Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"Két e-mail után negyedmillió forinttal lettünk gazdagabbak"

Vértessy Zsófia

Igenis rá kell hajtani a repülőjáratok késéséért, törléséért járó pénzre. Egyedül nem könnyű, de sikerdíjas külföldi cégek segítségével jól járhatunk. Egy megtörtént eset lényegesebb pontjai: járattörlés Amerikában, filléres lekenyerezési kísérlet, két e-mail, spéci iroda, visszajáró negyedmillió forint.

Komoly pénzt hozhat a konyhára a légi utasok jogairól szóló európai rendelet (Európai Közösségek rendelete: 261/2004EK) ismerete egy-egy esetleges járatkésés esetén. A légitársaságok természetesen nem szeretnek fizetni, de szerencsére ma már profin működő irodák segítenek a "no win no fee" elve alapján. Azaz csak akkor nyer az ügyünket bonyolító iroda, ha mi is pénzhez jutunk. A légitársasaág 4200 forintot áldozott volna egy járattörlésre, de pórul járt.

Forrás: Origo

Akárhogy kampányolt az EU és a tagországok, még mindig indokolatlanul kevesen tudják, hogy a járatkéséseket és -törléseket meglepően szigorúan kezelő rendeletet kihasználva komoly kártérítéshez juthatunk, ha valamelyik légitársaság nagyon kibabrál velünk.

5 Tovább

Hogyan kerüld el a büntetést? - Hasznos autós app minden utazónak

Mennyivel lehet menni Ausztriában vagy Horvátországban lakott területen kívül , mennyit szabad inni vezetés előtt az Adria mellett vagy Észtországban, - ezekre ad választ, és emellett egy rakás információt tartalmaz az Európai Bizottság által fejlesztett app, amely mostantól elérhető minden autóval utazónak, magyarul is. Plusz egy-egy tanács az EU-tól és a Bukszától.  

Mostantól elérhető az Európai Bizottság applikációja, amely az uniós országok legfontosabb közlekedési szabályait költözteti az okostelefonokra.

Az iPhone-okra, androidos és windowsos telefonokra letölthető praktikus applikáció könnyen használható, gyors kezelőfelületet nyújt. A Buksza pár perc alatt képbe került: Csehországban zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés szempontjából, Ausztriában lakott területen kívül 100-zal lehet menni, az észtországi autópályákon viszont a nyári időszámítás idején 110-es sebesség felett jöhet a büntetés, Cipruson pedig 0,22 milligramm per literes légalkoholszinttel még lehet vezetni. (A légalkoholszint nem egyezik az elterjedtebb véralkoholszinttel, az átszámítás nem automatikus, de jogi szakvéleményben idézett kutatások szerint a légalkoholszint 2-2,1-szerese adja meg a véralkoholszintet.)

A friss uniós app egy-két menüpontjában nincs információ, például a horvátországi közlekedési lámpákról nem tájékoztat az alkalmazás, ez egyrészt kibírható, másfelől alapvetően sok hasznos dolog van benne. 

Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

Az Európai Bizottság azzal népszerűsíti az appot, hogy olyan információkkal szolgál, amelyek a közúti balesetek szempontjából a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Ezért a sebességkorlátozások, alkoholszintek mellett a mobiltelefonálással kapcsolatos szabályokat, valamint a motorosok, biciklisek bukósisak-használatáról is informál. 

Figyelmeztet az EU és a Buksza is

Játszani is lehet vele, közlekedésbiztonsági kvíz és memóriajáték is van benne. Az Európai Bizottság minden utazónak melegen ajánlja, de egyben figyelmeztet természetesen arra, hogy az appot ne vezetés közben maceráljuk. 

Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

Arra pedig a Buksza figyelmeztet, hogy az app információival a balesetek mellett a büntetéseket is el lehet kerülni. Arra is figyelni kell, hogy az alkalmazás használata adatforgalommal járhat, külföldön ez pedig sok pénzbe kerülhet. Igaz, az eddig méregdrága roamingnetezés júliustól jóval olcsóbb lesz, egy megabájtnyi adatforgalomért 171,5 forint helyett legfeljebb 78,3 forintot kérhetnek el a szolgáltatók.  Ez azt jelenti, hogy külön akciós roaming díjcsomagok választása nélkül is 8 ezer forint körüli összegért száz megabájtnyi forgalmat lehet bonyolítani külföldről, ami mobil híroldalak olvasására, chatelésre vagy e-mailezésre, de még a Google Térkép (műholdképek nélküli) használatára is elegendő.

Köszönjük a segítséget Horváth Dávidnak.

Az Origót és a Postr.hu-t működtető Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Hogyan kerüljük el?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Mindenkit aláznak az orvosok a bértoplistán

Az Egyesült Államok bértoplistáján az orvosok állnak az élen: az első tízben kilenc szakorvos van, a sor végén a vendéglátósok állnak.

A Business Insider amerikai gazdasági online újság fizetés szerint sorba rendezte az amerikai szakmákat, foglalkozásokat. A hivatalos adatokra épülő statisztikából kiderül, hogy az Egyesült Államokban az orvosok mindent visznek.

Forrás: AFP/Jack Guez - Origo

Közülük is az altatóorvosoké a főszerep. Átlagosan évente több mint 230 ezer dollárt tehetnek zsebre, ami 53 millió forintos fizetést jelent átszámolva, ezzel pedig listavezetők. (A

0 Tovább

Átverés a benzinkúton? Hogyan kerüljük el?

A napokban egy autós a Facebookon arra panaszkodott, hogy átverték a benzinkúton. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság erre reagálva publikálta jó tanácsait.

Ezek a következők:

Hamis mérés

Ha úgy véli, hogy tankjába nem annyi üzemanyagot tankolt, mint amit a kijelzőn lát, a bizonyítás érdekében lehetőség szerint fényképezze le az adott kútoszlopot és a mérőállást, valamint tartsa meg a blokkot a vásárlásról.


Forrás: Sxc.hu

A hamis mérés ügyében az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) lehet fordulni. Az MKEH egyébként a 2007-es átfogó vizsgálat óta elvétve találkozott szabálytalanságokkal. 

Rossz minőségű benzin

Amennyiben az autója meghibásodását megítélése szerint rossz minőségű benzin használata okozza, úgy az NFH azt tanácsolja, vegye fel a benzinkút üzemeltetőjével a kapcsolatot, és jelezze a gépkocsiban okozott kár tényét. Amennyiben van rá lehetőség (még ugyanaz a benzin található a kút tartályában), az üzemeltető megkérhető, hogy biztosítson hivatalos vizsgálati mintát az adott kútban található benzinből. (A benzin minőségvizsgálatát az Ásványolajtermék Minőségellenőrzési (ÁMEI) Zrt.-nél lehet kérni.)

A benzinkúton felvett jegyzőkönyvben rögzíteni kell a tankolt üzemanyag fajtáját, mennyiségét, illetve a gépkocsi adatait. A benzinkút üzemeltetője a keletkezett kár kapcsán valószínűsíthetően kéri a gépkocsi javításáról kiállított számla másolatát, mely ilyen esetben általában az elvégzett szűrőcseréről és rendszertisztításról szól. Ezen túlmenően az autósnak a szerviz által kiállított nyilatkozatot is csatolnia szükséges, melyben a javítást végző szakember alátámasztja a meghibásodás okát. Amennyiben a bizonyítékok ellenére nem sikerül egyezségre jutniuk a károkozás elismerését, a kár megtérítését, mértékét illetően, akkor a kártérítés iránti igény érvényesítése fizetési meghagyásos, illetve azt követően polgári peres eljárás keretében lehetséges, vagy alternatív megoldásként kezdeményezhető a Békéltető Testület eljárása. (www.bekeltetes.hu)

Árproblémák

Ha árfelszámítási szabálytalanságot tapasztal, annak kivizsgálására a fogyasztóvédelmi felügyelőségek rendelkeznek hatáskörrel, így tegyen panaszbejelentést a vállalkozás, vagy az ön lakóhelye szerint illetékes felügyelőségnél.

Mégis hol tankoljon?

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy érdemes lehetőség szerint olyan benzinkútnál tankolni, ahol már többször tankoltak és megbízhatónak tűnt a benzin minősége, valamint érdemes előtte tudakozódni az árakról, hiszen a kereskedők árai között országos szinten igen nagy eltérés is lehet.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

0 Tovább

Villanyfényben pocsékol az ország - pedig lakásonként 20-60 ezer forintot is lehetne spórolni

Kódok, lumenek, wattok, ledek, kompaktok és hagyományosok. Bár méregdrágák a ledesek első látásra, mégis megéri lecserélni az otthoni izzókészletet. Az első év a megtérülésé, utána minden fillér nyereség.

Bár a hagyományos izzók sokat fogyasztanak, ráadásul az uniós szabályok szerint a jövőben kivezetik őket a piacról, még mindig a legnépszerűbb izzóknak számítanak.

Az Óbudai Egyetem - 200 háztartás bevonásával elvégzett - felmérése szerint a magyar háztartások 48 százalékban hagyományos izzókat, 30 százalékban kompakt fénycsöveket, 19 százalékban halogén égőket, és mindössze 3 százalékban használnak ledes égőket. Bár utóbbiak fogyasztás szempontjából verhetetlenek, azonban nagyon drágák, ezért ilyen alacsony a piaci részesedésük.


Forrás: Origo

A drágaság azonban csak első látásra igaz. Az Óbudai Egyetem kísérletben vetett össze egy 60 wattos hagyományos izzót, egy megegyező fényáramot produkáló kompakt és ledes égőt, és utóbbi utcahosszal megnyerte a fogyasztási versenyt.

14 Tovább

Melyik a világ legeredményesebb mozifilmje? - Bénáznak a legdrágábbak

A Buksza a bevételek és a gyártási költségvetés alapján rangsorolta a világ legdrágább filmjeit. Ebben az összevetésben a legköltségesebb film messze nem a legjobb.

A Business Insider amerikai gazdasági lap a méregdrága filmek közé tartozó Tranformers-sorozat negyedik részének nyári bemutatója apropóján a napokban összeszedte a filmtörténelem harminc legnagyobb költségvetéssel készült filmjét.

Mivel a lista élmezőnye alig változott az Origo 2012-ben készített összállításához képest, ezért a Buksza az óriási büdzsével készült filmeket eredményességük (hatékonyságuk) alapján rangsorolta, létrehozva egy sikerindexet, amely az filmek bevételének és gyártási költségének hányadosaként jött ki. A sikerindex azt mutatja meg, hogy az adott film a költségvetésének hányszorosát (hány százalékát) hozta vissza. Így teljesen más lett az eredeti sorrend.

A világ legeredményesebb filmje az Avatar - Fotó: Origo

Bár a Karib-tenger kalózai-franchise 2009 -ben készült harmadik része (A Karib-tenger kalózai: A világ végén) számít a világ legdrágább filmjének a maga - inflációval együtt számolt - 341,8 milliárd dolláros (76,8 milliárd forint) költségvetésével, ám a büdzsének csak alig több mint a háromszorosát (sikereindex: 322 százalék) termelte ki. Ezzel pedig csak a középmezőnyben kapott helyet az eredményességi listán.

0 Tovább

Magyarország beautózott az élmezőnybe, de...

Európában a legjobb autópiacok közé tartozik a magyar. Igaz, volt honnan fejlődni. A mostani, látványos bővülés ellenére is nagyon messze vagyunk a hét évvel ezelőtti helyzettől. 

Az utóbbi években recesszióközeli környezet kiütötte a magyar autópiacot, amely a friss adatok azonban kezd talpra állni. 

Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

Az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) statisztikái szerint január és május vége között 26 742 autó talált gazdára Magyarországon, ami 20,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt.

A több mint 20 százalékos növekedéssel hetedikek vagyunk az uniós listán, előttünk végzett Portugália, Horvátország, Litvánia, Írország, Lengyelország és Lettország 22,6-42 százalékos bővüléssel. Emellett a magyar mutató is bőven meghaladja az 7 százalékos növekedést mutató uniós átlagot. 

Az öthavi adatok mellett a tavalyi statisztikák alapján is Európa élmezőnyébe tartoztunk a bővülési ütemet nézve. A szervezet adatai szerint 2013-ban több mint 56 ezer új autó kelt el Magyarországon, ami 5 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest, ezzel a teljesítménnyel pedig - Portugália, az Egyesült Királyság, Lengyelország és Dánia mögött - az ötödik helyen álltunk.

Egyébként a január és május vége között elért 26 742 darabos eladás időarányosan jobb mint a tavalyi érték. 2013-ban ugyanis havi átlagban 4678 személyautót vettünk, míg idén már 5348-at, ami 14 százalékos növekedésnek felel meg.

Messze vagyunk a múlttól

A magyar és az uniós autópiac növekedése örömteli, de a bővülésben főszerepet játszik az alacsony bázis, vagyis az, hogy tavaly és az elmúlt években a válság hatására jókora pofont kapott az európai autópiac.

A válság kitörése előtt, 2007 első öt hónapjában ugyanis közel 6,8 millió autót kelt el az uniós országokban (Horvátország nélkül), szemben az idei év azonos időszakában eladott 5,4 millióval (Horvátországgal együtt). A magyar adat még beszédesebb: 2007 első öt hónapját 71 440 darabos eladással zárta Magyarország, ami triplája az idei - 26 742 autós - eredménynek. 

(Az autópiac alakulását bemutató grafikonokon az első a 2014 január és május vége közötti eladásokat, és 2013 azonos időszakához képest végbemenő növekedést mutatja, a második grafikon pedig a 2013-ban legnagyobb mértékben bővülő uniós autópiacokat, és az adott országokban eladott autók darabszámát jelzi. A különböző országra vonatkozó pontos érték megjelenítéséhez az oszlopokra kell irányítani az egeret.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

0 Tovább

Nyárra megfelezte díjait a Tesco

Június közepétől a nyár végéig a napszaktól függően már csak 300-600 forintot kér a házhozszállításért a Tesco.

Az eddiginél jóval olcsóbban szállít házhoz június közepétől a Tesco: 800-1200 forint helyett 300-600 forintot kér a termékek kiszállításáért a nyár végéig, azaz lényegében felezte a díjakat.

Forrás: Origo

A nyáron érvényes díjak a kiszállítás időpontjának függvényében változnak, hétfőtől csütörtökig a kora délutáni órákban 300 forintba kerül a szolgáltatás, és hétköznap este 8 után is csak 300-400 forintot kér a cég. A legmagasabb összeget - 600 forintot - a szombat vagy vasárnap reggeli és délelőtti szállításért kell fizetni.

0 Tovább

Mézes pálinka? Felejtsd el!

Mit nevezhetünk pálinkának? Mit tartalmazhat és mit nem? Lehet-e édesíteni? Pálinka-e az ágyaspálinka? És az otthon főzött nedű? Mit kell írni a címkére? - ezek mellett még számos más ehhez hasonló kérdés merül fel pálinkaügyben. A Buksza igyekszik rendet tenni.

A pálinkás társadalom már a '90-es évek végén úgy döntött, hogy a pálinkát kihozza a "vasúti restikből" és egy minőségi terméket alkot. Ez egy hosszú, de sikeres folyamat volt, sok hazai és uniós jogalkotási feladattal - mondta el Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára az élelmiszerlaboratóriumot működtető Wessling Hungary május végi pálinkakonferenciáján.

Fotó: Origo

A szakember rámutatott, hogy a pálinkakérdés azon kivételes ügyek közé tartozik, amelynek megítélése még a politikában is egységes. A 2008-ban született pálinkatörvényt ötpárti konszenzussal fogadta el a parlament.

0 Tovább

A legmagasabb és legalacsonyabb magyar fizetések - Havi 2-400 ezer forint pluszt jelenthet a diploma

Közel 240 ezer forintos átlag mögött igen komoly szórást mutatnak a különböző végzettségért járó keresetek. A versenyszférában az egyetemi végzettségűek 600 ezer feletti összeget kerestek, miközben a közszféra 125 ezer forintot fizetett egy nyolc általánossal rendelkező dolgozónak. Fizetési körkép iskolázottság alapján.

A mostani vizsgaidőszak végével sokan jutnak diplomához, ennek apropóján - a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) közfoglalkoztatottak adatait nem tartalmazó statisztikáit (pdf) felhasználva - a Buksza azt vizsgálta mennyit ér a diploma, valamint azt, hogy a felsőfokú végzettség az átlagok alapján mennyivel jelent magasabb fizetést.


Fotó: Origo

2013-ban a magyarországi átlagkereset az NFSZ adatai szerint közel 240 ezer forint volt, ám ezen belül igen jelentős a szórás. A legalább 8 osztályt végzettek körében a legalacsonyabb fizetés 125 ezer forint volt, nekik ennyit fizetett havonta átlagosan a közszféra. A szintén nyolc osztály végzettek a nonprofit szférában már 129 ezer forintot kaptak havonta, a versenyszféra ugyanerre a végzettségre 149 ezer forintot fizetett.

0 Tovább

Irdatlan pénzhegyen ülnek Ronaldóék - a vébé leggazdagabb focistái

A focivébé leggazdagabb sztárjátékosai összesen közel 1 milliárd dolláros, azaz 216 milliárdos vagyonnal rendelkeznek. C. Ronaldo vezeti a mezőnyt, 230 millió dolláros, 52 milliárd forintos összeggel.

Az Emirates 24/7 összeszedte a focivébé legvagyonosabb játékosait, akiknek becsült vagyona összesen 955 millió dollár, ami 216 milliárd forintak felel meg.

1. Cristiano Ronaldo (Portugália) - 230 millió dollár (52 mlliárd forint)


Forrás: AFP/Francisco Leong/Origo

0 Tovább

Lehetetlen megúszni annyiból!

A háztartási gép vásárlásánál a gép árára számoljunk rá legalább 10-20 ezer forintot, és kutassunk fel több szerelőt és versenyeztessük őket. Arra pedig, hogy a beszerelés díját feltüntessék az gép ára mellett, még várni kell.

A Buksza pár napja kesergett azon, hogy macerás lehet egy új tűzhely vagy más, komolyabb szerelést igénylő háztartási gép vásárlása az új készülék beszerelése, a régi leszerelése és elszállítása miatt. A vonatkozó pontos jogszabályokról a Buksza megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amely most válaszolt a kérdésekre.

0 Tovább

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Több betegség után jár adókedvezmény, például a cukorbetegek egy része az idén havi ötezer forint kaphat. Sőt, az érintettek 2008-ig visszamenőleg kérhetik a pénzt.

Bár már évek óta jár adókedvezmény bizonyos betegségben szenvedőknek, de sokan nem veszik igénybe, mert nem tudnak róla (esetleg félnek bevallani betegségüket a munkahelyükön). A Buksza figyelmét egy érintett ismerőse hívta fel erre a kedvezményre.

Forrás: Origo

Az érvényes jogszabályok szerint a súlyosan fogyatékos emberek a mindenkori minimálbér 5 százalékát megkaphatják adókedvezmény formájában. A jelenleg havi 5075 forontos összeg a vonatkozó kormányrendeletben tételesen felsorolt betegségben szenvedőknek jár, többek között a siketeknek, a végtaghiányos embereknek, és a cukorbetegek egy részének.

0 Tovább

Mi kell a kutyának?

Magda Eszter - Csernátony Csaba

Póráz, nyakörv, menhelyi költség, alapkönyv a neveléshez, olcsó és méregdrága kutyakaja stb. - durván 30 ezer forint kell ahhoz, hogy kutyatartók legyünk. Akinek belefér, annak megéri.

"Egy gyakorló kutyabolond valamelyik állatmenhelyről szerzi be a kutyát, hogy segítsen a kitett , elhanyagolt jószágon" - írja "Segítség, kutyás lettem" című könyvében Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akinél nehéz hitelesebb, elismertebb szakértőt idézni ebben a témában.


Első megálló az Illatos út után - Fotó: Magda Eszter

A Buksza saját példáján mutatja be, kezdetben mekkora kiadásokkal jár a kutyázás. (Ez a poszt véletlenül sem arról szól, hogy milyen sokat visznek el a kutyák, és ezért mondjuk le róluk. Pont ellenkezőleg: arról, hogy, aki kutyát szeretne, minimum mennyivel számoljon, hogy a kutyának se kelljen nélkülöznie.) Egyébként megéri.

0 Tovább

Hány budapesti ingatlan vár gazdára?

Az elmúlt években takaréklángon működő budapesti ingatlanpiac felpörögni látszik, ez a hirdetési piacon is látszik. 100 ezer lakóingatlant hirdetnek, csak Budapesten.

Az első negyedévben felélénkült a budapesti lakáspiac. A KSH hiavatalos adatai szerint - a Pest megyét és Budapestet magában foglaló - közép-magyarországi régióban 2014 első három hónapjában megállt a lakásépítések számának visszaesése, az egy évvel korábbihoz képest 90 százalékkal több lakás kapott használatbavételi engedélyt. A fővárosban 529 új lakás épült, ami duplája az egy évvel korábbinak.

Fotó: Origo

A hivatalos statisztikával összhangban a hirdetési piac is fellendülni látszik. Az egyik legnagyobb hirdetési oldal, az Ingatlan.com a Bukszával közölte: idén áprilisban 23 százalékkal több hirdetést tettek fel az oldalra, mint tavaly áprilisban. Az idei év első negyedében pedig 34 százalékkal került fel több hirdetés, mint a múlt év utolsó három hónapjában. Az érdeklődés is nőtt: 26 százalékkal nőtt az oldalon böüngésző látogatók száma.

0 Tovább

Magyarországon szórják a pénzt a külföldi turisták

A Magyarországra látogató külföldiek közel 260 milliárd forintot vertek el az első negyedévben. Vagyis naponta átlagosan 2,9 milliárdot.

178 milliárd forintot költöttek különböző cikkekre, szolgáltatásokra az év első három hónapjában több napot Magyarországon töltő külföldiek. Ez 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot - derül ki a friss hivatalos adatokból.

0 Tovább

Vigyázz, ha kell másik tűzhely!

Egy szimpla tűzhely közel 60 ezer forintba kerül, a beszerelése - amiről nem szóltak - további 12,6 ezer forint lett volna. Ráadásul a régit is el kell szállítani, de előtte le is kell szerelni, ami nem megy mindenkinek. Tűzhelyvásárlás kedvező végeredménnyel.

A nagyobb háztartási gépek beszerzése jelentős kiadás, és sokszor macerás lehet (kiszállítás) de, ha tönkremegy a meglévő, akkor nincs más megoldás.

A Buksza szerzője egy elektromos tűzhelyet vásárolt az egyik, világmárkákat forgalmazó cégtől. A vásárlás során nem várt problémák merültek fel, de végül jól sült el. (A cég azt kérte, ne nevesítsük, pedig a problémát példaszerűen oldották meg.)

Leszerelés

Tehát. Adva van egy cég, amely a legjobb áron kínálta a kinézett tűzhelyet. A vásárlás flottul ment, boltba be, kifizettük a terméket, jelezték, hogy 3 ezer forint a kiszállítás,és a régi gépet elviszik, ha leszerelt állapotban van.

A leszerelés kudarcba fulladt: egy elefántormány-vastagságú kábellel volt a falban lévő hálózati kábelekre kötve a gép, veszélyesnek tűnt megpiszkálni. A szállítók sem nyúltak hozzá, ugyanezért.

0 Tovább

Elbukott négy halkonzerv

Benzolszármazékokat tartalmazó, Lettországból származó heringkonzervek buktak le a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzésén.  

A Nébih füstölt halkonzerveket vizsgált legutóbbi átfogó ellenőrzése során. A 36 vizsgált termékből négy bukott meg. A Lettországból importált négy Riga Gold márkanév alatt forgalmazott termékekben ugyanis a határérték feletti benzolszármazékot mutatott ki a vizsgálat. 

Az egyik bűnös heringkonzerv - Fotó: Nébih

A Nébih megtiltotta a vizsgált heinrgkonzervek forgalmazását és elrendelte a visszahívásukat. A hatóság egyúttal jelezte, hogy a Riga Gold "Füstölt hering olajban” elnevezésű konzerveket a jövőben csak vizsgálat után szabad piacra dobni. (A megbukott termékek pontos paramétereit itt olvashatja el.) 

0 Tovább

Spártai lazaság a gyúróbogyóknál és a fogyitablettáknál

Sokan összekeverhetik a boltokban például fogyókúrához vagy tömegnöveléshez ajánlott szereket. Elsősorban az étrendkiegészítőket a speciális célra kitalált tablettákkal, pedig komoly különbség lehet köztük a kockázat szempontjából. Mire kell figyelni, miért rizikósak ezek a szerek?

Két, a fogyókúrás készítményekben is megtalálható adalékról derült ki, hogy veszélyes lehet. A francia élelmiszer-biztonsági hatóság szerint a narancshéjből érkező p-szinefrin, valamint a vörösrizsről származó élesztő májkárosodást, szívproblémákat okozhat. Épp ezért, az adott készítmény leírását nézzük meg alaposan, ha valamelyiket tartalmazza, válasszunk másikat.

Fotó: Origo

Kérdés persze, hogy miből lehet válogatni. Első körben tisztázni kell, mely szerekről van szó. A mindennapokban általában táplálékkiegészítőkről, gyúróbogyókról beszélünk, amelyeket különböző célokra ajánlanak, például fogyókúrához, tömegnöveléshez, sportoláshoz.

Jogi értelemben azonban megkülönböztetünk étrendkiegészítőket és - elsősorban sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt - különleges táplálkozási célú élelmiszereket.

Melyik, melyik?

Logikusan adódik a kérdés, pontosan mi a különbség köztük. A leglényegesebb eltérés, hogy az étrendkiegészítőket piacra dobás előtt be kell jelenteni, ami már egyfajta kontrollt jelent. Míg a másik táborba sorolt termékeket, tehát a különleges táplálkozási célú élelmiszereket nem kell bejelenteni, ennélfogva a használatuk is rizikósabb. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, az étrendkiegészítők inkább a gyógyszerek felé hajlanak, igaz, nem kell annyi tesztet, vizsgálatot elvégezni rajtuk. Ezzel szemben a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, ahogy a nevük is mutatja, lényegében élelmiszerek.

A legkönnyebben abból látszik, hogy melyik, melyik, hogy az étrendkiegészítőkre rá kell írni konkrétan ezt a kifejezést, ám a másik kategóriába sorolt termékekre nem, ezeknél általában a célcsoportot szokták megjelölni. Például azt, hogy nehéz fizikai munkát végzők vagy szénhidrát-anyagcsere-zavarban szenvedők számára ajánlják - de ez sem kötelező.

Fotó: Origo

0 Tovább

A legolcsóbb lakások, házak Magyarországon

Magda Eszter - Csernátony Csaba

A Buksza összerakta a legolcsóbb magyarországi ingatlanok listáját: egy idősebb használt autó áráért házat is lehet venni Magyarországon. A rangsorban  van egy józsefvárosi 25 négyzetméteres lakás is, 1,2 milliós kikiáltási árral. 

A Buksza a legdrágább és legolcsóbb fővárosi ingatlanok után megkereste az ország legolcsóbban hirdetett ingatlanait. (A válogatás a legnagyobb ingatlanhirdetési oldalak - Ingatlan.com, Otthon Centrum, Duna House - kínálatán alapul.) A listavezető egy bögötei ház, amely 350 ezer forintért megvásárolható, de a többiek is bőven 1 millió alatti áron kelletik magukat.

1. Családi ház Bögötén - 40 négyzetméter, 350 ezer forint

Sajnos a házról nincs kép, de az utca így néz ki - Fotó: Google Maps/StreetView

Az ingatlan 40 négyzetméteres, 2500 négyzetméteres telek jár hozzá. A hirdetés szerint a ház "romos, erősen felújítandó". Víz és villany van, gáz a ház előtt. További plusz a hirdetés szerint, hogy a 300 fős Vas megyei falu híres a tekecsapatáról.  

2. Lakás Szombathelyen - 21 négyzetméter, 409 ezer forint

A városi önkormányzat által meghirdetett kis lakás erősen leromlott - teljesen felújítandó - állapotban van. A lakásban egy szoba és egy konyha található, ablakai belső udvarra észak felé tájoltak.


19 ezer forintos négyzetméteráron elvihető - Fotó: Ingatlan.com

Belső nyílászáró nincs. Padozat beton, vakolat nincs vagy nagyon hiányos. Épületgépészeti berendezések nincsenek. A vécé az udvaron található. shoz. Bár a lakásra kiírt versenytárgyalás időpontja április 28-a volt, de az önkormányzat honlapján még eladó ingatlanként szerepel, igaz az eredeti hirdetésben megjelöltnél magasabb, 546 ezer forintos áron.   

3. Tanya Kiskunfélegyházán - 50 négyzetméter, 800 ezer forint

A Kunszállás és Kiskunfélegyháza (Bács-Kiskun megye) között található tanyán lévő épületben a két szoba mellett konyha , fürdőszoba és egy kamra van.


16 ezer forint a négyzetméterár - Fotó: Otthon Centrum

A főúttól 1 kilométerre van az ingatlan, amelyhez jár egy közel 2800 négyzetméteres telek. 

4. Ház Bársonyoson - 32 négyzetméter, 850 ezer forint

Az előbbieknél a képek alapján jobb állapotban lévő ház Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye határán található Bársonyos külterületén található.


26 ezres négyzetmérár - Fotó: Duna House

Az ingatlan 32 négyzetméteres lakóteret nyújt. A házhoz egy több mint 1000 négyzetméteres telek tartozik, gyümölcsössel, szőlővel. Na meg még hordók is vannak. 

Emellett országszerte több a képek alapján romos házak eladóak 1 millió forint alatt. A Buksza legolcsóbb fővárosi ingatlanokat felsoroló összeállításában 2 millió forintért volt meghirdetve a legolcsóbb ingatlan, azóta viszont bekerült a kínálatba egy még alacsonyabb áron kínált ingatlan. A józsefvárosi Mátyás tér közelében lévő 25 négyzetméteres, komfort nélküli lakásra árverést írt ki az önkormányzat, a kikiáltási ára 1,2 millió forint. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek