepétől életbe lépő vasárnapi boltzár áll a háttérben. Az cikk megjelenése után a Lidl jelezte, hogy a Buksza által először közölt - egyébként a boltlánc oldalán szerdán este elérhető - listához képest kicsit változott a különböző boltok nyitvatartási ideje. A Buksza az alábbiakban közli a friss listát.

A kép illusztráció, egyébként egy nagy-britanniai üzletről készült - Forrás: Wikipedia

Az alábbi boltok tartanak majd nyitva 7-től este 10-ig vasárnaptól:

  • Budapest, III. Bécsi út 325–337.
  • Budapest, III. kerület, Huszti 20.
  • Budapest, III. Szentendrei u. 251–253.
  • Budapest, IV. kerület, Megyeri út 53.
  • Budapest, IX. Gubacsi út 34.
  • Budapest, IX. Lobogó u. 12.
  • Budapest, XVIII. Üllői út 379–381.
  • Budapest, VI. Bajcsy Zsilinszky út 61.
  • Budapest, VI. Király u. 112.
  • Budapest, VIII. Leonardo da Vinci u. 23.
  • Budapest, VIII. Teleki tér 1.
  • Budapest, X. Üllői út 112.
  • Budapest, XI. Bartók Béla út 47.
  • Budapest, XIII Béke u. 2–4.
  • Budapest, XIV. Mogyoródi út 23–29.
  • Budapest, XIX. Báthory u. 6.
  • Budapest, XV. Erdőkerülő u. 36.
  • Budapest, XV. Régi Fóti út 1.
  • Budapest, XVI. János utca 196.
  • Budapest, XVI. Újszász u. 47/b.
  • Budapest, XVII. Pesti út 2.
  • Budapest, XVII. Pesti út 237.
  • Budapest, XVIII. Margó Tivadar u. 83.
  • Budapest, XVIII. Nagykőrösi út 35–38.
  • Budapest, XXI. Ady Endre út 58.
  • Budapest, XXII. Nagytétényi 216.
  • Budapest, XXIII. Ciklámen u. 3.
  • Debrecen, Derék u. 31.
  • Debrecen, Faraktár utca 58.
  • Eger, II. Rákóczi Ferenc út 141.
  • Kecskemét, Szolnoki út 18.
  • Szeged, Makkosházi krt. 21.
  • Szeged, Szabadkai út 1/c.
  • Székesfehérvár, Balatoni út 21.
  • Székesfehérvár, Farkasvermi köz 1.
  • Székesfehérvár, Mártírok útja 11.
  • Szentendre, Dózsa Gy. út 20.
  • Szigetszentmiklós Csepeli út 16/A

További két bolt (egy mosonmagyaróvári és egy körmendi) pedig reggel fél 7-től este 9-ig tart majd nyitva.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

A gatyája is rámehet a feledékenységre

Így adózik a cigi

Így néz ki az új 20 eurós

Munkanélküiség, ahogy még nem látta

Komplett falu kiadó

0 Tovább

Buda-Cash-ügy: mi lesz a pénzzel?

A jegybanki kontroll alá vont Buda-Cash brókercégnél lévő összegekre mostani árfolyamon 6,12 millió forintig jár kártalanítás, de a védett összeget nem feltétlenül kapja meg a károsult. Például egy pontosan 6,12 milliós befektetésből csak 5,6 millió maradhat.

Akár 100 milliárd forintra rúghat a Buda-Cash brókercég okozta kár a Magyar Nemzeti Bank hétfői bejelentése szerint, és több mint százezer lehet az érintettek száma a brókercéghez tartozó bankok ügyfélállományát is figyelembe véve.

Fotó: Origo

Sokkal több konkrétumot egyelőre nem tudni, így azt sem, hogy mekkora a kár pontos összegabból mennyit lehet megmenteni, valamint azt sem, hogy mennyi jár vissza az ügyfeleknek. Számos nyitott kérdés mellett azonban az biztos, hogy az ügyfelek a pénzük egy részét visszakapják, akár a brókercéggel, akár a cégcsoporthoz tartozó bankokkal állnak kapcsolatban.

4 Tovább

Ezt csinálja az adó a cigivel 

Egy doboz cigaretta árából 537 forint az adó. Négy év alatt a nettó ár nagyobb mértékben nőtt, mint az adótartalom.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselőnek adott válaszában közölte, hogy egy doboz cigaretta árában tavaly 537 forintot tett ki az adó.

Fotó. Origo

Az 537 forint jelentős emelkedést jelent az elmúlt éveket nézve, 2010-ben még csak 349 forintot adózott egy doboz cigaretta. Miközben az adótartalom 54 százalákkal nőtt, a KSH inflációs kosarában szereplő cigaretták nettó ára 70-100 százalékkal emelkedett, amiben az árrés bővítésének főszerepe volt. Az alábbi adatgrafikákon látható a 2010 óta bekövetkezett drágulás.

0 Tovább

Új pénzt kap Európa - íme az új 20 eurós

Kedden bemutatták a jelenlegi húszeurós utódját. A Bukszának nagyon tetszik.

Folytatódik az euróbankjegyek 2013-ban megkezdett cseréje. Az Europé-sorozatból az 5 euróst 2013-ban, a 10 euróst tavaly vezették be, a 20 euróst pedig kedden mutatták be.

Az új 20 eurós - Forrás: Európai Központi Bank

Az új, a korábbinál biztonságosabb, azaz nehezebben hamisítható bankjegy november 25-én kerül forgalomba. Újdonság a bankjegyen kialakított hologramos "ablak", amelyben Europé arcképe látható a pénz mindkét oldalán.

Az új bankó másik oldala - Fotó Európai Központi Bank

Mario Draghi, az EKB elnöke az új 20 eurós bankjegyről azt mondta: "Az arcképes ablak igazi bankjegy-technológiai innováció. Az euróorendszer erőfeszítéseinek eredményeként az eurobankjegyek továbbra is nehezen hamisíthatók. Mindez pedig erősíteni fogja az euróövezet 338 millió lakosának a bankjegyekbe vetett bizalmát."

0 Tovább

Komplett falu kiadó

Egy napra 210 ezer forintért. Extraként utcákat, állatokat, szántót is biztosítanak.

Az egyik apróhirdetési oldalon ritkaság jelent meg. A friss hirdetés feladója egy komplett falut, a Veszprém megyei - Sümegtől 10 kilométerre lévő - Megyer nagy részét egy napra 210 ezer forintért adja bérbe.

Fotó: Google Maps

Ennyiért hét teljesen felújított házban lehet lakni. Sőt, a hirdetés benn van az árban a kultúr, a pajta is, de alpolgármester is lehet a bérlő, így szabadon megváltoztathatja az utcák, terek nevét. (A lakott és gazdasági ingatlanokat nem lehet használni.)

0 Tovább

Munkanélküliség, ahogy még nem látta

A friss adatok szerint továbbra is felemás a munkanélküliségi helyzet. Az ország egyik felében jó, a másikban rossz. A leggyengébb mutatóval rendelkező településen 45 százalékos a ráta. Listákon a magyar helyzet.

Januárban 5,95 százalékos munkanélküliséget mért a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, ez pedig javulást jelent tavaly januárhoz képest, akkor ugyanis 6,3 százalékos volt a mutató. (Ez a ráta azt jelzi, hogy a munkavállalói korban lévőköz képest hány álláskeresőt tartottak nyilván az adott időszakban.)

Megyék harca

A munkanélküliségi helyzet tehát országosan javulást mutat, de a területi különbségek továbbra is óriásiak. Lényegében kettészakadt országról beszélhetünk.

Fotó: Origo

A fővároson kívül kilenc megye van, amely az országos átlagnál jobb munkanélküliségi mutató ért el januárban, következésképp tíz megyében az átlagnál rosszabb a ráta. (Az alábbi interaktív adatgrafikán látható a megyék sorrendje).

1 Tovább

A nézők másnak adták az Oscart

Ha a bevételeket alapján adnák az Oscart, akkor nem a Birdman lett volna a befutó.

Vasárnap megvolt az Oscar-gála, a legjobb film kategóriájában a Birdman kapta a díjat. (Az Origo díjatádóról szóló beszámolóját itt olvashatja el.) A Buksza a filmek bevételeit követő Box Office Mojo adatbázisa alapján megnézte, hogy a legjobb filmre jelölt alkotások közül melyik termelte a legtöbb pénzt. Ebben az összevetésben az Amerikai mesterlövész vitte a pálmát, a Clint Eastwood rendezésében készült film 428 millió dollárt (115 milliárd forint) hozott össze.

Alejandro González Iñárritu nyerte a legjobb rendezésért járó Oscart - Fotó: AFP

Ha pedig az összes kategóriába jelölt filmeket nézzük, akkor a Hobbit áll az élen, amelyet a legjobb hangvágásért járó díjért jelöltek. Utóbbi film 951 millió dollárt termelt. Érdekes, hogy a filmszakma által legpocsékabbnak munkáknak adott Arany Málnát a legrosszabb film kategóriájában a Szexvideó kapta, amely 126 millió dolláros (34 milliárd forint) bevételt ért el. A legrosszabb rendezésért az Arany Málnát a múlt év legjelentősebb bevételét - világszerte összesen 1,1 milliárd dollárt (közel 300 milliárd forint) - elérő Transformers-sorozat negyedik részének adták.

0 Tovább

Gondolja meg a baumaxos túrát!

A budaörsi egység ugyanis majdnem üres.

A Baumax már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy kivonul, majd jöttek a jelentős leárazások, ezzel együtt a vásálók rohama. Ezen a hétvégén 90 százalékos árengedményt adnak, de alig van miből válogatni, legalábbis Budaörsön.

Fotó:Buksza

A Buksza szombat délelőtt járt a budaörsi egységben, ahol 10 perces várakozás után engedték be a vásárlókat. Az áruház nagy része le volt zárva, üres polcok, meglehetősen kevés termék. A vásárlók igyekeztek vadászni különböző cikkeket, de sokan csalódottan távoztak.

"Kaspót, festéket szerettem volna, de nem volt" - mondta egyikük. A kijáratnál két vásárló pedig arról beszélt, hogy ezért kár volt kijönni, mert nincs semmi nekik való. Ugyanakkor volt, aki jól járt, egy közel 20 ezer forintos csaptelephez hozzájutott a tizedéért.

0 Tovább

Vagyonnyilatkozatok: vége lesz a fecnizésnek és ellenőrök is jöhetnek

A mostani macerás keresgélés helyett a jövőben könnyebben lehet majd turkálni a politikusok vagyonnyilatkozataiban. Ugyanis egységes informatikai rendszer jöhet létre egy, a kormány honlapján megjelent tervezet szerint. Ráadásul vagyonnyilatkozat-ellenőröket is bevethetnek a jövőben.

Ellenőrzés nélkül a vagyonnyilatkozatok kitöltése könnyen üres rituálévá silányul - ezt állapította meg a magyar gyakorlatról az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) . A kritika jogos, hiszen évek óta politikusok, állami szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozatát menetrendszerűen nem igazán ellenőrzi hivatalos szerv, arról nem beszélve, hogy a vagyonnyilatkozatok sokszor kézzel kitöltött fecnik. Átláthatatlanok, nincsenek rendszerbe szedve stb.

A jelek szerint azonban a változás lesz: a kormány honlapján megjelent Nemzeti Korrupcióellenes Program, amely egy elektronikus rendszer létrehozását vetíti előre, és egy ellenőrzési szerv felállítása is benne van a pakliban. (A tervezet itt érhető el - pdf -, itt pedig - zip formátumban -, és a 37. oldalon szerepel a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó rész.)

1 Tovább

Veszélyesek-e a sztárjelölt tepsik? 

Az elmúlt időszakban egyre több boltban váltak elérhetővé a kerámiabevonatos edények. Laikusoknak úgy tűnhet, ezek igyekeznek átvenni a teflonos edények szerepét. Veszélyesek-e ezek az edények?

A kérdés azért is fontos, mert a teflonos edényekről kiderült, hogy sérülés esetén veszélyesek lehetnek. A trónkövetelő kerámiabevonatos edényekről Szigeti Tamás, a független laboratóriumot működtető Wessling szakértője a Bukszának azt mondta: "A kerámiatálak, -edények, -tepsik a csomagolóanyagokhoz hasonlóan az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok közé tartoznak.

Ebből következően az EU élelmiszerlánc-biztonsági rendszerében is ennek a státusznak megfelelő követelményeket kell kielégíteniük. Vagyis: úgynevezett migrációs vizsgálatoknak kell alávetni az ilyen eszközöket, amelyek azt mutatják meg, hogy milyen anyagok kerülhetnek az ételekbe, ha ezekkel süt vagy főz az ember.

Helyükre jöhetnek a kerámiabevonatosak - Forrás: Origo

A kerámia edények a festékanyagai általában valamilyen ásványi anyagból készült színezékek. Ennek következtében a kerámiaedényekből és a kerámiabevonatokból főként fémek, fémvegyületek (főleg fémoxidok) törhetnek utat az készülő fogásba, ha a gyártás során technológiai hiba történt, illetve olyan alapanyagokból készültek, amelyek nem alkalmasak élelmiszerekkel való érintkezésre. "Ilyen eset azonban ritkán fordul elő" - mondta Szigeti Tamás.

0 Tovább

Lefolyótisztítás: kerüld a rosszat!

Az egyik tönkreverte a másikat.

A szokásos fürdőszobai törmelékek (arcszőrzet, haj, szappanmaradék stb.) részlegesen eltömíthetik a lefolyót, ezáltal a víz egyre lassabban folyik el. Ez majdnem minden háztartásban előfordulhat, a Bukszánál a hétvégén jött el egy újabb lefolyótisztítás ideje.

Az egyik drogérialánc üzletében nem volt kapható az a termék - Vix Active granulátum - amellyel már korábban simán kitisztitottuk a lefolyót.

0 Tovább

Szörnyhatározóból bújtak elő a magyar eurótervek

A sajtóban gyorsan végigsöpörtek Bernát Barbara grafikus magyar euróbankjegyekről készült tervei. A kommentelőktől kapott hideget, meleget a diplomamunkának készült fiktív bankjegycsokor. Bernát Barbara munkái adnák az alapot. A bankjegytervek egyik különlegessége, hogy nem híres embereket, épületeket, hanem növényeket, állatokat vonultatnak fel. A grafikus a Bukszának - e-mailen adott - interjújában elmondta, hogy miért állatokat tett a tervekre, honnan jött az ötlet, és arra is választ kaptunk, hogy kártyával vagy készpénzzel fizet-e szívesebben, illetve tetszik-e neki az új tízezres.


 

"Az állatok szerethetővé teszik a bankjegyeket" - Fotó: Kelemen Richárd Miért pont bankjegyekkel készítetted a  diplomamunkádat?

 A mesterszakos végzős munkámnak  mindenképp  valami komolyabb projektet  szerettem volna  választani. Alapképzős  diplomám a Szörnyhatározó  című könyv volt,  amit magam írtam, tördeltem, és    illusztráltam, szintén rézkarcokkal. Ez  megvolt, utána  más jellegű kihívást  kerestem, adódott az  értékpapírok  tervezése, ami akkor még ismeretlen  terület volt számomra. A két munkát az  illusztráció  technikája és stílusa köti  össze, azonban a  papírpénzek egészen  más tervezői hozzáállást  igényel Azon túl, hogy szakít a  hagyományokkal a  bankjegysorozatod, miért állatokat és  növényeket választottál? És miért pont  azokat?

 Szerettem volna a tradicionális komoly  portréknál  egy kicsit lazábban kezelni a  pénz grafikáját. Az  állatvilág  kimeríthetetlen, általános téma és  alkalmas rá, hogy szerethetővé tegye a  bankjegyeket. Gyakran rajzolok állatokat, így nem volt igazán kérdéses, hogy mi fog a címletekre kerülni. A növényekkel pedig tájépítész szakon kerültem közelebbi viszonyba, több munkámban is szerepet kaptak. A bankjegytervekre került fajokat egyrészt személyes preferencia alapján választottam ki, a peléhez például mindenképp ragaszkodtam. Emellett van benne logika: előre eltervezett sorrend szerint történt, a növekvő címletek értékéhez megfelelő állatokat társítottam.

Mennyi idő alatt készült el a teljes sorozat, az első ceruzavonástól a végső tervig?

A munka 2014 februárjában kezdődött kutatással.  Majd jött a sorozatterv elkészítése, ez kulcsfontosságú fázis volt. Meghatároztam az állatok pozícióját, a feliratok és a címérték elhelyezkedését, ez kellett ahhoz, hogy egységesek legyenek az alkotások. Ezeket a terveket felnagyítottam, és előkészítettem a rézkarcoláshoz. Egy grafika elkészítése vázlatokkal együtt egy hétig tartott, így épphogy készen lettem mindennel a júniusi a diplomavédésig. Meg kell hagyni, hajtós volt: fél év nagyon kevés idő egy ilyen összetett feladathoz.

Tervezési fázis - Fotó: Bernát Barbara


 

Kaptál már jegyet a munkádra?

Igen, jelest. De az osztályzatnál sokkal fontosabb teljesítménynek tartom, hogy végig tudtam csinálni, amit célul tűztem ki magamnak. A megszerzett tapasztalatok sokkal többet érnek egy osztályzatnál.

A Szörnyhatározó, az bankjegyek alapja - Fotó: Bernát Barbara

Vagyis? Még laikus szemlélő számára is elég profinak tűnnek a bankjegyek. Azért az nem kézenfelvő, hogy egy grafikus képben legyen a bankjegytervezéssel…

Az egész folyamat nagyon sok újdonságot jelentett, például megismerkedtem Czeglédi Gábor rézmetszővel, aki rengeteget mesélt a bankjegyek készítésének folyamatáról. Ennek főszerepe volt abban, hogy rendszerben lássam a dolgokat, és el tudjak vonatkoztatni a kötöttségektől és szabályoktól. A tervezésben is nagyon nagy örömömet leltem, de a legszebb pillanat az volt, mikor elkészült az első tökéletesen illesztett nyomatom.

Eurósorozat - Fotó: Kelemen RichárdA Behance oldala egy tökéletes fórum arra, hogy ismertebb legyél. Mióta fent van a munka, azóta volt megkeresésed cégektől vagy bárhonnan, hogy rajzolj/tervezz/készíts nekik valamit? Például valamelyik ország nemzeti bankjától, akár a magyartól? (A Behance egy nemzetközi közösségi oldal, amelyen elsősorban kreatív emberek, művészek - például fotósoknak, grafikusoknak - teszik közzé munkájukat.) 

Igen, többen megkerestek már, volt aki logótervezéssel, illusztrációval, vagy meghívó tervezésével. Más is volt, de erről egyelőre nem beszélhetek.

Akkor csak annyit: külföldről is jött megbízás? Esetleg bankjegyekre is?

Külföldiek is, konkrét bankjegyekre még nem.

Melyik a kedvenc magyar bankjegyed? Mármint melyik tetszik a legjobban?

Horváth Endre százezer pengősét nagyon szeretem, bár úgy tudom ő kevésbé sorolta a legjobbjai közé, mert a gyorsan inflálódó pengők már nem metszet-mélynyomtatással készültek.

Ez a kedvenc magyar bankjegye - Forrás: Wikipedia


 

Hogy tetszik neked az új magyar tízezres?

Nekem tetszik! Talán kicsit kevesebb díszítés is elegendő volna, de szerintem szép élénk a színe, és szeretem hogy friss. Jó a változatosság.

Sokat használod - abban az értelemben, hogy az életben inkább készpénzzel vagy kártyával fizetsz?

Attól függ éppen melyikből van,de ha már választani kell, készpénzzel jobban szeretek, sokkal kifejezőbb. Így ritkábban válok meg nagy címletektől, mint bankkártyás fizetéskor.

Miket rajzolnál, terveznél a mostani forintbankjegyekre, ha csak rajtad múlna?

Növényeket és állatokat! Megvalósítanám az elvetett vázlatokat. A mostani koncepcióm forinttal is működhetne, persze ez esetben más fajokat választanék, az euróra szándékosan kerültek olyan állatok, amik egész európára jellemzők.

A peléhez ragaszkodtál az eurók esetében, a forintnál is szerepet kapna? Melyik állat vagy növény lenne rajta biztosan egy forintsorozaton?

Nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy vadállatokat rajzolnék a forintbankjegyekre is, nem háziállatokat.

1 Tovább

 Durva Merci paranoiás despotáknak

500 lóerős Mercedes, extrém védelemmel, beltéri luxussal = 1 millió dollár.

Elkészítette a Mercedes G63 AMG terepjáró páncélozott verzióját az Inkas kanadai tuningcég, amely már számos márka (Cadillac, Toyota, GMC, Nissan) terepjárójából csinált páncélost.

A Business Insider amerikai gazdasági lap azt írja az 1 millió dollárba kerülő Mercedesről, hogy "paranoiás despotáknak" is jó választás lehet. (Az nem derül ki pontosan, hogy 1 millió kanadai vagy amerikai dollár, de a Businnes Insider cikkében dollárjelet tüntetnek fel, az pedig az utóbbit valószínűsítik. Mindenesetre ha kanadai, akkor 220 millió forintba kerül átszámítva az autó, ha amerikai dollárról van szó, akkor pedig 270 millió forintra jön ki az ár.)

Forrás: Business Insider/www.inkararmored.com

Az aknák ellen is védelmet nyújtó, golyóálló üvegekkel felszerelt autóban belül luxuskörülmények uralkodnak: van például minibár, több bőrfotel, műholdas tévé, de fegyvertartó rekeszt is tettek bele. A gyártó pontosan megadja a leírásban, hogy milyen kaliberű fegyverekkel, milyen típusú gránátokkal szemben nyújt védelmet a több mint 500 lóerős autó.

0 Tovább

Óriási kupi lesz a Józsefvárosban

 Március végén lesz ugyanis a lomtalanítás. Az I., az V. és a XIII. kerület után újabb kerületekről derült ki, mikor lehet kipakolni a kacatokat.

A Fővárosi Közterület-fenntartartó (FKF) február végén - 27-én - az V. kerületben kezdi az idei lomtalanítási sorozatot. Egy nappal később az I. kerületben folytatódik , a XIII. kerületben pedig március 16-22. között lesz -  írta egy hete a Buksza. Azóta újabb kerületek jelentek meg a lomtalanítási naptárban. 

Az egynapos utcai felfordulással járó ingyenes lomtalanításra a Józsefvárosban március 23-27., a X. kerületben március 29. -  április 2., a XIX. kerületben pedig április 8-15. között lesz.

0 Tovább

Aprópénzt kapnak a bajban lévők

Az átlagsegélyből kevesebbre futja, mint 2000-ben.

A közmunkaprogram miatt az állam 2013-ban kevesebbet költött segélyekre, összesen közel 140 milliárd forintot. Ez 4,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és trendfordulót jelent,mivel a korábbi években nőtt az összeg - többek között ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss összeállításából.

Fotó: Origo

Az adatok borús képet festenek a segélyezés, és a segélyezettek helyzetéről. A leglényegesebb adatok:

- 2013-ban a segély átlagos összege egy lakosra vetítve 14 ezer forint volt, ami reálértéken - tehát az inflációt is figyelembe véve - közel 6 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez képest.

0 Tovább

Játsszon és nyerjen az új euróval!

Az interneten már lehet játszani az új 20 euróssal. Nyereményt is kapnak a legjobbak. 
Bár az új 20 euróst csak február 24-én mutatja be az Európai Központi Bank, de egy játék segítségével már lehet ismerkedni vele: a négy biztonsági elemet - köztük az új „arcképes ablakot" - az "EKB Tetris ® új 20 €-s” nevű játék mutatja be. (Az elemek egymásra pakolgatásával, majd a sorok lebontásával jelenik meg egyre több részlet a biztonsági elemekből.)

Kép a játékból - Forrás: EKB

A játékkal versenyt is hirdetett az EKB. A március végéig tartó versenyen a száz legtöbb pontot elérő játékos egy-egy átlátszó akriltömbbe foglalt új 10 eurós bankjegyet kap, amelynek értéke egyébként 20 euró. A versenyen a legalább tizennyolc éves, európai uniós lakosok vehetnek részt. A játék ezen a linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Változhat egy jogsiszabály

Nagyot haraphat a fizetésből az influenza

Zseniális tervek a magyar euróra



 


 

0 Tovább

Durva összeget költünk a mostani lottólázra

A legutóbbi öttalálalatos óta 2,3 milliárd forintra nőtt a főnyeremény, ezzel párhuzamosan a játékosok is bátrabban költöttek, eddig 18,5 milliárdot. Adatgrafikán a lottóláz.

Több mint 20 hete nem volt öttalálatos a lottón. A múlt év 37. hetében 85 millió forint volt a főnyeremény, azóta folyamatosan gömbölyödik az összeg, most szombaton már 2,35 milliárd forint lesz. (Cikkfrissítés: most szombaton nem volt öttalalátos, így a jövő héten 2,5 milliárdra megy ki a játék.)

Logikus, hogy a főnyeremény növekedésével lépést tart a lottóforgalom, de az érdekes, hogy mégis voltak olyan hetek, amikor csökkent a bevétel, azaz kevesebbért játszanak a játékosok - derül ki a Szerencsejáték Zrt. Bukszának elküldött statisztikájából. (Az alábbi - hajtás utáni - interaktív adatgrafikán látszik az ötöslottó-forgalom alakulása a főnyeremény növekedésével párhuzamosan. Az egeret az oszlopokra, vonalakra irányítva felugranak az adatok.)

0 Tovább

A kormány módosítana egy jogosítványszabályt

Az orvosi engedély korhatárai változhatnak.

A jövőben az 50 évnél fiatalabbak 10 évre kapnák meg a jogosítványukhoz az orvosi engedélyt - derül ki a kormány honlapján elérhető, egészségügyi jogszabályok módosítását tartalmazó - még el nem fogadott - tervezetből.

Fotó: Origo

Az eddig szabály szerint a 40 évnél fitalabbak kaphattak 10 évre engedély a jogsihoz, azaz 10 évvel kitolnák a korhatárt a 10 éves engedélynél. A módosítás szerint az 50 és 60 év közöttieknek 5 évente kellene kérniük az engedélyt. Az idősebbeknél marad az eddigi szabály: a 60 és 70 év közöttieknek 3 évente, a 70 évnél időssebbeknek pedig 2 évente kell kérniük az engedélyt.

 Jelenleg a jogsi érvényességéhez szükséges orvosi vizsgálat díja életkortól függően 1,7-10,8 ezer forint. (A linken szereplő rendelet 2. melléklete tartalmazza a díjakat.)

0 Tovább

Békéscsaba legdrágább villái

Ezúttal Békéscsabára ment a Buksza villasorozata. A megyeszékhelyen 120 millió forintért hirdetik a listavezetőt. Ahogy a más városokban található villáknál, családi házaknál itt is a szokásos, egyben elcsépelt jelzők színesítik a hirdetést (luxus, elegáns, exkluzív stb.).

1. Családi ház - 492 négyzetméter, 120 millió forint

Az első helyezett békéscsabai házban 4 szoba és egy nappali van, plusz több mint 1800 négyzetméteres kert is kapcsolódik hozzá.

Forrás: Ingatlan.com

Fontosabb, izgamasabb extrák: öntözőberendezés, napkollektorok, szauna, medence, nyári konyha, 4 autónak kialakított garázs, központi porszívó.

0 Tovább

Undorító dögkútra bukkant a hatóság

Ocsmány dolgokat találtak a hatósági ellenőrök egy állatfeldolgozóban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy lakossági bejelentés alapján rendelt el vizsgálatot egy Baranya megyei állati melléktermékeket feldolgozó üzemben.

"A telepen megdöbbentő látvány fogadta az ellenőröket: az egyik tárolóban mintegy 24 tonna sertéscsont, fejek, béldarabok álltak fedetlenül, a másikban pedig - szintén takarás nélkül - a komposztot gyűjtötték. Utóbbi környékén tócsában állt a kifolyt csurgaléklé" - írta az ellenőrzésről a Nébih. (Az alábbi videón undorító képek is láthatóak.) A madarak szabadon rájárhattak a hegyekben álló csontokra, a telep kerítése közel 70 méteren hiányzott, így a vadak, kóbor kutyák is simán hozzáférhettek a hulladékhoz.

0 Tovább

Tesco: végleg bezárt a Mátyás téri

Szerdán este kilenckor végleg bezárt a józsefvárosi Mátyás téren lévő Tesco. Boltbúcsú három képen. 

A Buksza az utolsó vásárlók között volt: este kilenc előtt a polcok feléről már eltüntették a termékeket, majd este kilenckor a cég munkatársa belülről leplombálta a fotocellás üvegajtót, ezzel véget ért a Mátyás téri egység pályafutása. (Emellet a cég további 12 egységet zárt be országszerte.) 

Este kilenc előtt a zöldséges pulton lényegében kiürült - Fotó: Buksza

Este kilenc előtt a zöldséges pult lényegében kiürült.

Este kilenckor plomba került az ajtóra - Fotó: Buksza

Plombát kapott az ajtó. 

Ezzel az üzenettel búcsúzott az egység - Fotó: Buksza

Búcsúkép. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Tesco: végleg bezárt a Mátyás téri - boltbúcsú három képen

Zseniális tervek a magyar euróra

Lefizetik a számokat

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország

0 Tovább

Nagyot haraphat a fizetésből az influenza

Egyre durvul az influenzajárvány, amely a mindennapi munkát is meggátolja, ennélfogva pedig a fizetést is csökkenti. Az influenzajárvány apropóján a Buksza összeszedte a legfontosabb táppénzszabályokat, illetve az idei változásokat.

Hétről hétre emelkedik az influenzás, influenzagyanús esetek száma, az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint január végén közel 50 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent heti összevetésben.

Fotó: Origo

Elsősorban óvodás és általános iskolás gyerekek betegedtek meg, de felnőttek is vannak a betegek között. A beteg felnőtteknek az influenza a munkahelyüktől is távol kell maradniuk, ez pedig rendes szabadságban vagy pénzben kiesést jelent.

0 Tovább

Zseniális tervek a magyar euróra

Bernát Barbara magyar grafikus diplomamunkájaként tervezett egy fiktív magyar euróbankjegy-sorozatot.

Bernát Barbara Behance-oldala/Bahence.net

Amellett, hogy a bankjegyek szépek, különlegesek is: a bankjegyeknél megszokott épületek, emberek helyett növények, állatok szerepelnek rajtuk.  

Bernát Barbara Behance-oldala/Behance.net

Zseniális a hamisítás elleni megoldás: uv-fénynél a bankókra rajzolt állatok csontváza látszik. 

Bernat Barbara Behance-oldala/Behance.net

A többi képet, és a tervezés során készült fotókat Bernát Barbara Behance-oldalán és Facebook-oldalán is megtekintheti. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Aldis szatyor is volt Merkelnél?

BMW-gyárat hozott Merkel? 

Lefizetik a számokat

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország

Ennyit fizetünk a legjelentősebb adókra: fejenként 1 millió forintot

Ezek Kecskemét legdrágább villái

Ezek Budapet legdrágább villái

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások

22 Tovább

Aldis szatyor is volt Merkelnél?

Ha az RTL Klubot büntető reklámadó a Merkel-látogatás miatt csökkenhet, akkor miért ne járhatna jól az Aldi, Penny, Lidl alkotta trió. Hipotetikus elmélkedés, szigorúan feltételes módban.

Úgy tűnik, eredményes volt Angela Merkel német kancellár látogatása, az RTL Klub számára legalábbis. A vizit előtt megjelent sajtóhírek szerint a kancellár asszony az RTL Klubnak komoly terhet jelentős reklámadó is napirendre került. A látogatás során folytatott tárgyalásokról szóló beszámolókban erről ugyan nem volt szó, mindenesetre a kancellári látogatás másnapján - kedden - Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a reklámadó csökkentésére utalt.

Mit szeretnek a német cégek?

Azt nem lehet tudni, hogy a boltláncokat, köztük a német diszkontláncokat (Penny Market, Aldi, Lidl) érzékenyen érintő kormányzati lépések, vasárnapi boltzár, veszteséges működés tilalma, élelmiszerlánc-felügyeleti díj is szóba került volna Angela Merkel és Orbán Viktor között. A kancellár a látogatásán jelezte, hogy a német befektetők a kiszámíthatóságot szeretik. Azt mondta, hogy a német gazdasági szereplők értékelik a megbízható keretfeltételeket, és ha ezek adottak, akkor hűséges befektetők.

Fotó: Origo/MTI - Illyés Tibor

Márpedig a kiskereskedelmi láncokat sújtó lépések inkább kiszámíthatatlan környezetre utalnak, inkább megbízhatatlan keretfeltételeket jelenthetnek. Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-nek azt mondta: a kancellár és a magyarországi német vállalatok vezetői között folytatott megbeszélésen az ügyvezető igazgató nyilatkozata szerint a kancellár "igen nagy érdeklődést tanúsított" a Magyarországon működő cégek helyzete és elvárásai iránt.

1 Tovább

Merkel nem hozott BMW-gyárat

A Vs.hu szerint komoly beruházások előkészítéséről is szó volt Angela Merkel német kancellár hétfői látogatásán. Egy magyarország BMW-gyárról is szó volt a lap szerint, ám ezt a BMW szerdán cáfolta. 

A Vs.hu magyar kormányzati és német gazdasági forrásokra hivatkozva kedden azt írja:  

- a BMW gyárat hozna Magyarországra, konkrét helyszín még nincs.

Emellett:

- a Mercedes újabb gyárat létesítene

- a Simens beszálllhat a paksi atomerőmű bővítéséve

- a német-francia kézben lévő Airbus szállíthat helikoptereket Magyarországnak

- az állam beszállhat a német RWE többségi tulajdonában lévő Mátrai Erőműben.

A Vs.hu értesülését azonban szerdán a BMW és a Mercedes is cáfolta. Az Index számolt be arról, hogy a BMW és a Mercedes is cáfolta a magyarországi fejlesztéseket. A BMW szóvivője azt mondta: nem tervezik és nem fontolgatják egy új magyarországi gyár építését. A Mercedes tulajdonosa, a Daimler pedig egy közlemény adott ki, amely szerint „a lehetőség a kecskeméti gyár kibővítésére valóban létezik. Ez ettől még igaz. De ennél többről jelenleg nincs szó."

A Vs. hu cikkét itt olvashatja el, az Indexét pedig itt

0 Tovább

Meghódította a világot a rezsicsökkentés

Mindenhol olcsóbb a rezsi. Az olajárnak köszönhetően. 

Az olaj ára meredek lejtőre került a múlt év utolsó hónapjaiban. Ennek egyenes következménye az energiaárak mérséklődése. Most már hivatalos adat is mutatja, hogy globális szinten mennyivel csökkentek a rezsikiadásokat is befolyásoló energiaárak.

Fotó: Origo

Az OECD kedden a hivatalos Twitter-oldalán ismertette az adatokat, amelyek szerint tavaly decemberben az OECD-tagországokban átlagosan 1,1 százalékos volt az infláció. Ez önmagában nem izgalmas, de az energiaáraknál látható mínusz 6,3 százalékos árcsökkenés az mindenképpen jelentősnek számít.

Az olajár a magyar inflációt is lefelé húzza, elsősorban az üzemanyagárakon keresztül. Decemberben mínusz 0,9 százalékos volt a magyarországi infláció. Az üzemanyagárak több mint 10 százalékkal estek 2013 decemberéhez képest, ez pedig nagyban hozzájárult a negatív adathoz. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

BMW-gyárat hozott Merkel? 

Lefizetik a számokat

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország

Ennyit fizetünk a legjelentősebb adókra: fejenként 1 millió forintot

Ezek Kecskemét legdrágább villái

Ezek Budapet legdrágább villái

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások

0 Tovább

Ahol az Aston Martin a legolcsóbb

A világ legdrágább autói közül több is felvonul az egyik amerikai autókiállításon. A hét legdrágább modell értéke összesen 2,45 millió dollár (680 millió forint) - írja a kiállításról szóló beharangozójában a Philadelphia Business Journal. 

Aston Martin Vanquish - 278,3 ezer dollár (75,5 millió forint)

Fotó: Origo

Rolls-Royce Ghost II - 291,3 ezer dollár (79 millió forint)

Fotó:Philadelphia Business Jornal

Ferrari FF - 299 ezer dollár (81 millió forint)

Fotó: Origo

Bentley Mulsanne - 302 ezer dollár (87 millió forint)

Fotó: Origo


Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe - 403 ezer dollár (109 millió forint)

Fotó: Origo

Lamborghini Aventador LP700 Coupe - 440,5 ezer dollár (119,4 millió forint)

Fotó: Origo

Lamborghini Aventador LP700 Roadster - 441,6 ezer dollár (120 millió forint)

Fotó: Origo

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

BMW-gyárat hozott Merkel?

Lefizetik a számokat

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország

Ennyit fizetünk a legjelentősebb adókra: fejenként 1 millió forintot

Ezek Kecskemét legdrágább villái

Ezek Budapet legdrágább villái

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások








 







 








 








 







 







 







 







 






 





 




 



 


 

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek