Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha ezt a látod, megállsz! A bicajosokra is vonatkozik a tilalom

Változott a Kresz: a gyerekszállító buszok mellett még szemből sem szabad elmenni autóval, a Buksza szerint a bringával sem. Igaz utóbbit tolni is lehet, ezzel kikerülhető a tilalom. Egyébként 150 ezer forint lehet a büntetés.

Szeptember elején jelent meg az a rendelet, amely néhány ponton átírja a Kreszt az iskolakezdés miatt. Az új szabály a gyerekeket szállító autóbuszra vagy iskolabuszra és a gyerekekre vigyáz.

A szabály lényege, hogy a gyerekeket szállító buszt nem szabad kikerülni (előzni), sőt, szemből sem szabad elmenni mellette, ha a busz "párhuzamos közlekedésre nem alkalmas", azaz több sávos úttesten áll, és a gyerekek be- és kiszállását a busz sofőrje a vészvillogóval jelzi.

Az iskolabuszt vagy gyerekeket szállító buszt pedig az alábbi "Gyermekszállító" táblával kell megjelölni, elől is és hátul is. (A legalább 40x40 centis táblának fényvisszaverőnek vagy fénykibocsátónak kell lennie, ha ez nem megy, akkor meg kell világítani.)

Ez az a tábla - Forrás: Kormányhivatal.hu

Ha tehát olyan úton megyünk, ahol nincs másik, velünk egy irányba haladó sáv, és a fenti táblával felszerelt, indexét villogtató buszt látunk, akkor meg kell állni. Ha nem tesszük, a bírság 5-150 ezer forint lehet. A szabály teljesen érthető autósok esetében.

Bringások sem kivételek

Erről több médium, köztük az Origo is írt az elmúlt hetekben, de a Bukszát az érdekelte, hogy a biciklisekre is vonatkozik-e a tilalom. A Kresz érintett pontjából nem derül ki, hogy esetleg lenne kivétel, ahogy az sincs nevesítve, hogy a tilalom mely járművekre vonatkozik.

2 Tovább

Mindenki irigyelheti a holland fiatalokat

A finn, osztrák, német és holland fiatalok körében a legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, Spanolországban és Görögországban viszont kiábrándító a helyzet. Magyarország a középmezőnyben. A holland fiataloknak mindössze 4 százaléka nem csinál semmit. Az EU infografikája az egyik legégetőbb problémáról. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Új pénzt köszönt Európa

Kedden jelennek meg az új tízeurósok, amelyek biztonságosabbak, mint a korábbiak.

A Buksza több cikkben számolt be az új tízeurós érkezéséről, amely szeptember 23-án kedden került piacra az eurózónában.

A legfontosabb újdonságok az új tízeuróson:

- a bal és jobb szélén vonalkasor domborodik

Forrás: Európai Központi Bank

- a biztonsági szálon az euró jele - "€" - látható; a vízjelen pedig Európé arcképe és egy ablak látható


Forrás: Európai Központi Bank

- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám (a tízes) változtatja a színét: smaragdzöldről mélykékre

0 Tovább

Schwarzenegger utódja sokkal többet kapott

A Mr. Olimpia idei nyertese 275 ezer dollárt, 66,5 millió forintot kapott. Az első versenyen 1965-ben pedig még csak ezer dollár járt a győztesnek, és a verseny egyik legismertebb bajnoka, Arnold Schwarzenegger is csak 32,5 ezer dollárt tehetett zsebre a hét győzelméért.    

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban tartották a Mr. Olimpia döntőjét, amelyet az Egyesült Államokban a testépítők Super Bowljaként emlegetnek. A mostani Mr. Olimpia jubileumi volt, ugyanis ötvenedik alkalommal rendezték meg.

Az idei versenyen - az elmúlt évekhez hasonlóan - a két esélyes, Kai Greene és a címvédő Phil Heath küzdelmét hozta. Phil Heath nyert végül, így sorrendben a negyedik győzelmét könyvelhette el 2010 óta.

275 ezer dollár - 66,5 millió forint a győztesnek

Phil Heath idei győzelméért 275 ezer dollárt, azaz 66,5 millió forintnak megfelelő összeget kapott. Ez jelentős növekedés tavalyhoz képest, akkor ugyanis 250 ezer dollárt vihetett haza. Kai Greene, aki az utóbbi években rendre második lett Heath mögött 130 ezer dollárral, 31,5 millió forinttal lett gazdagabb. A harmadik helyezett Shawn Rhoden pedig 90 ezer dolláros, 21,8 millió forintos pénzdíjat vehetett fel.


Phil Heath, az idei győztes, negyedik bajnoki címe -

Forrás: Bodybuilding.com/Livestream.com

Bár vannak jóval nagyobb díjjal kecsegtető sportesemények, a Mr. Olimpia a kezdetekhez képest ma már sokkal jobban fizet, mint a verseny indulásakor. Az első Mr. Olimpián, 1965-ben ugyanis mindössze 1000 dollárt kapott az első helyezett Larry Scott.


Arnold Schwarzenegger évtizedekkel ezelőtt - Fotó: Northfoto/Origo 

Az amerikai inflációt figyelembe véve az 1965-ben elnyert 1000 dollár ma 7550 dollárt (1,82 millió forintot) érne. Fordítva pedig a következő a helyzet: a mostani 275 ezer dollár fődíjnak megfelelő értékű nyeremény 1965-ben 36,5 ezer dollár lett volna.

A verseny egyik legismertebb bajnoka Arnold Schwarzenegger, aki hétszer nyert. A testépítés után színészként világsztárrá váló, majd kaliforniai kormányzóként a politikában is szerepet vállaló Schwarzenegger 1970-1974 között minden évben 1000 dollárt kapott a bajnoki címért. 1975-ben viszont már 2500 dollárt tehetett zsebre az első helyért, ami mai értéken 11 ezer dollárt jelentene az inflációval korrigálva. Hetedik győzelmét pedig 1980-ban aratta, akkor már 25 ezer dollárral lett gazdagabb, ez pedig ma 72 ezer dollárnak felelne meg.

Schwarzenegger tehát összesen 32,5 ezer dollárra tett szert a hét győzelmével, miközben az elmúlt években és az idén is az első helyet megszerző Phil Heath pedig összesen 975 ezer dollárt kapott a négy győzelemért. (2010-ben 200 ezer, 2011-ben és 2012-ben 250-250 ezer dollár, az idén pedig 275 ezer dollár járt az első helyért.) 

Örül a magyar versenyző 

Bár a Mr. Olimpia volt a versenyhétvége főműsorszáma, számos más kategóriában is versenyeztek a sportolók, ezek egyikén pedig magyar szereplő is indult: Toldi Zsuzsanna a Figure Olimpia kategóriában versenyzett.

Bár nem jutott be az első tízbe, 16. lett, az eredményével nagyon elégedett, a Facebook-oldalán ezt írta a verseny után: "Tökéletesen elégedett vagyok, hogy eljutottam ide! Ez volt az álmom"

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

1 Tovább

Megmondjuk, mikor jön az új húszezres

A szeptemberben hivatalos pénzzé váló új tízezrest 2018-ig fokozatosan követik a többiek, a 20 ezer forintos várhatóan 2015 végén jelenik meg. Új címletre pedig nem kell számítani.

Egy bankjegysorozat műszaki szempontból természetes módon avul, ez a fejlesztések ellenére fokozatosan érezteti hatását, ami látszik a hamisítványok minőségében is - áll a Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányában, amelyben szeptember 1-jén bemutatott új tízezressel elindított - 2018-ig tartó - bankjegycsere indokairól írnak a jegybanki szakértők. (A Buksza szerint azért a tízezressel kezdték, mert ez a legnépszerűbb bankjegy Magyarországon, legalábbis ez logikus magyarázatnak fest.) 

Voltak megtévesztő hamisítványok, de jól állunk

Az MNB szerint a forinthamisítás - a körülbelül két évvel ezelőtt felszámolt nyomdai hamisító műhelytől eltekintve – a színes sokszorosító eszközökre - fénymásolókra, printerekre - épül. Ugyanakkor figyelemre méltó az a tendencia, hogy az alkalmi hamisítók egyszerű hamisítványai mellett – csekély számban –, de folyamatosan jelennek meg a forgalomban a felkészültebb hamisító műhelyekben előállított, kifinomult imitációs módszerekkel készített másolatok is. Ezek pedig a kereskedelemben dolgozó pénztárosok számára már gyakran megtévesztőnek bizonyulnak.


Az új, biztonságosabb tízezres - Forrás: MNB

Bár a forintbankjegyek hamisítási aránya kedvezőnek mondható, a jegybank szakértői rámutatnak, hogy egy lépéssel mindig a bűnözők előtt kell járni. Ezért van szükség egy-egy sorozat felfrissítésére, cseréjére, amelynek eredményeként biztonságosabb bankjegyek kerülnek forgalomba.

Jövő év végén jöhet az új húszezres

Az új sorozat első tagja a két hete bemutatott tízezres, amely bár szeptembertől hivatalos fizetőeszköznek számít, csak decembertől kerül nagyobb számban piacra, tömeges elterjedése pedig jövőre várható. A jegybanki tanulmányból szerint az új tízezrest a húszezres követi majd, várhatóan 2015 végén.

Jövőre jöhet az utódja - Forrás: MNB 

A többi címlet (ötszázas, ezres, kétezres, ötezres) bevezetésének időpontjáról nincs szó a jegybanki dolgozatban, amelyből az viszont kiderül, hogy új címlet bevezetését nem tervezi az MNB sem rövid, sem pedig középtávon. A jegybanki tanulmányt, amely foglalkozik az 1 és 2 forintosok kivezetésével, a 200 forintos bankjegy cseréjével, a nagy címletek rejtett gazdaságra gyakorolt hatásával is, itt olvashatja el.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Milyen autóval járnak a magyar főnökök?

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Így néz ki az új tízezres

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

Jönnek a tízeurósok

Milliárdokon ülünk, de nem foglalkozunk vele

0 Tovább

Mivel járnak a magyar főnökök? - Milyen autókra buknak a magyar mamutcégek?

A Bukszát az érdekelte, milyen autókból álló flottájuk van a legnagyobb magyar tőzsdén szereplő cégeknek (Magyar Telekom, Mol, OTP, Richter), valamint milyen autókkal járnak a cégvezetők.

A Buksza pontos márkákról, típusokról, motorfajtákról is érdeklődött, ám ezekre a kérdésekre nem igazán jött válasz a cégektől. A kérdések között szerepelt az is, hogy a cégek mennyire vevők a hibridekre és elektromos autókra. Alább a Buksza-felmérés eredménye.

400 autó az OTP-nél

"A menedzsment tagjai felső kategóriás német és japán gyártmányú autókkal közlekednek, a vezetőknél lévő autók átlagéletkora 4 év" - közölte az OTP.

Az OTP-nél a Skodát gyűjtik - Fotó: Origo (a kép illusztráció, nem OTP-s autót ábrázol)

A járműpark összesen 400 autóból áll, van köztük személyautó és kisteherautó egyaránt. Többségük Skoda: az autók 65 százalékát adja a cseh márka, ezeket az autókat pedig jellemzően az ügyintézők használják.

0 Tovább

Egészséges étel? Fizesd a dupláját!

Az egészséges étel jóval drágább, mint sima - ezt egy újabb kutatás is bizonyítja.

Az egészséges étkezés egyelőre Magyarországon keveseket érdekel, a GfK tavaly novemberben megjelent kutatása szerint 10-ből egy ember fogyaszt egészséges ételeket. Az egészséges táplálkozás térnyerésének egyik gátja, hogy drágább, mint a hagyományos. Ezt több, igaz külföldi kutatás igazolja.

A Journal of Epidemiology and Community Health című folyóirat következő számában megjelenő, brit kutatók által elvégzett felmérés szerint az egészséges étrend jóval drágább.

Fotó: Origo

A kutatók 35 ezer brit nő bevonásával vizsgálták, hogy mennyibe kerülnek a különböző étrendek. A különböző étrendeket a brit Egészségügyi Minisztérium által kiadott ajánlása alapján sorolták be - idézi a kutatástaz Élelmiszer-biztonsági Szemelvények friss száma.

0 Tovább

Lemarad a fizetésemelés

Az elmúlt tíz évben a tanárokkal szűkmarkúan bántak: átlagos fizetésük 11-35 százalékkal nőtt, miközben az országos átlag 76 százalékkal emelkedett. Most újabb béremelést kapnak. Infografikán a tanári fizetés 10 éve.

A tanárok karrierjét menedzselő - úgynevezett új pedagógus előmeneteli - rendszer tavalyi bevezetése óta harmadik alkalommal emelkedik a tanárok fizetése: a magasabb fizetés szeptemberre jár, azaz október elején kapják meg az emelt összeget.

Fotó: Origo

Az új szabályok szerint a pedagógusok fizetését (illetményalapját) a végzettségtől függően a minimálbér alapján számolják: a középfokú végzettségre a minimálbér 118,9 százaléka jár, a furán hangzó, alap felsőfokú (bachelor) végzettségnél 1,63, mesterfokozatnál pedig 1,79 a szorzószám. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett "Pedagógus I." kategóriába tartozó, alap felsőfokú végzettséggel rendelkező tanárok 166-315 ezer forintot kaphatnak, a mesterfokozatúaknak pedig 182,3-346,4 ezer forint jár. (Az Eduline.hu oktatási szakportál összegyűjtötte, hogy kategóriánként és végzettségenként a tanárok pontosan mekkora bruttó fizetésre számíthatnak októberben.)

0 Tovább

Zárul az ajtó a minimálbéresek előtt

Megjelent a jövedelemarányos törlesztésről szóló jogszabály, célegyenesbe került a devizahiteles csomag, elindult a Bubi. Három kép, kilenc mondat - heti összefoglaló a Bukszától. 

Jön a plafon


Forrás: Origo

A héten megjelent a jövedelemarányos törlesztőrészletről szóló rendelet, amelynek lényege leegyszerűsítve: 400 ezer forintos - legális, azaz bevallott - jövedelem felett a fizetés 60 százalékát, 400 ezer alatt pedig annak a felét költhetjük a hitelre.

Ez egyben azt is jelenti, hogy azok nem kaphatnak hitelt, akik kizárólag zsebbe kapják a pénzüket, a minimálbérre bejelentettek számára pedig nagyon szűk nyílás marad a hitelkapukon: a minimálbér nettó összegére vetítve körülbelül 33 ezer forint lehet a törlesztőrészet, ezért pedig a jelenlegi átlagkamatok mellett alig több mint 4 millió forintos húszéves futamidejű lakáshitelt, és 1,2 millió forintos ötéves futamidejű személyi kölcsönt adnak.

Kivételek vannak, nem vonatkozik a törlesztési plafon többek között azokra, akik 200 ezer forintnál alacsonyabb összegű hitelt felvevőkre, az árfolyamgátas adósokra, a diákhitelesek.

Mennyit kapnak a devizahitelesek?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken közölte, átlagosan harmadával csökken a devizahitelesek törlesztőrészlete, és az úgynevezett elszámoltatási törvény pénteki megjelenését követően "egy ország fog osztani, szorozni, számolni", hiszen egyenként kell minden hitelszerződést újraszámolni.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig a pénteki sajtótájékoztatóján pedig azt mondta: a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkenhetnek, a pontos elszámolás képletét a jegybank dolgozza ki, a pénzintézeteknek pedig összesen mintegy ezermilliárd forintot kell visszafizetniük az ügyfeleiknek.

Az elszámoltatási törvény szerint a devizahitelesek törlesztőrészletei várhatóan februártól csökkennek. 

Elindult a Bubi

Fotó: Buksza - Csernátony Csaba

Néhány hónap csúszással hétfőn elindult a Bubi, a budapesti közbringarendszer, a Budapesti Közlekedési Központ a Bukszával közölte, az első két napon összesen közel 10 ezren tekertek a közbringákkal, egy-egy alkalommal átlagosan 16 percig használták azokat. 

A Bubi-bérlet ára 18,9 ezer forint, ennyiért egy éven keresztül bármikor lehet tekerni fél órát ingyen, és akár négy bringát is lehet vele kölcsönözni - azaz egy családnak megéri bubizni

Szeptemberben olcsóbb a bérlet, 12 ezerért kapható.   



0 Tovább

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Az egyik debreceni McDonald's-egységbe jelentkezett, de kidobták a súlya miatt.

A jelölt telefonon egyeztetett az étteremmel, majd a személyes beszélgetés során közölték vele, hogy a méretei miatt nem való az étterembe - írja az Index a 4024.hu-ra hivatkozva.

A jelentkező beszámolója szerint így nyitotta a cég személyzetise a beszélgetést: "Nem kapod meg az álllást". Mégpedig a súlya miatt, közölték vele, hogy nem megy rá az 56-os nadrág.

2 Tovább

Dolgozókat aláz az újbudai hivatal

Pedig minden jól indult. A pénteken még remekül működő újbudai okmányiroda hétfőre megváltozott: rengeteg ember, kevés hivatalnok, arrogáns biztonsági őr, segítőkészség hiánya, botrányt kiáltó ügyfél. Kudarc.

Az élményekhez szükség volt arra hogy, olyan balfék legyek, hogy az ellopott irataim helyett kapott lakcímkártyát és ideiglenes személyit pár napon belül elhagyjam. Az első kör jól ment.

Az ellopott iratok miatt először pénteken dél körül mentem az újbudai okmányirodába. Sokan voltak ugyan, de minden flottul ment: fél óra alatt elkészült a lakcímkártya és az ideiglenes személyi.

Hétfőn munkába menet nem leltem az ideiglenes személyit meg a lakcímkártyát, valahol elhagytam vagy ilyesmi, sebaj, munka után megyek az okmányirodába, gyorsan túl leszek rajta - legalábbis a pénteki kiszolgálás alapján erre volt esély. Ehelyett pofonok sora várt rám, és a többiekre.

0 Tovább

8 ezer forint szinte semmiért - kerüld el, hogy lehúzzanak

Az egyik ingatlanközvetítő 8 ezer forintot kért egy olyan listáért, amelynek tartalmát nem ismertetik a fizetés előtt, csak annyit mondanak róla, hogy az van rajta, ami neked kell. Tanácsok a lehúzás ellen. 

A Buksza szerzője a bérlésre kínált ingatlanok között keresgélt 2-3 hete, talált is egy jót. (Azóta lekerült, ezért nincs belinkelve.) A hirdetést a Starting-Ingatlan Iroda tette fel az ingatlan.com-ra, amelynek munkatársával a következő telefonos párbeszéd zajlott:

- Mikor nézhetjük meg a kérdéses ingatlant? - érdeklődött a Buksza szerzője.

- Bármikor, de erre csak azt követően kerülhet sor, ha bejön az irodába, és megvásárolja az adott ingatlanról, valamint más ingatlanokról szóló információs anyagot 7900 forintért - hangzott a válasz.

- A keresett ingatlanon kívül pontosan milyen ingatlanok vannak még a listán? Látatlanban nem szívesen fizetnénk ki közel 8 ezer forintot.

- Olyan ingatlanok vannak rajta, amelyek biztosan tetszenének önöknek.

Fotó: Origo

- De a legtöbb hirdetés, így a kérdéses ingatlan a neten is fent van, ingyen...

- Igen, de mi vagyunk a közvetítők, és a lista megvásárlása után kizárólagosságot adunk.

- Köszönjük, így nem kérjük, soknak tartjuk egy lényegében ismeretlen listáért kifizetni a 8 ezer forintot - zárta a Buksza szerzője a beszélgetést. (Azóta nem kerestünk másik házat.) 

A Buksza ezt követően e-mailben megkérdezte a Starting-Ingatlan Irodát, hogy mi indokolja ezt a gyakorlatot, miért kérnek pénzt egy, a vevő számára lényegében ismeretlen listáért, de a cég egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

A listázás mégsem a múlté

A Buksza megkereste az egyik legnagyobb ingatlanhirdetéseket publikáló portált, az ingatlan.com-ot, hogy az ingatlanos körökben "listázásnak" nevezett, a korábbi években elterjedt gyakorlatot ma is sokan követik-e, és hogyan kell kikerülni a csapdákat.

Az ingatlan.com a Bukszával közölte: "A listázás a mi tapasztalatunk szerint inkább a múlté, hiszen ezek a találati listák az interneten bárki számára ingyenesen, könnyen és gyorsan elérhetőek. A keresők nagy része ma már interneten keres, prioritásaik szerint szűrhetnek az ingatlanok között. Nekik értelmetlen lenne fizetni olyan információért, ami ingyenesen is elérhető. A legfrissebb hirdetések ma már egyszerűen elérhetőek a hirdetésfigyelő beállításával is, ami naponta kétszer küldi emailben az új hirdetéseket."

Mire kell figyelni?

Az ingatlan.com véleménye szerint az ingatlanközvetítők listáinak legfeljebb az albérletek esetében lehet, mert ez keresleti piac, kevés az albérlet, gyorsan elkelnek a kiadó lakások, házak. "Ugyanakkor az albérletek listázása csak akkor jelent értéket a keresőnek, ha a közvetítő tudja garantálni, hogy még valóban kiadó ingatlanok hirdetései szerepelnek csak a listán, olyanok, amik megfelelnek a keresők által megadott igényeknek is" - közölte a cég. Az ingatlan.com-nál arra is felhívták a figyelmet, hogy a legtöbb esetben a listázással az interneten kevésbé jártas ingatlankeresők járnak rosszul.

Nekik a következő tanácsok lehetnek érdekesek. Egyrészt csak akkor fizessenek listáért, ha szerepel rajta a frissítés dátuma, maximum egy napos és a közvetítő maga ellenőrizte, hogy időközben nem került kiadásra vagy eladásra az ingatlan. Másrészt érdemes rákérdezni, a közvetítő tudja-e garantálni, hogy a kereső által választott paramétereknek megfelelő ingatlanok szerepelnek a listán.

0 Tovább

Olyan, mint az igazi - munkában a pénzfirkáló

A végeredményről nehéz megmondani, hogy nem valódi. Marcello Barenghi olasz művész rengeteg dolgot lerajzol, például a Rubik-kockát vagy éppen bankjegyeket. Pompás videó az 500 eurósról.

0 Tovább

Nagy kár érte - targoncával döfte le az Audit

Egy alkalmazottat nagyon felbőszített a főnöke, ezért targoncával ment neki a vezető Audijának a Nagykanizsa közelében lévő Kilimánon.

A gyanúsított azt mondta a rendőrségen, nem bánta meg a tettét, a főnökével anyagi vitája volt - írja a Police.hu.

A gyanúsított a cég telephelyén lévő targoncával ledöfte, majd felborította az A5-ös Audit. A kár több millió forint. (Fotó: Police.hu)

4 Tovább

Fura ellentét és beépített bomba a magyar nyugdíjakban - ennyit kaphatnak a devizások

Forintbúcsú, forintszületés; kinek jár több nyugdíj; a devizahitelesek átlagosan 800 ezret kaphatnak vissza és az egyik bank meglepetést okozott a bíróságon. Három kép, kilenc mondat - Buksza-válogatás a hét híreiből.

Nyugdíjellentét

100,5 ezer forintot kap átlagosan egy magyar nyugdíjas, a férfiak 110 ezret, a nők azonban csak 94 ezret - derül ki a hvg.hu összeállításából, amelyben az egy nyugdíjszakértő azt mondja, a 40 éves korhatár a nőknél egy beépített bomba.

200 ezer forintnál magasabb nyugdíjat 72 ezer férfi, és 42 ezer nő kap.

Bár a férfiaknak jár több nyugdíj, végül mégis a nők járnak jobban: rövidebb ideig és összességében kevesebb járulékot fizetnek, de tovább vannak nyugdíjban, mint a férfiak, így végeredményben több nyugdíjat kapnak.

0 Tovább

Klapka lelép - rendhagyó hirdetéssel búcsúzik

Eladó a Vámház körút 9-ben lévő bolt - Klapka György ismert üzletember, a HVG-ben, rendhagyó ingatlanhirdetéssel köszön el az üzleti világtól.


Megunta - Fotó: HVG/Kreativ.hu 

0 Tovább

Ennyiért adják a panellakást

A téglalakások után a panellakásokat versenyeztette a Buksza. Buda megint nyert, de akadnak érdekességek.

- bár a nagyobb, 70-100 négyzeméteres panelek budapesti és pesti átlagára alacsonyabb, mint a 40-70 négyzetmétereseké, Budán fordított a helyzet

- pesti panel 165 ezerért is van

- az OTP Jelzálogbank nyáron kiadott elemzése szerint a panelek ára az elmúlt években az átlagnál nagyobb mértékben esett, így a forgalom jóval kevésbé

- ahogy a téglalakások, úgy a panelek között is akad jó pár, amelynek megvásárlásával, majd kiadásával a jelenlegi kamatok mellett csinos, 4-9 százalékos hozamot is el lehet érni

- a Buksza családjában konkrétan 6,5 százalékos hozamot produkál egy panellakás

- egy másik friss példa: az ingatlanos által egy éve 9 millióra taksált csepeli ingatlanra a hirdetés feladása után hamar jelentkezett az első vevőjelölt, aki 9,9 milliót ígért - az övé lesz (ha megkapja a hitelt)

A többi adat az alábbi grafikonokon látható. Az árak az ingatlan.com és az Otthontérkép.hu hirdetési árainak átlaga alapján készültek. Egy-egy lakás többször is felkerülhet a hiirdetési oldalakra, ez némileg torzíthatja a végeredményt, de a nagyságrendek azonban jól láthatóak.

0 Tovább

Mennyit költünk szeszre?

Tavaly 322 milliárd forintra rúgott az alkoholos italok forgalma, ami a hét évvel korábbinál 90 milliárddal nagyobb összeg. Infografikán a magyar szeszesital-forgalom. 

A Napi Gazdaság szerint dohányboltok mintájára jövőre megjelennének az alkoholboltok, azaz az alkoholskereskedelmet is állami felügyelet alá vonná a kormány. Meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva a lap azt írja, az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették, és már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel a megvalósításáról. 

A kormány ezt követően reagált a hírre, a Kormányzati Információs Központ a Portfólióval közölte: "Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén".

Akár lesznek, akár nem, a hírek örömére a Buksza - a KSH adatai alapján - megnézte, hogy az elmúlt években mennyi pénzt költöttünk alkoholos italokra: tavaly például 322 milliárd forintot, hét évvel korábban pedig 230 forintot tett ki a szeszes italok forgalma. Az alkoholos italok a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül háttérbe szorulnak, a teljes összeg alig több mint 3 százalékát adják. (Az adatok a teljes forgalomnövekedést mutatják, amely nem egyenlő a fogyasztás bővülésével. A forgalomnövekedésben ugyanis szerepe van a jövedéki adó változásának is.)

0 Tovább

Megelőzik az új tízezrest - jönnek az új tízeurósok

Magyarország a tízezrest, az eurózóna a 10 euróst cseréli le. Előbbiek decembertől, utóbbiak már három hét múlva debütálnak a piacon. 

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn jelentette be, hogy lecseréli biztonságosabb, újratervezett bankókra cseréli a meglévő bankjegyeket. A cserét a legnépszerűbb bankjeggyel, a tízezressel kezdik, az új tízezres keddtől hivatalos fizetőeszköz, de a forgalomban csak decembertől jelenik meg.

A régi és az új tízeruós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Nem csak az MNB hajt végre cserét, az Európai Központi Bank is: az öteuróssal kezdte, majd idén - ahogy azt a Buksza már korábban megírta - most szeptember 23-án dobják piacra az új tízeruóst. 


A régi és az új tízeruós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Ezen a linken az új tízeruós biztonsági elemei láthatóak, itt pedig a régi és az új bankjegyet egymásra téve lehet összevetni a kettőt, az alábbi videóból pedig kiderül, hogyan készülnek a tízeurósok. (A videó hosszú, több mint 15 perces, az izgalmasabb rész a harmadik (3.00-nál) percnél kezdődik, amikor például azt is megmutatják, hogyan kenik össze a festékkel a nyomtatóhengert.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Így néz ki az új tízezres

Lecserélik a legnépszerűbb magyar bankót

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket

0 Tovább

Így néz ki az új tízezres

Megjött az új tízezres, amely a legnépszerűbb címlet Magyarországon. 

A jegybank a várakozásoknak megfelelően hétfőn bemutatta az új tízezrest, amely biztonságosabb, mint a mostani, új címlet és új portré azonban nem lesz. A tízezres keddtől hivatalos fizetőeszköz, de csak decembertől megy a piacra. A legnépszerűbb bankjegyekről, összértékükről, darabszámokról itt olvashat részletesen

Az új bankjegy pedig íg néz ki:

Forrás: MNB

Arról, hogy korábban milyen forintbankjegyek voltak forgalomban itt olvashat részletesen. Arról pedig ebben a cikkben olvashat, hogy a lakosságnál még mindig milliárdos értékben vannak olyan bankjegyek, amelyeket ugyan már kivontak a forgalomból, de még visszaválthatóak. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Lesz-e teljes forintcsere?

Lecserélik a 10 euróst

Teljes forintcsere jöhet

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket


0 Tovább

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

Új bankó érkezik - ezért a Buksza infografikás áttekintést készített a készpénzpiacról, amelyből kiderül az is, hogy melyik a legelterjedtebb bankó.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentette, új bankjegysorozatot bocsát ki, elsőként az tízezres újratervezett, továbbfejlesztett változata jelenik meg, a többiek pedig 2018 érkeznek. Az új tízezres már keddtől (szeptember 2-ától) hivatalos fizetőeszköz, de csak decembertől jelenik meg a piacon, és széles körben jövőre fog elterjedni. A jegybanki bejelentés szerint nem lesz új címlet, és új portré sem kerül a bankjegyekre, de biztonságosabbak lesznek.

A lépés nem meglepő, a Buksza - az Indexre hivatkozva - a hétvégén megírta, hogy hétfőn új bankjegysorozat kibocsátást jelenti be a jegybank. (A részletekről a "Tényleg lesz teljes forintcsere" című cikkben olvashat.)

Lecserélik - Fotó: MNB

A Buksza a jegybanki bejelentés miatt áttekintette a teljes magyar készpénzpiacot. A forgalomban lévő bankjegyek összértéke március végén megközelítette a 3300 milliárd forintot, ami 20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A mennyiséget nézve pedig 13 százalékos volt a növekedés, így március végén 339,3 millió bankjegy volt forgalomban.

A pontos adatok az alábbi infografikán láthatóak, kiderül belőlük például, hogy a legelterjedtebb bankjegy a tízezres. (Az egeret az adott oszlopra, körcikkre húzva jelennek meg további információk. A 2014. március végi helyzetet tükröző adatok nem tartalmazzák az MNB által kiadott emlékérmék- és elmékbankjegyek adatait, igaz, ezek névértékükig törvényes fizetőeszköznek számítanak.)

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek