Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Spart utánozná az Auchan

Elképzelhető, hogy kis Auchanok nyúlnak a Lukoil-kutakon. Ahogy korábban Sparok költöztek egyes OMV-kutakra. 

- A hvg.hu szerint a közeljövőben az Auchan Lukoil-kutakon nyitott boltokkal terjeszkedne. 

- Az Auchan a lapnak, nem cáfolta, nem is erősítette meg a tervet. 

- Az áruházlánc lépése logikus lenne, mivel a terjeszkedés a plázastop miatt körülményes. 

- A tervezett auchanos lépést érdekessé teszi, hogy egy másik piacon, az üzemanyagokén egymással versenyeznek. Dél-Budán, a Savoya Park mellett például egymástól pár száz méterre van kútja a cégnek.

- Az Auchan lényegében a Spart utánozza: a Spar ugyanis - ahogy a Buksza korábban megírta - tavaly ősszel kezdte meg a terjeszkedést az OMV-kutakkal együttműködésben.

- A többiek más úton járnak: a Tesco az kis alapterületű, Expresszekkel már régóta nyomul a városok belsejében, az Aldi, Penny és a Lidl szintén is a forgalmasabb, belső kerületek, területek felé indult el.

0 Tovább

Ennyit kapott a focivébé legügyesebb magyar játékosa

Megérkezett a Bukszához a focivébé szerencsejáték-mérlege. A legszerencsésebb játékos 200 forintra 376 ezer forintot kapott.

A Buksza a focivébé vége után kért adatokat a Szerencsejáték Zrt.-től, többek között arról, hogy hány fogadás volt, melyik volt a legnépszerűbb meccs, mennyit kaptak a játékosok, és mennyi volt a legnagyobb nyeremény az eredeti tét arányában. A Szerencsejáték Zrt. a héten elküldte a mérleget. A leglényegesebb adatok:

Fotó: Origo

0 Tovább

Továbbra is milliárdokon ülnek a magyarok, de továbbra sem tudnak róla

Az esetleges pénzjegycsere miatt indított cikksorozat utolsó részében arról lesz szó, hogy rengeteg lejárt, de még visszaváltható bankjegy van a lakosságnál.

A Buksza az utóbbi napokban az esetleges pénzjegycserén lovagolt. A pénzcsere miatt érdemes még kitérni a már bevont, de még visszaváltható bankjegyekre. Ezek ugyanis milliárdos tételben vannak a lakosságnál, évek óta. (Az esetleges teljes bankjegy- és érmecseréről itt, a bankjegykiadásokról pedig itt olvashat részletesen.)

Még 14 millió darab van belőle szanaszét - Fotó: Wikipedia

A Buksza érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank most közölte, hogy elsősorban két fő címletből nem érkezett vissza komolyabb mennyiség, a 200 forintos bankjegyből és az úgynevezett hologramfólia - ezüst színű csík - nélküli 1000 forintosból.

0 Tovább

A nézők leszarják a szakembereket

Reklámfilm, borzalmas, unalmas - pár jelző a kritikusoktól a néhány hete - Magyarországon is - bemutatott Transformers-sorozat negyedik részére, de a korábbi részek sem nyűgözték le a szakmát. A nézők azonban szeretik, nem is akárhogy. 

Az alakváltó robotokról szóló sorozat legutóbbi epizódját, a Tranformers 4-et gyűlölik a kritikusok világszerte, és a kezdés utáni szerényebb amerikai piaci teljesítményről is sokan cikkeztek. (A Origo Filmklubjának, a legtöbb kritikához képest kevésbé kemény írása itt olvasható.) 

Mindazonáltal a film világszerte elért bevétele azt mutatja, hogy a nézők nem figyeltek a kritikusokra, hanem elmentek moziba. Persze lehet, hogy azért, mert kíváncsiak voltak arra, mit szidnak ennyire a szakemberek, bár ez inkább egy új filmre lenne igaz, nem pedig egy negyedik részénél tartó, és további részekkel érkező sorozatra.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Teljes forintcsere jön?

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?


0 Tovább

Több százezret vihet el az egyetemkezdés

74 ezer diák megy egyetemre, főiskolára szeptembertől. Ez pedig nem olcsó mulatság, főleg, ha valaki egy másik városban kezdi meg a felsőfokú tanulmányait. Mennyibe kerül az indulás?

A múlt héten kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat: 74 ezer diák kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. Bő egy hónap van a rajtig, ám addig is számos teendőjük és kiadásuk lesz a diákoknak és szüleiknek.

Fotó: Origo

A Buksza összeszedte a legfontosabb kiadásokat az egyetemi rajthoz. Az alábbi infografikán egy takarékos, egy átlagos és egy rendszeresen szórakozó, albérletben lakó, illetve bejárós diák kiadásait mutatjuk be, majd tovább részletezzük a lehetséges költségeket.

0 Tovább

Mennyibe kerülnek a húszezresek?

A jegybank kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy valóban a jelenlegi forintérmék és bankjegyek cseréjére készülne, az ugyanakkor a Bukszának adott válaszból kiderül, hogy napirenden lehet a kérdés. A naponta használt bankjegyek és érmék előállítása egyébként tavaly 4 milliárd forintba került, de az elmúlt 15 évben volt példa 9 milliárdos számlára is.

A napokban felmerült, hogy elképzelhető a mostani forintbankjegyek és forintérmék cseréje - legalábbis a Magyar Nemzeti Banknál napirenden van a kérdés. (A nBuksza itt írt erről.)

A Buksza megkereste a jegybankot az esetleges cseréről, valamint annak időpontjáról, a kommunikációs osztály pedig a következő választ adta: "a Magyar Nemzeti Bank - a világ többi jegybankjához hasonlóan - folyamatosan törekszik a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelésére. E forgalmi szempontoknak való jobb megfelelőség érdekében végzett vizsgálatok az általános szakértői tevékenysége részét képezik, ami a lakosság számára a természetéből fakadóan nem érzékelhető. Amennyiben e szakértői elemzések a készpénzforgalmat érintő változtatásokat látnának szükségesnek, arról a jegybank az összes körülményt mérlegelve - általa eddig követett gyakorlat szerint - kellő időben, és megfelelő előkészítettség mellett hoz döntést és nyújt tájékoztatást."

0 Tovább

Melyik a legdrágább burger? - Egyszerre olcsó és drága a forint

Megjelent a világ devizáinak erejét bemutató Big Mac-index. A nyers adatok szerint forint alulértékelt a dollárral szemben, a korrigált adatok szerint pedig nem. 

Az Economist brit gazdasági lap minden évben elkészíti a Big Mac-indexet, amely a világ legtöbb országában azonos alapanyagokból készülő McDonald's-burger árai alapján mutatja meg, hogy a különböző országok devizái alul- vagy felülértéketeltek-e a dollárhoz vagy az euróhoz képest. 

Forrás: Origo

A friss lista szerint a Magyarországon 860 forintos szendvics átszámolva 3,77 dollárba kerül, ez pedig 20 százalékos alulértékeltségnek felel meg. Másképp: az index szerint Magyarország viszonylag olcsónak számít. 


Forrás: Economist (a képre kattintva előjön az angol nyelvű interaktív infografika)

A listavezető Norvégia, ahol 48 norvég korona, 7,76 dollár egy Big Mac, ami 62 százalékos felülértékeltségnek felel meg. A lista utolsó helyén Ukrajna található, ott a burger 19 hrvinyába, jelenlegi árfolyamon 1,63 dollárba kerül, vagyis a lista szerint az ukrán deviza 60 százalékkal alulértékelt.

Más eredmény 

Más lesz az eredmény, ha figyelembe vesszük az adott ország egy főre eső GDP-jét. Így a forint már közel 20 százalékos felülértékeltséget mutat a dollárral szemben, ami viszonylagos drágaságot feltételez.

A brazil reál áll a lista tetején, azaz közel 90 százalékkal felülértékelt a dollárhoz képest. A lista alján a hongkongi dollár áll, amely a Big Mac-index szerint 40 százalékkal alulértékelt az amerikai deivzával szemben. 

Mi ez?

Az Economist 1986 óta számolja az indexet, amely a vásárlóerő-paritás (PPP) elve alapján veti össze a devizákat. (Az kiindulópont mindig a Big Mac Egyesült Államokban dollárban mért ára.) A vásárlóerő-paritás azt mutatja meg, hogy egy-egy országban miből, mennyit lehet venni az egyik és másik valutában vagy devizában.

Mivel szegényebb országokban általában az átlagos árak is alacsonyabbak, ezért érdemes figyelembe venni a GDP-vel korrigált értéket, amely például most a forintot felülértékeltnek mutatja, szemben a másik - nyers adatok - szerinti alulértékeltséggel. 

Az index kritikusai szerint a GDP-vel való korrekció sem feltétlenül elég, mert az gyorsétteremlánc a különböző országokban más-más árazási politikát alkalmnazhat, emellett az is torzíthatja az eredményt, hogy mutató csak a Big Mac árát veszi alapul, az egyéb megélhetési költségeket nem, márpedig ezek alapján valósabb különbségeket lehetne kimutatni. 



0 Tovább

Sok pihenőt kapunk jövőre - Menetrend a hosszú hétvégékhez

Összesen hét hosszú hétvége lesz 2015-ben a nemzetgazdasági tárca rendelettervezete szerint.

Bár a tervezet még nincs elfogadva, jó eséllyel ez lesz a menetrend.

Négynapos hétvégék:

- Január 1-től január 4-ig (csütörtöktől vasárnapig)

Január 2-a munkanap lenne, de azt január 17-én, szombaton ledolgozzuk.

- Augusztus 20-tól augusztus 23-ig (csütörtöktől vasárnapig)

Ebben az intervallumban augusztus 21. péntek pihenőnap lesz, ezt augusztus 8-án, szombaton kell ledolgozni.

Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

- December 24-től december 27-ig (csütörtöktől vasárnapig)

Ezt úgy kapjuk, hogy december 12-én, szombaton kell bemenni a munkahelyre.

0 Tovább

Új érmékkel bővül az eurócsalád

Litvánia jövő januárban csatlakozik az eurózónához, csütörtökön pedig kezdték el verni az új pénzérméket. Videón az eurócsalád új tagjai. 

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) illetékesei szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy jövő januártól Litvánia is bevezeti az eurót.

A bevezetés során alkalmazott árfolyam szerint durván 3,5 litas ér egy eurót. (A Magyar Nemzeti Bank szerdai középárfolyama szerint 88,98 forintba került egy litas, ez pedig 307 forintos euróárfolyamot jelentett.)

Az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint csütörtökön megkezdődött a litván euróérmék készítése (verése). Ezek az alábbi videón láthatóak.  

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Teljes forintcsere jön?

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának? 



0 Tovább

Teljes forintcsere jön? - Felsorakoznak a nyugdíjas bankók

A Hvg szerint a jegybank azt tervezi, hogy lecseréli a mostani érméket, bankjegyeket.

Teljes pénzcserét fontolgat a Magyar Nemzeti Bank, azaz búcsút intene a mostani forintérméknek és forintbankjegyeknek - ezt írta csütörtökön a Hvg, a lapnak az információt több, meg nem nevezett kereskedelmi banki forrás is megerősítette.

A hetilap megkeresésére a jegybank pedig azt válaszolta, "a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelése" céljából a Magyar Nemzeti Bank szakértői folyamatosan elemzik ezt a lehetőséget.

Búcsúzik a legnagyobb?

A HVG szerint, ha valóban lesz pénzcsere, az egyben arra is utal, hogy a kormány évekig nem kíváncsi az euróra, mivel a legutóbbi átfogó pénzcsere hét évig tartott.

0 Tovább

A statisztikában bízhatnak a nokiások

Novemberben bezárhat a komáromi Nokia-gyár. Ha valóban ez lesz, akkor a megyében 2 ezer ember válhat állástalanná, ez pedig lerontaná az amúgy kedvező megyei statisztikát. Az érintettek azonban abban bízhatnak, hogy a térség az országos átlagnál sokkal jobb munkanélküliségi mutatóval rendelkezik. 

November végéig bezárják a komáromi Nokia-gyárat – írta csütörtökön a Népszabadság. A Nokia nem erősítette meg az információt, amely szerint a leépítéseket szeptembertől kezdik meg, három lépcsőben.


Fotó: Mudra László/Origo (A kép korábban, a 2012 elején bejelentett leépítéskor készült)

A gyár 15 éve kezdett termelni, a döntéssel több mint 1600 munkahely szűnik meg, de összesen több mint kétezren veszíthetik el az állásukat, ugyanis 300 inaktív dolgozó és ugyanennyi beszállító alvállalkozó munkahelye is megszűnik.

Jobb a helyzet 

Ha az egyelőre meg nem erősített elbocsátásra sor kerül, az mindenképpen jelentősnek számít, Komárom-Esztergom megyében ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 219 075 munkavállalási korú embert és 10 259 állástalant tartott nyilván. Az esetleges nokiás lépéssel várhatóan növekedni fog az utóbbi szám, kérdés csak az, hogy mennyivel. A statisztikák szerint az érintettek bízhatnak abban, hogy a megyében kedvező a munkaerőpiaci helyzet.Az említett komáromi adatokból ugyanis 4,68 százalékos munkanélküliségi mutató adódik, ami sokkal jobb a 7,4 százalékos országos átlagnál. 


Egyébként a KSH eddigi adatai szerint is jobbak az országosnál a megye számai. Komárom-Esztergomban az első negyedévben 4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, szemben a 8,3 százalékos országos átlaggal.

A 4 százalékos rátával Komárom-Esztergom megye a harmadik az országos listán: csak 2,6 százalékos eredményt elérő Győr-Moson-Sopron és 3,6 százalékos munkanélküliségi rátával rendelkező Vas megye előzi meg. Még Budapest is gyengébb adattal rendelkezik, mivel a fővárosban 6,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának? 

 

0 Tovább

Ezt a gyerekülést vidd vissza a boltba!

Az OBI-ban kapható egyik biciklis gyerekülés nem az igazi, visszaveszik. 

A HTP CS 203 modellszámú, CM018 típusszámú csomagtartóra szerelhető gyermekülés nem felel meg az előírásoknak, ezért az OBI azonnal beszüntette a termék fogalmazását - közölte a barkácstársaság. 

Az áruházlánc kéri, hogy akik az adott gyerekülést megvették, vigyék vissza bármelyik OBI-áruházba, és visszakapják a gyerekülés árát.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának? 

0 Tovább

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Bár az országos adatok javulnak, a részletes fizetési adatok alapján nagyon durva különbségek vannak. Budapest utcahosszal vezet, de az átlagot kevesen érik el. Sok megyében egyenesen elkeserítő a helyzet.

A makroadatok a magyar gazdaság helyzetének javulását jelzik. Nő a GDP, kezd lábra állni az építőipar, és az összesített álláspiaci és bérstatisztikák is javulást mutatnak.

Fotó: Origo

Utóbbiak részletes vizsgálata azonban felemás képet fest, országszerte ugyanis óriásiak a különbségek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái - nagyon leegyszerűsítve a helyzetet – azt mutatják, hogy a jövedelmeket (ezzel összefüggésben az munkaerőpiacot) nézve teljesen szétszakadt az ország.

A kivételes Budapest

Nem meglepő módon Budapest áll a legjobban az NFSZ tavalyi évre vonatkozó - közfoglalkoztatottak adatait nem tartalmazó - kereseti statisztikája szerint. Az azonban már érdekes, hogy egyedül a budapesti havi átlagkereset haladta meg az országos átlagot. A különbség óriási: a 240 ezer forintos országos átlagnál a budapesti átlag 70 ezerrel volt magasabb, és 310 ezer forintot tett ki.

Fotó: Origo

Az országos átlagot mindössze három megye - Pest, Fejér és Komárom-Esztergom - közelítette meg 231-238 ezer forintos eredményével. Hat megyében - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Békés, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok - azonban a 200 ezer forintot sem érte el a havi átlagkereset.

Csökkenő bérek

Kevésbé éles, de még mindig jelentős eltéréseket mutatnak a KSH idei első negyedévre vonatkozó statisztikái is. A családi kedvezmény nélkül számolt nettó havi bér az első negyedévben Budapesten volt a legmagasabb, 194 ezer forintot tett ki, szemben a 151 ezer forintos országos átlaggal. A sort Nógrád zárja, ahol 107 ezer forint volt az átlag havi nettó.

A területi különbségeket még látványosabban mutatja, ha a negyedéves nettó béreket összevetjük a tavalyi értékekkel. Így pedig kiderül, hogy csak 12 megyében emelkedtek a nettó bérek az első negyedévben, két megyében pedig 1 százalék alatti volt a növekedés. Hét megyében - Csongrád, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Heves - pedig 0,3-5 százalékkal csökkentek a keresetek.

A részletes statisztikák tehát nagyon jelentős területi különbségekre utalnak, egyben az is látszik, hogy a kedvezőbb budapesti adatok durván felfelé húzzák az országos átlagot. Budapest nélkül számolva az országos átlagbérek is alacsonyabbak lennének.

Egyértelmű trend

A területi különbségek egyértelműen tükröződnek a hivatalos statisztikákból, de több tanulmány is utal erre. Pénzes János Phd., a Debreceni Egyetem, Társadalom-földrajzi és Területfejlesztési Tanszékén írt, "A területi jövedelemegyenlőtlenségek tendenciái és meghatározó tényezői Magyarország fejlett és elmaradott régióiban" című - 2012-ben ismertetett - elemzése is foglalkozik a témával, a tanulmány szerint a jövedelemegyenlőtlenségek országos trendje egyértelműnek tűnik.

"Az egyes régiók egyenlőtlenségi pályái meglehetősen eltérnek egymástól – bár a rendszerváltás utáni  divergencia, illetve az elmúlt években tapasztalható konvergencia mindegyik régióban tetten érhető. A legnagyobb belső egyenlőtlenségekkel az Észak-alföldi régió jellemezhető, melyet Észak-Magyarország követ" - írja Pénzes János.

Az úgynevezett foglalkoztatási vonzásközpontok, leegyszerűsítve azok a városok, ahol van igény a munkaerőre - Északnyugat-Magyarországon ilyen többek között Győr, Székesfehérvár vagy Szombathely; Északkelet-Magyarországon pedig Nyíregyháza, Debrecen vagy éppen Eger - fontos elemei a jövedelmi térszerkezetnek, melyek szerepe elsősorban az ingázáson keresztül jelentkezik. Az említett központoktól távolabb lévő településeken pedig alacsonyabb a jövedelemszint.

Mi marad?

Bár az említett bérkülönbségek önmagukban is beszédesek, a Buksza havi kiadásokat is számolt, így még jobban érzékeltethető a helyzet. A háztartások fogyasztásáról egyelőre nincs a 2013-as adatoknál frissebb megyére bontott KSH-statisztika, de a régiók szerinti bontás is jól mutatja a területi eltéréseket.


Ezek szerint a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyét magában foglaló észak-alföldi régióban az egy főre jutó kiadás 55 ezer forint volt tavaly, a Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét felölelő észak-magyarországi régióban pedig 57 ezer forintra rúgott. Ez bőven elmarad a 67 ezer forintos országos átlagtól, míg a Budapestet és Pest megyét magában foglaló közép-magyarországi régióban mért kiadás fejenként 82 ezer forint volt. Összességében a közép-magyarországi régióban élőknek a kiadások levonása után körülbelül 100 ezer forintja lesz. Ezzel szemben az észak-alföldi és észak-magyarországi régióban kevesebb mint 70 ezer forintjuk marad.

(A számítások a hivatalos adatok alapján készültek, és az országos különbségek bemutatását célozzák. Természetesen egy-egy konkrét család, háztartás esetében ettől eltérő adatok is lehetnek. Az NFSZ és a KSH adatai közötti különbségeket az eltérő módszertan magyarázhatja.  Az infografikákon az oszlopokra, csíkokra kattintva jelennek meg a részletes adatok.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának? 


4 Tovább

Hogyan vegyél napszemüveget?

Mit kell feltüntetni a napszemüvegen? Melyik lencse mire jó? Tanácsok a Bukszától.

A szemünket a napszemüveg védi az UV-sugárzástól, de nem mindegy, melyiket vesszük. A Buksza összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, a hatóság és a látszerészek tanácsai alapján.

A következőket kötelező feltüntetni a szemüvegen:

- gyártó vagy forgalmazó nevét és címét

- a "CE" jelölést (termékmegfelelőségi tanúsítvány)

- filterkategóriát (0-4-ig)

Az UV 400 felirat azt jelzi, hogy a napszemüveg lencséje teljes (100 százalékos) védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen. Az érvényes európai szabvány szerint szerint 5 kategóriát különböztethetünk meg, minél magasabb a kategóriát jelző szám, annál kevesebb fényt enged át a szemüveg.

0-ás kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse, célja az esztétikum és a kényelem

1-es kategória: enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott

2-es kategória: közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott

3-as kategória: sötét lencse, erős napfényben ajánlott

4-es kategória: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

A 4-es kategóriánál, illetve annál a szemüvegnél, amely nem felel meg az országúti vezetéshez szükséges kritériumoknak, fel kell tüntetni, hogy "Nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz". Ezt a figyelmeztetést szöveggel vagy szimbólummal kell jelezni.

0 Tovább

Miért hiányzunk a munkából? Mennyit dolgozunk? Kik a legszorgalmasabbak?

A magyar nők az európai átlagnál többet, a magyar férfiak kevesebbet dolgoznak. Uniós toplista meglepő listavezetővel.

A magyar nők és férfiak heti szokásos munkaideje 40,2 és 41,1 óra volt tavaly, ami lényegèben azonos a 2010-es adatokkal. Az uniós átlagnál a magyar nők 0,2 órával (12 perccel) többet, a magyar férfiak pedig több mint 1 órával kevesebbet dolgoztak egy héten - derül ki az uniós és magyarországi statisztikák napokban megjelent összesítéséből.


Fotó: Origo

Az utóbbi években súlyos válsággal küzdő, az eurózóna fennmaradását is veszélyeztető Görögország dolgozóit sokan lustának titulálták az elmúlt időszakban, ám a friss statisztika szerint az EU-n belül ők a legszorgalmasabbak. A görög nők 41,8, a férfiak pedig 45,6 órás eredményt értek el, mindkettő a legmagasabb érték az uniós országok között.

0 Tovább

Hipermarket menti meg Szekszárdot

A Buksza kirándulni volt Szekszárdon, borászatokban is szeretett volna bort szerezni, de ez nem volt könnyű feladat. Gemenc pedig titkolt csoda. Buksza-szubjektív egy kirándulásról.

Másfél héttel ezelőtt Szekszárdon jártunk. Borrégió lévén arra számítottunk, hogy majd válogatni kell a borászok között, azaz versenyezni fognak a vevőkért. Nyilván mi is bénák vagyunk, de tény, hogy egy borrégióban arra számít a látogató, hogy táblákkal, szórólapokkal hirdetik magukat, ehelyett csendben megbújnak.

Egyet találtunk

A cél az volt, hogy szombat délután szekszárdi borásztól vegyünk bort kannában, demizsonban, akármiben, amit a város melletti szálláson este elfogyasztunk. Mivel a borászok hirdetőtábláit nem találtuk, az internetet kiböngésztük a címeket, de több célpont is zárva volt.

Szusi, a gemenci Duna-parton - Fotó: Buksza

Takler Ferenc borászata, amely a várostól pár kilométerre van, nyitva volt szombat délután. Ott kaptunk bort. Bár arra, hogy a borászat a városhatártól pár kilométerre van, nem találtunk utalást a városban.

2 Tovább

Legolcsóbb lakások a Nagykörúton belül

A Buksza már beszámolt arról, hogy a Budapest magjának tekintett Nagykörúton belüli városrészben élénkebb a lakáspiac, mint máshol. Toplista a környék legolcsóbb lakásairól, emlékeztetőül pedig a legdrágábbak listáját is megismételjük.

1. XI. kerület, Lónyay utca, 35 négyzetméter - 2,5 millió forint

A határozatlan idejű önkormányzati tulajdonú bérlakás a Kálvin térhez közel van. Régi építésű, átlagos budapesti ház, első emeleti, elektromos fűtésű.

Forrás: Ingatlan.com

0 Tovább

Megégetnek a dohányboltok

A dohányboltok többsége - legalábbis ahol a Buksza megfordul - árul kávét. A többség azonban műanyag pohárban adja, úgy meg minek. Pedig van - néhány forintos - megoldás.

A műanyag poharat a forró kávé miatt nem lehet megfogni, több dohányboltban ráadásul olyan a pohár, hogy a forró kávétól eldeformálódik.

"Két pohárban kérem szépen a kávét, mert egy pohárban, képtelenség elvinni" - mondta a Buksza a minap cigivásárláskor.

"Az nekünk is pénzbe kerül" - jött a válasz.

"Akkor kifizetem" - ment a Buksza válasza.

"Oké, de az egy teljes kávé ára, mert el kell számolnom a főnöknek darabra a poharakkal" - mondta a boltos, ezzel pedig kútba esett az üzlet.

0 Tovább

Élénkebb, drágább lesz a budapesti mag

A lakáspiacot hazavágta a válság, de a jelek szerint lassan felkászálódik, és elindulhat a fejlődés útján. Persze még messze vagyunk a normális szinttől. A lakáspiac egyik főszereplője a budapesti mag, a tágan értelmezett belváros, amely a válság idején sem rogyott teljesen össze, most pedig még komolyabb élénkülést mutathat, ami az árakban is jelentkezik. Helyzetkép a lakáspiacról, a Nagykörúton belüli legdrágább lakások toplistájával.

Tavaly országszerte 7536 lakásépítési engedélyt adtak ki, miközben a válságot megelőző években, 2001 és 2008 között ez a szám 44-59 ezer is volt. A lakásforgalom (azaz a lakás-adásvételek száma) is drasztikusan csökkent. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint némi élénkülés látszik a piacon: a KSH legutóbbi elemzése szerint Budapesten a lakásépítések száma 85, országszerte pedig 50 százalékkal nőtt az idei első negyedévben.

A lakáspiac élénkülésére utalnak az egyik legnagyobb lakáshirdetési oldalt működtető ingatlan.com adatai is. A cég a Bukszának arról számolt be, hogy az első negyedévben jelentősen nőtt a magánhirdetések száma., és ez szokta jelezni leginkább a piaci trendeket. (Az ingatlanirodák hirdetései ugyanis torzíthatják az eredményeket, egy ingatlant ugyanis bármennyi iroda hirdethet.) A lakáspiaci élénkülés kedvező, ám abban főszerepet játszik az alacsony bázis, vagyis az egészséges piaci számoktól még messze vagyunk. 

 Százezres halasztás

Kérdés persze, hogy az élénkülés mennyire lesz tartós, és mikor tér vissza a normális kerékvágásba a piac, amely az FHB elemzése szerint még tavaly is rosszul szerepelt. 

 "A 2008-as, körülbelül 150 ezres lakáseladási számot tekinthetjük a magyar piacon egészségesnek. A boom időszakán ekkor már túl voltunk, a válság viszont még nem gyűrűzött be. A forgalom túlnyomó részét ekkor már a normális életmenetből fakadó költözések adták. Ehhez képest az elmúlt 5 évben évente körülbelül, 50-60 ezerrel kevesebb tranzakció volt, tehát százezres nagyságrendűre tehető az elhalasztott kereslet" - mondta Valkó Dávid. Az OTP Jelzálogbank vezető elemzője szerint ha nem jön közbe semmi, azaz nem éri sokk a piacot, akkor az egészségesnek tartott 150 ezres lakáseladási számot 3-4 év alatt érheti el újra a piac. Az FHB elemzése ezzel összhangban arról ír, hogy talán a lakáspiac már elérte a gödör alját, és megindulhat a növekedés, de a felfelé vezető út tövábbra is rögös lesz. 

 Ahol maradt még muníció

Az utóbbi években harmadára zsugorodó lakáspiacon vannak területek, amelyek a kiábrándító években is valamivel az átlag felett szerepeltek, és a most beinduló élénkülésben nagyobb szerepet játszanak.

Az OTP elemzéséből kiderül, hogy a válság során a XI. és II. kerületi lakások voltak a legértéktartóbbak, öt év alatt csupán 2-3 százalékkal csökkentek az átlagárak. A lakásforgalomban a legkisebb - 20 százaléknál alacsonyabb - visszaesést az I., az V. és a VI. kerületek könyvelhették el, de jól szerepeltek még a II., a VII., a VIII., a IX., a XI., és a XIII. kerületek, vagyis a tágan értelmezett belváros. Ezekben a városrészekben, köztük a Nagykörúton belüli területeken elsősorban a befektetésnek szánt ingatlanok adásvételei adtak muníciót az piacnak.

 A Budapest magjának tekintett városrész tehát a válság alatt is viszonylag jól szerepelt. Szlovák Ibolya, az OTP Ingatlanpont régióvezetője szerint a megújult „bulinegyed” miatt is felkapott lett e terület. "Vonzza a fiatalokat és a fizetőképes külföldi keresletet. A belvárosi önkormányzatok hangsúlyt helyeznek a kerületek rendben tartására műszakilag, tisztaságilag, valamint a biztonságra is a kihelyezett térfigyelő kamerákkal. Ez vonzóvá teszi a lakásvásárlást" - tette hozzá Szlovák Ibolya, aki azt is elmondta, bár a jelentős árnövekedésre még várni kell, azonban jelentősen csökkent az értékesítési időszak ezen a területen. Több, úgynevezett pár napos ingatlan is van, amelyek nagyon gyorsan elkelnek" - fogalmazott Szlovák Ibolya. Az ingatlanosok arra számítanak, hogy a következő időszakban megkezdődik az áremelkedés.

Nézz körül!

A Buksza egyik szerzője a közelmúltban vásárolt lakást, és a lakáskeresés tapasztalatai alapján elmondható, hogy a Nagykörúton belüli lakások között érdemes alaposan körülnézni, hasonló paraméterekkel rendelkező lakást 0,5-1 millió forinttal olcsóbban is lehet találni. 

A Nagykörúton túl, főleg a VIII. kerületben pedig bagóért - 150-180 ezer forintos négyzetméteráron - lehet lakásokat vásárolni, ami figyelembe véve a kerület fejlődését, vonzóvá teheti a lakásokat. A lakáskeresés során több ingatlanos azt mondta, hogy a kisebb, 30-50 négyzetméteres lakásokat könnyen ki lehet adni, külföldi vagy magyar diákoknak. Persze akad ellenpélda is, a Bukszának egy, a Baross téri (Keleti pályaudvar) lakását igyekszik eladni, de komoly vevőjelölt annak ellenére sem érkezett, hogy a négyes metró miatt a környék kaposabb lenne. 

 A végére pedig egy toplista a Nagykörúton belüli lakásokról

 1. V. kerület, Vörösmarty tér, 348 négyzetméter - 601 millió forint

A Vörösmarty téren lévő, kívülről üvegezett épület legfelső szintjén lévő kétszintes lakás 305 négyzetméteres, és tartozik hozzá egy 85 négyzetméteres terasz. Van 4 hálószobája, 2 fürdőszobája, és tartozik hozzá 2 autóbeálló a teremgarázsban.  

Forrás: Ingatlan.com

2. V. kerület, Vörösmarty tér, 248 négyzetméter - 587 millió forint

Bár a hirdetés nem nevesíti a Vörösmarty teret, csak azt írja, hogy a lakás Váci utca közelében van, a fényképekről kiderül, hogy a második helyezett lakás ugyanabban az üvegburkolatú épületben található, amelyben a listavezető. A 248 négyzetméteres lakás hirdetése szerint az alsó szinten 1 nappali, 1 étkező, 1 hálószoba, 1 mosókonyha van, a felső szinten pedig 2 hálószoba saját fürdőszobával kapott helyet. 

Forrás: Ingatlan.com

3. V. kerület, Vörösmarty tér, 260 négyzetméter - 520 millió forint

A maradunk a Vörösmarty téri házban, a harmadik helyezett lakás hirdetése azt állítja, hogy az épület 2008-as építésű, modern, acél és üvegfelületek együttese határozza meg a külső megjelenését. A lakás kétszintes, a nappali, nyitott galériás megoldása, majdnem 7 méteres belmagasságot eredményez. 

4. VI. kerület , Opera, 300 négyzetméter - 463 millió forint

A hirdető azt mondja róla, hogy "Budapest egyik legelegánsabb utcájában, kívül-belül felújított, liftes társasházban" lévő, közel 300 négyzetméteres, kétszintes penthouse luxuslakásról van szó, amely luxuspanorámát nyújt az Operára. A nagy nappali mellett 4 hálószoba, 3 fürdőszoba is van a lakásban, továbbá két terasz is jár hozzá. Forrás: Ingatlan.com

5. V. kerület, Hercegprímás utca, 270 négyzetméter - 450 millió forint

Az ötödik helyen a Szent István térre (Baizilikára) néző lakás, amelyről ezt írják: "nagy belmagasság , stukkók , ajtó díszei még különlegesé teszi a sarokingatlant". 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának? 

0 Tovább

Spéci pénz érkezik - Fém ötezrest kap a "nemzet mindenese"

Júliusban jelennek meg a jegybank következő emlékpénzei, amelyek a "nemzet mindenesének", Fáy Andrásnak állítanak emléket. Az egyik kétezer, a másik ötezer forint névértékű lesz. Az emlékpénzekkel egyébként lehet fizetni, csak nem érdemes.

"Ha nem Széchenyit illetné a legnagyobb magyar jelző - akkor ez Fáy Andrásnak járna ki, és ha nem Deák Ferenc volna a haza bölcse - akkor Fáy Andrást illetné ez a cím; így azonban csupán a nemzet mindenese" - írta Fáy Andrásról szóló tanulmányában Mikszáth Kálmán. (A nemzet mindenese jelzőt Fáy unokatestvére, jó barátja, vitatársa, Szemere Pál író, költő találta ki.)

A takarékpénztár régi székhelye a mai Károlyi utcában - Fotó:Wikipedia

Fáy András a reformkor egyik fontos közéleti szereplője volt, legfőbb munkájának a Pesti Hazai Első Takarékpénztár létrehozását tartják. Az 1840 -ben megalapított korabeli bank lényegében a mai OTP elődje. Fáy emellett dolgozott színigazgatóként (az 1830-as években, a Budára érkezett kassai társulatnál), foglalkozott a protestáns egyház ügyeivel s a nevelés kérdéseivel. Egy ideig valóságos alvezére volt Széchenyinek, akit politikai eszményének tekintett. Fáy megfontolt volt, elhatárolódott a radikális eszméktől, nem követte a kossuthi irányzatot sem. A forradalom után pedig vissszavonult a közélettől.

0 Tovább

Megjelölik a megbízható netes patikákat

Iránytűt kapunk a netes patikákhoz jövőre. Egy uniós szabály szerint ugyanis egységes logóról felismerhetőek lesznek a megbízható patikák. 

Az internetes gyógyszerrendelés egyre népszerűbb, ám a veszélyei is jelentősek, a vásárlók nem feltétlenül tudják, hogy az adott patika valóban biztonságos termékeket árul-e.

Éppen ezért asz Európai Bizottság rendelettel szabályozza a kérdést, és a napokban megszabta a biztonságos netes gyógyszertárak egységes logóját, valamint a patikák hitelességét, biztonságosságát elérő műszaki követelményeket. A logó 2015 második felétől lesz mindenütt elérhető.  

Íme a logó, amit a 2015 második felétől keresni kell:

Az üres téglalapba annak országnak zászlója kerül, amelyben az adott patikát bejegyezték - Forrás: Európai Bizottság

A logó bevezetése után a következőképpen győződhetünk meg egy-egy patika biztonságosságáról. A fenti logóra kattintva megjelenő az adott ország illetékes hatóságának weboldala, amelyek valamennyi jogszerűen működő online patika és gyógyszerkereskedő fel lesz tüntetve. Mielőtt megrendeljük a gyógyszer, ellenőrizzük, hogy az adott patika szerepel-e a listán. Ha nincs, akkor felejtse el azt a patikát, és keressen olyat, amely fent van a listán. 

A Buksza korábban figyelmeztetett neten rendelhető veszélyes gyógyszerekre, májusban pedig arról írt, hogy a gyógyszerhamisítás világszerte hatalmas - 150 milliárd dolláros - biznisz, és nagyon veszélyes. Magyarországon a patikákban kapható gyógyszerek biztonságosak, a neten vény nélkül rendelhető - egyébként vényköteles - készítményeket azonban egyelőre jobb elfelejteni. Az uniós szabály azonban rendet tesz, vagyis a logós patikákból a jövőben vásárolhatunk, a többi patikával azonban ne álljunk szóba. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának? 

 

0 Tovább

Riasztó benzinárprognózis érkezett

Az iraki háború miatt 150 dolláros olajárat is elképzelhetőnek tart az francia nagybank. Ez közel 500 forintos benzinárat eredményezne. De azért van jobb verzió is, kérdés, hogy mennyi lenne akkor a benzinár. Benzinmatek infografikákon.

A Société Generale francia nagybank elemzői arra számítanak, hogy a magyarországi benzinárat meghatározó Brent olajfajta ára jelenlegi alig több mint 110 dolláros ára 150 dollárra drágulhat abban az esetben, ha az iraki fegyveres konfliktus kiterjed az ország déli térségeibe, ahol az olajmezők találhatóak.

Forrás: Buksza - Csernátony Csaba

A francia bank szerint ez a legrosszabb forgatókönyv, ennél valószínűbb, hogy a Brent olajfajta csak 120-125 dollárra drágul. A Portfólió.hu elemzéshez fűzött kommentárjában azt írja, ha a Brent olaj drágulását a magyarországi benzinárat meghatározó - úgynevezett - finomított termékek egy az egyben követik az olaj árának változását, akkor - a dollár árfolyamának változatlansága mellett - a 150 dolláros olajár 60 forinttal üzemanyagár-emelkedést generálnak. Így literenként 480-490 forint körüli szintre ugranának.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek