Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tényleg lesz teljes forintcsere?

A korábbi híreknek megfelelően valamit tervez a jegybank: lehet, hogy csak egy új bankjegy debütál, de az is elképzelhető, hogy az összes forintbankjegyet lecserélik. Hétfőn kiderül.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken meghívót küldött a sajtónak, amelyben a "Milyen lesz a magyar készpénz?" című rendezvényre invitálja az újságírókat - írta pénteken az Index. Ennél több nem derül ki a meghívóból, és a sajtótájékoztató témájáról a lap külön kérdésére sem nem árult el többet a jegybank. A hírportál úgy tudja, a jegybank arra készül, hogy lecserélje az összes most forgalomban lévő bankjegyeket.

A lépés egyébként nem lenne meglepő. A Buksza - meg nem erősített hírek alapján - egy hónappal ezelőtt megírta, hogy teljes forintcserére készülhet a jegybank.

Forrás: Giphy.com

3 Tovább

Példátlan átverés, óriási bírsággal

Az MNB óriási, 1,25 milliárd forintos bírságot szabott ki egy engedély nélkül működő cégre, a Fortress Holdingsra. A most elkaszált cég mellett számot cég működik engedély nélkül, amelyek kockázatosak lehetnek. Ezért kezeljük óvatosan a mesés hozammal kecsegtető ajánlatokat, és nézzük meg a hatóság listáját, amelyen az engedély nélkül működő, ennélfogva kockázatos cégek szerepelnek.

"Több ezer befektetőt tévesztett meg a Fortress Holdings LLC és egy természetes személy, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk, valamint az ehhez kapcsolódóan engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két cégre, és több büntetőeljárást is kezdeményezett az ügyben" - közölte Windisch László, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fotó: Origo

A jegybankár az MTI tudosítása szerint utalt arra, hogy a Kulcsár-ügy óta nem tártak fel hasonló volumenű ügyet, és az összegyűjtött forrás volumenét tekintve a magyar pénzpiacon példátlan mértékű jogszabálysértésről van szó.

0 Tovább

Összecsapnak a budai lakás-négyzetméterárak a pestiekkel

A pesti és budai téglaépítésű lakások meccselnek a Buksza friss összeállításában. Nem meglepő módon a budai ingatlanok drágábbak, mégpedig durván 100 ezer forinttal a lakáshirdetések alapján. Hogy ez sok vagy kevés, az egy másik kérdés.

A legdrágább és legolcsóbb lakásokat felsoroló, majd a Budapest magjának élénkülését bemutató cikk után újabb lakásiaci körképpel jelentkezik a Buksza. Ezúttal Buda és Pest csap össze, mégpedig az ingatlan.com és az Otthontérkép.hu hirdetési árai alapján. 

Forrás: Origo/Quadcopter.hu

Buda mindig is drágább volt, de a Bukszát az érdekelte, hogy pontosan mennyivel. Erre egészen persze pontos válasz nincs, mivel csak a hirdetési árak - nem pedig a valós eladási árak - alapján születtek az átlagértékek, és torzítja a képet, hogy egy-egy lakásról szóló hirdetés többször is felkerülhet a hirdetési rendszerekbe, a duplikációkat pedig lényegében lehetetlen kiszűrni. A nagyságrendek azonban mindeképpen jól láthatóak. (Annak érdekében, hogy a több 100 milliós, akár milliárdos budai villák ne torzítsák az átlagokat, ezért csak a 40-70 és 70-100 négyzetméteres lakások szerepelnek az összevetésben.)

Forrás: Origo

A végeredmény azt mutatja, hogy a téglaépítésű lakások esetében a budai oldalon lévő lakások négyzetméterára durván 100 ezer forinttal haladja meg a pesti átlagot.

„Elsőre nekem nem tűnik soknak a 100 ezres különbség, noha igaz, hogy - ha csak elnagyoltan a Pest vs. Buda különbséget nézzük, akkor - a valós tranzakciókban ennél valamivel kisebb az eltérés" - kommentálta az eredményt a Bukszának Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank Zrt. vezető elemzője. Szerinte nehéz megjósolni, hogy a pesti vagy a budai oldalon lesz-e látványosab a drágulás a jövőben. Ezt leginkább mikroszinten érdemes vizsgálni: parkok, utcák, lakótömbök vagy panelházak felújítása, közlekedésfejlesztés - például az 1-es villamos budai oldali meghosszabbítása -, akár egy-egy kerületen belül növelheti az árkülönbségeket, s hatásuk csak a szűk környékre mutatható ki."

Kisebb vagy nagyobb, drágább vagy olcsóbb

Visszatérve az árakra. Budán átlagosan 400 ezer forintért hirdetnek egy lakásnégyzetmétert, miközben ugyanez Pesten 300 ezernél alacsonyabb összegért is elérhető.


Az összesített budapesti átlag alapján a 40-100 négyzetméteres téglaépítésű lakások hirdetett négyzetméterára meghaladja a 333 ezer forintot. Ebből az is következik, hogy budapesti átlagnál a budai ár több mint 20 százalékkal magasabb, a pesti pedig közel 28 százalékkal alacsonyabb. (A meghirdetett lakások négyzetméterára méret szerinti bontásban a fenti infografikán látható. A hirdetési árakat Buksza az ingatlan.com és az otthonterkep.hu árainak átlagából számolta.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Vesztésre áll a magyar millliárdosgyár

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?

Veszélyben az Ötöslottó trónja? 


0 Tovább

Gazdagok egymás mellett - Melyik a legtehetősebb balatoni település?

Érdekes, hogy a leggazdagabbak egy kupacban, Csopak környékén vannak. A Buksza-összeállításból az is kiderül, hogy a turizmus nem elég a balatoni településeknek, az ott élők többsége ugyanis az országos átlagnál rosszabbul él.

A Központi Statisztikai Hivatal átfogó képest rajzol most megjelent elemzésében (pdf) a magyarországi turizmus egyik központjaként működő balatoni régióról. A turizmus nyilvánvalóan fontos az ott élők számára, ám a statisztika alapján nem elég. "Az országos átlaghoz képest a Balaton üdülőkörzet lakossága valamivel kedvezőtlenebb jövedelmi helyzetben van" - derül ki a KSH elemzéséből.


A Balatonon - Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

Az adóhivatali adatok szerint 2012-ben a balatoni régióban 100 főre vetítve 45 fő, a munkavállalási korban lévők esetében edig 100-ból 70 ember fizetett személyi jövedelemadót, szemben az 44, illetve 68 fős országos átlaggal.

Alsóörs, Csopak, Kékkút a legjobbak között

Egy adózó éves jövedelme átlagosan 1,53 millió forint volt a kérdéses térségben, ebből 242 ezer forint adót fizettek fejenként, ami 359 ezer, illetve 62 ezer forinttal marad el az országos átlagtól. A balatoni régióba tartozó összesen közel 180 település közül a Veszprém megyeiek állnak a legjobban: Alsóörs, Balatonalmádi, Csopak , Kékkút, Paloznak kivételével mindenhol az országos átlagnál kisebb átlagjövedelem. (A linkekről látszik, hol vannak az szóban forgó települések.) Olyan nagyobb és ismertebb városok sem érik el az átlagot, mint Balatonfüred, Tihany, Fonyód vagy éppen Keszthely.

0 Tovább

Mérföldkőhöz érkezik minden magyar álma

Az ötös lottó történetének 3000-ik húzása lesz augusztus utolsó hetében. Ebből az alkalomból kissé "megfaggattuk" az eddigi 2998 húzás adatait. Kiderül, mire kellene 800 ezer évet várni, melyik a leglustább és a leggykoaribb szám, valamint az is, mi nem fordult elő eddig soha. Számmágia a jubileum fényében.

Nem voltam túl jó matekból, de - kis segítséggel - megértettem, hogy nincs jó szám, vagy ha tetszik mindegyik jó, mindegyik egyformán jó. Minden héten mind a 90 szám ugyanolyan eséllyel kerül a kihúzott öt szám közé.


Forrás: Origo

Persze ha tippelni akarunk bárkihez, bármihez fordulhatunk segítségért, persze felmerl egy csomó kérdés: Azok közül válasszak, amelyek már eddig is gyakrabban szerepeltek a kihúzottak között? Vagy éppen ellenkezőleg inkább az eddigi húzásokat tekintve lemaradottak közül, hiszen a lemaradásuk nem maradhat így az idők végtelenségéig? Sokféle módon választhatjuk meg a végső tippünket.

Tények, számok

Nézzük a statisztikát, amely a Szerencsejáték Zrt. honlapján is látható: a leggyakrabban, eddig összesen 194 alkalommal kerültek a nyerő ötösbe a 29 és a 75. Csak eggyel kevesebbszer húzták ki az emberek egyik leggyakoribb szerencseszámát, a 3-ast. Őket követi a 77 és 66.

0 Tovább

Így néz ki a világ búzatáblája

Közel 50 milliárd dolláros export, 700 millió tonna, egyre több fogy belőle - a világ egyik legfontosabb árucikke, a búza számokban.  

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) infografikát készített a világ búzapiacáról. Ebből kiderül, hogy a legfontosabb gabona továbbra is a búza, nagyobb területen termelik, mint a többi gabonafélét. A legnagyobb exportőr Kína, míg a legtöbbet Egyiptom importálja.

Forrás: FAO (ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete)


0 Tovább

Pontosan így adózik a lakásod, ha kiadod - konkrét számok

A NAV is beszállt a csúcsra járó albérletszezonba, mégpedig praktikus tanácsokkal. Nyilvántartást kell vezetni, meg persze adózni. Lakásadómatek a Bukszától több lakás példáján keresztül.

A szeptemberi iskolakezdés előtt felpörgött a lakásbérleti piac, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megítélése szerint sokan nincsenek tisztában a szabályokkal, ezért pár fontos dologra felhívta a figyelmet.

A legfontosabbak:

- bevételi vagy bevételi és költség-nyilvántartást kell vezetnie a lakás kiadójának

- érdemes a feleknek papíron rögzíteniük a bérleti feltételeket

Forrás: Origo

- ha a lakbért a bérlő átutalással fizeti, érdemes a közlemény rovatba ezt írni: "bérleti díj"

- adózni kétféleképpen lehet, költségátalánnyal vagy tételes elszámolással, utóbbinál az értékcsökkenést és a lakásfelújítási kiadásokat is el lehet számolni, de ezekről számla is kell

- sokan eltitkolják a lakáskiadásból származó jövedelmet, ami igen tetemes büntetéssel járhat, főleg a fizetendő adóhoz képest; az eltitkolt adó összegének akár 200 százalékát is ráverhetik a lakástulajdonosra

0 Tovább

Vesztésre áll a magyar milliárdosgyár

Legyőzték az Ötöslottót, legalábbis egyelőre. Mégpedig a sorsjegyek, pedig náluk azt sem lehet tudni, megvan-e még a főnyeremény. 

A jelek szerint a jétékosokat nem érdekli, hogy egy adott sorsjegysorozat jackpotjait (főnyereményeit) már elvitték-e esetleg, kaparnak, egyre többet. 


Forrás: Giphy.com

A Buksza korábban már írt arról, hogy a magyar játékosok odavannak a kaparós sorsjegyekért, a múlt évben azonban még az Ötöslottóból több bevétele volt a szerencsejáték-szervező állami mamutcégnek, mint a sorsjegyekből. Idén, legalábbis a féléves adatok szerint azonban fordult a kocka.


A Szerencsejáték Zrt. a Buksza kérésére elküldte az elmúlt öt év első féléveire vonatkozó statisztikáit, amelyekből tisztán látszik a sorsjegyek karrierje. 2009 első felében 21 milliárd forintot költöttünk Ötöslottóra, míg sorsjegyekre csak 8 milliárdot. Az idei első félévben az Ötöslottó-bevétel meghaladta a 28 milliárd forintot, míg a sorsjegyek már 29,6 milliárd forintot termeltek. 

A Szerencsejáték Zrt. szerint a sorsjegyek és az Ötöslottó bevételeinek összevetésénél fontos figyelembe venni egyrészt azt, hogy csak a féléves adatok alapján vezetnek sorsjegyek, így az év egészében az Ötöslottó még be is hozhatja a hátrányt. Másfelől pedig azt, hogy a cég szerint nem igazán összehasonlítható egy termékcsoport  (a 12 sorsjegy) és egy önálló termék (Ötöslottó) bevétele.

Ha a lottójátékokat összesítve nézzük, akkor egyébként ők vezetnek. Az Ötöslottó 28 milliárdja mellett 12 milliárdért hatosoztunk az első félévben, a Skandináv Lottó bevételei lottó pedig 9 milliárdot hozott össze. (A Kenó a maga 2,66 milliárdos értékével marginális tényező. A legtöbb bevételt pedig a Tippmix termelte, de az alapvetően másféle szerencsejáték, ezért nem szerepel ebben az összevetésben.)

Nem tuti

A sorsjegyek karrierje azért érdekes, mivel nem mehetünk biztosra a főnyeremény tekintetében. Az Ötöslottónál ismert, hogy mennyi a jackpot és az adott számok bejelölésével a biztosan miénk lesz a pénz (ha több ötös van, akkor persze megosztva), ezzel szemben a sorsjegyeknél azt nem lehet tudni, hogy megvan-e még egyáltalán a főnyeremény. A Szerencsejáték Zrt. ugyanis azt nem árulja el, hogy egy adott sorsjegysorozat esetében már elvitték-e a főnyereményeket. (Erről és a különböző sorsjegyek nyerési esélyeiről részletesen ebben a Buksza-cikkben olvashat, az Ötöslottó trónjáról szóló cikket pedig itt találja.)

A Buksza tavaly novemberben kérdezte meg a Szerencsejáték Zrt.-től, miért nem teszi közzé, hogy az egyes sorsjegyek közül melyiknél hány főnyereményt vittek el eddig. A cég közölte, erre semmi nem kötelezi, ezzel együtt törekednek arra, hogy tájékoztassák a játokosokat. "Azokon az értékesítőhelyeinken, ahol nagyobb nyereményt értek el valamelyik játékunkban, oklevél formájában számot adunk a helyszínen megnyert főnyereményről" - derül ki a társaság akkori válaszából.

Az Szrt. - a Bukszának adott válaszában akkor azt is közölte - egyéb módon azért nem ismerteti a megnyert főnyereményeket, mivel kutatásai szerint ez csökkentené a játékkedvet, pedig a jackpoton kívül egy-egy sorsjegysorozatban mind összértéket, mind darabszámot tekintve is jelentős a nyeremények száma. A Buksza érdeklődött arról is, hogy a cég tervez-e változtatni a mostani gyakorlaton, azaz a jövőben elárulja-e, melyik sorsjegynél fogytak el a jackpotok, a társaság erre nemmel felelt, ami a sorsjegyekből származó bevétel alapján végülis érthető. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?

0 Tovább

Robin Williams - a nézők ennyire szerették

Elhunyt a Buksza egyik kedvenc színésze, Robin Williams. Életműve, filmjei sok szempontból egyedülállóak voltak. Hollywoodban a filmbevételek jelentik az egyik legfontosabb mércét, ebből a szempontból is a legsikeresebbek közé tartozott.

Helyi idő szerint hétfőn délelőtt kaliforniai házában elhunyt Robin Williams, a Buksza egyik kedvenc színésze. Legsikeresebb, legismertebb filmjei a hollywoodi értéktérképen is nagyon jól szerepeltek, azaz nagyon jelentős bevételt termeltek.


Fotó: Origo

A Box Office Mojo adatbázisa alapján összesen több mint 1,7 milliárd dolláros bevételt eredményeztek, és ez csak az amerikai mozikba befolyó bevétel volt, világszerte ennél jóval magasabb bevételt termeltek a filmjei. Elég csak a Mrs. Doubtfire-ra gondolni, amely az Egyesült Államokban 219 millió dollárt hozott, világszerte pedig 440 milliót.

0 Tovább

Problémás a tescós baromfipárizsi és a Lidl virslije

Virsliket, krinolinokat, párizsiket vizsgált a hatóság. Több termék is termék kifogásolható volt, mert több volt bennük a zsír, vagy kevesebb a fehérje.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari laboratóriuma 52 különböző virslit, krinolint és párizsit vizsgált A laborosok azt nézték, hogy a termékek megfelelnek-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, valamint a termék címkéjén feltüntetett tápértéktartalmak helytállóak-e.

A virslipiac ellenőrzésére szükség is van. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, a Gault & Millau főszerkesztője tavaly a Tafeclspiccnek azzal érzékeltette a problémát, hogy az Aranyszalag Minőség tanúsítvány odaítélésekor egyetlen komolyan vehető hazai cég sem jött szóba ebben a kategóriában. "Sajnos ezt a területet még mindig olyan szinten hatja át a - csúnya szóval - költségtudatos gondolkodásmód, hogy lehetetlen minőséget várni" - fogalmazott a magyar gasztrónómia miniszerelnökének tartott Molnár B. Tamás. (A szakemberről készült portrét itt olvashatja el, a húsiparban használt bizarr nevű fehér takonyról szóló szintén táfeles cikket pedig itt találja.)


Fotó: Origo

0 Tovább

Lecsapott a hatóság - szlovák tejek, dinnyék, nektarinok bánták

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal razziát tartott hétfőn a Nagybani Piacon. 5,5 tonna zöldség és gyümölcs, és 1700 liter szlovák tej lett az áldozat. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a NAV, a Készenléti Rendőrség és a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága közös razziát tartott vasárnapról hétfőre virradóra a Nagybani Piacon, az ellenőrök az áruk eredetét vizsgálták. 

A Nébih beszámolójából kiderül, hogy az akció 1,7 hektoliter külföldi - szlovák - tartós (UHT) tej mellett összesen 5,5 tonna bizonytalan eredetű zöldséget és gyümölcsöt - görögdinnyét, nektarint, citromot, körtét, krumplit - foglaltak le, mert nem volt egyértelműen beazonosítható a termék. A videón pedig látszik, hogyan zúzzák be a bűnös gyümölcsöket.

 

0 Tovább

Mennyit adnak egy bölcsis gyerekért?

És a családi napközisekért? Évente mekkora összegről van szó? Mennyi érkezik meg valóban a bölcsikbe? Bölcsődematek.

Közeledik az iskolaszezon, az általános iskolásokról, középiskolásokról, egyetemistákról, főiskolásokról sokszor volt szó, de a llegkisebbeket, a bölcsiseket kevesebbszer emlegetik. Most róluk lesz szó.

2009 előtt rendre nőtt a bölcsis gyerek jutó állami támogatás, majd 2009-ben és 2010-ben csökkent, azóta pedig nem változott az összeg.

Fotó: Origo

Jelenleg egy bölcsis gyerekre évente 494,1 ezer forintot fizet az állam, ennyi az úgynevezett egy főre jutó normatíva. A négy évvel ezelőtti csökkentésből adódó megtakarítás célja az volt, hogy több bölcsisnek jusson hely, ám a lépés nyomán a korábban is nehézségek árán működtethető bölcsődéknek még kevesebb pénze maradt, ezért 2012-től gondozási díjat szedhetnek a bölcsisek után. Az étkezési díjon kívül fizetendő gondozási díjjal egészítik ki a bölcsiműködtetők, - jellemzően önkormányzatok - a normatívát, az ugyanis nem elég egy-egy bölcsis ellátására.

0 Tovább

Szuperbaci támadhat az ételeinkre

A járványügyesek régi ellensége, a Clostridium difficile okoz fejfájást az élelmiszer-biztonságiaknak. Nekünk sem árt az óvatosság a konyhában.

A levegő oxigénje nélkül éldegélő Clostridium difficile baktérium veszélyeire hívja fel a figyelmet az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos folyóirat friss száma.


Zöldségeken érkezhet a szuperbaci - Fotó: Origo

A baktérium gyengébb immunendszerű embereknél súlyos, életveszélyes vastagbélgyulladást okozhat. Ez a kórokozó néhány évvel ezelőtt főként a járványügyi szakembereknek okozott fejfájást, de úgy tűnik, hogy napjainkban már az élelmiszerbiztonság területén is vannak teendők e veszélyes kórokozó visszaszorítása érdekében.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek