Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyon kilóg a sorból a Ferencváros

A II. kerület a legdolgosabb, a Ferencváros azonban még az országos átlagnál is rosszabb munkanélküliségi adatot ért el.

A friss munkaerő-piaci statisztikák szerint ugyan Budapest összességében jól áll, de jelentős különbségek vannak a kerületek között.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által mért, úgynevezett relatív munkanélküliségi mutató (a nyilvántartott álláskeresők a munkavállalási korú népességre vetített aránya) Budapesten átlagosan 3,03 százalékos volt a legfrisebb adatok szerint, ami a 6,21 százalékos országos átlagnak a fele.

0 Tovább

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

Brit kutatók tudományosan igazolták, amit amúgy is sejteni lehet. Az emberek átverik magukat amikor evésről van szó, kevesebbet vallanak be.

A húsvéti lakomák miatt különösen aktuális az a nagy-britanniai friss kutatás, amely arra kereste a választ, mekkora szakadék húzódik a ténylegesen elfogyasztott élelmiszer és a bevallott mennyiség között.


Őszinteség hiányzik az evéshez - Fotó: Origo

A kutatásban 12 napig 59 ember vett részt. A felmérés során kétszer 3 napos szakaszban nyíltan, kétszer 3 napos szakaszban titokban mérték, ki és mennyit eszik. A résztvevők korlátlanul fogyaszthattak az ételekből. A valódi táplálékfelvételt titokban mérték - idézi az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények című szaklap a British Journal of Nutrition tudományos folyóiratban megjelenő felmérést.

0 Tovább

Akiknek nyert ügye van - Legjobb állások, és a legrosszabbak

Az Egyesült Államokban matematikusnak a legjobb lenni, de a statisztikusok és az egyetemi tanárok sem panaszkodhatnak. A sor végén vannak a favágók és a riporterek.

A CareerCast amerikai munkaerő-piaci szakportál összeszedte a legjobb és legrosszabb állásokat, többek között a fizetések, a következő években várható kereslet alapján. Minden szakmát, állást pontoztak, és minél alacsonyabb pontszámot ért el az adott munka, annál kedvezőbb helyezést ért el.

Fotó: Freeimages.com

0 Tovább

700 lóerő 500 millióért - Magyarország legdrágább használt autói

Mint mindent, használt autót is adnak egy vagyonért. A 600-700 lóerős Pagani sportautókat 150-500 millióért hirdetik, de van Bentley és Lamborghini alig több mint 100 millióért. Toplista.

A Buksza a közelmúltban készített összeállítást a legdrágább ingatlanokról, most pedig a legdrágábban hirdetett használt autókról készített listát az egyik legnépszerűbb járműhirdetési oldal, Használtautó.hu adatbázisa alapján.

1. Pagani Huayra - 496 millió forint

Közel félmilliárd forintért, azaz egy csinos ház áráért egy mindössze 200 kilométert futott, 2013. novemberi, 6 ezer köbcentis, 730 lóerős sportkocsit adnak. Egy lóerő tehát több mint 700 ezer forintba kerül. Jár hozzá szervizkönyv, garanciális, ráadásul nem dohányzó.


Forrás: Használtautó.hu

0 Tovább

Ennyiért vécézünk - Cseréljük le a vízpocsékoló tartályt!

Családmérettől függően átlagosan napi 30-50 liter víz megy el a vécézésre, ami évente 7-13 ezer forintba kerül. A vízpocsékoló, régi tartály cseréje pedig 3 év alatt megtérül.

A zuhanyzás után a vécézés költségeit mérte a Buksza. A saját, kétfős háztartás mellett egy kétgyermekes család vécézéshez kötődő vízfogyasztását mérte. Mindkettőben víztakarékos tartály üzemelt.

Ez nem fogyaszt - Forrás: Sxc.hu

0 Tovább

40 kilós fogyás csoda nélkül

Két év, 40 kiló mínusz. Hosszú fogyókúra kicsit másképp - költségalapú diétával.

A Buksza szerzője több mint két évvel évvel ezelőtt a 130 kilós ligába tévedt, ami már nem volt vicces. Közhely, de fogynom kellett. Hogy kerül ez a Bukszára, úgy, hogy még pénzben is jobban jár az ember, mivel a kajaköltségvetés alapeleme ennek a módszernek.


Fotó: Origo (a kép illusztráció)

Szóval a 131 kilóról 91 kilóra fogytam. A fogyókúratanácsok között mindig a legfontosabbak között említik a mozgást, igenám, de 130 kilósan lényegében 5 perc sport után kidöglik az ember, gyülöltem az egészet, se sikerélmény, se kitartás. Szerepe volt annak is, hogy az összes sport nem jött számításba egy meg nem műtött térdszalagszakadás miatt.

0 Tovább

500 forintról indul a Bubi

Megjelent a Bubi-árlista. Ingyen nem megy, minimum 500 forint kell a bubizáshoz, és a többórás bringázást keményen büntetik. Mindennapos használatra pedig ott a bérlet.

"Miért is lenne ingyen. Semmi nem indokolja, és semmi nincs ingyen. Ugyanakkor szerintem drága" - mondta a Buksza egyik olvasója a napokban megjelent Bubi-árakról, egyben jelezte, hogy a Buksza korábbi, Bubi-árakat bemutató posztjából számára nem volt egyértelmű, lehet-e ingyenesen használni a rendszert. Ezért most ismertetjük a pontos összegeket.


Minél előbb dokkolni kell - Fotó: Csernátony Csaba, Buksza

0 Tovább

Szabaduljon meg a döglött számláktól!

A nem használt bankszámlákon kis lépésekben, de fokozatosan növekedhet az adósság. Ezt azonban el lehet tüntetni, akár ingyenesen.

Sokaknak lehet korábbról maradt, jelenleg nem használt bankszámlája, például az egyetemi évekből, korábbi munkahelyről, amelyeket lustaságból nem szüntetett meg a számlatulajdonos.

Forrás: Origo

Ezeken a számlákon nem történnek tranzakciók, vagyis döglöttek (inaktívak), ugyanakkor a számlavezetési díjat szépen ráterheli a bank, így hónapok, évek alatt több ezer forintos tartozás gyűlhet össze.

A bankok ezt persze figyelik, és sokszor levélben jelzik, hogy mennyi a tartozás, és jelzik, hogy tessék befizetni a kérdéses összeget. Ebben az esetben viszont ajánlott egy kört futni a fizetés előtt.

0 Tovább

Hogyan tartson meg 50 ezer forintot az útlevelével?

Bár bőven van idő a nyári főszezonig, érdemes megnézni az útlevél érvényességét, és időben, olcsón kicserélni. Extrém esetben ugyanis akár 67 ezer forintba kerülhet az új útlevél, 7,5-14 ezer helyett.

Az útlevelet ritkábban használjuk, mint a többi okmányt, ráadásul sok európai országba nem is feltétlenül kell, ezért a lejárat időpontja is feledésbe merülhet, és csak az utazáskor derül ki, hogy intézkedni kell. Az új útlevélért fizetendő összegek a kiállítási idő függvényében széles tartományban szóródnak, ezért érdemes tisztázni, meddig érvényes az okmány.

Alapesetben az öt évig érvényes útlevél elkészítéséért a 7500 forintot, a 10 évig érvényesért 14 ezer forintot kell fizetni. A kérelem beadása után 20 nap múlva elkészül az útlevél. (A gyerekek útlevelét kedvezményesen, 2500 forintért adják.) 

Okmányirodában - Forrás: Origo

Ha hamarabb van rá szükség, akkor három forgatókönyv lehetséges. A soron kívüli kérelemnél 7 napon belül ad új útlevelet a bármelyik járási hivatal vagy okmányiroda. Ezért - a már említett 7,5-14 ezer forintos alapáron felül - további 19 ezer forintot kell fizetni. 

Még gyorsabb az úgynevezett sürgősségi eljárás, ez 3 nap alatt eredményez új útlevelet - az alapáron felül 29 ezer forintot kérnek érte. Ezt szintén bármelyik okmányiroda vagy járási hivatal elintézi. 


Az útlevél biztonsági elemei - a képre kattintva nagyban is láthatóak
 (Forrás: KEK KH)

A legdrágább az úgynevezett azonnali útlevél, amely 39 ezer forintba kerül, és kizárólag a hétköznap reggel 8-tól este 8-ig, hétvégén pedig 8-tól délután 2-ig nyitva tartó Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület Visegrádi utca 110-112.) készítik el. 

Fontos, hogy a lejárt útlevélre is vigyázni kell: az elveszett, megsemmisült, megrongálódott és utazásra alkalmatlan útlevél cseréjénél megduplázódnak az alapilletékek: az 5 évig érvényes útlevél tehát 15 ezer, a 10 évesért pedig 28 ezer forintba kerül a  - normál - 20 napos átfutási idő esetében. Ezen felül kell a gyorsított eljárások 19-39 ezer forintos költségét kifizetni. Extrém esetben (elveszett útlevél 24 órán belüli pótlása) tehát 67 ezer forintba is kerülhet egy új útlevél, ami több mint 50 ezerrel több, mint a normál forgatókönyv díja.  

Akinek nincs pénze az útlevél cseréjére az a vonatkozó rendelet alapján költségmentességet kérhet.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon! 

0 Tovább

Választás kontra jövedelemadó

Bár logikus lenne, hogy az alacsonyabb jövedelmű településeken magasabb a részvételi arány az országos átlagnál, az eddigi parlamenti választásokon erre nem volt példa. Az önkormányzati választásokon azonban fordított volt a helyzet.

Felemásan állnak a szavazásokhoz azok a települések, amelyeken az egy főre vetített személyi jövedelemadó nem érte az az országos átlag 60 százalékát - írja a "Hol vannak a választók?" című - korábban publikált - tanulmány.

Forrás: Origo

0 Tovább

Havi 100 ezerrel nőtt a politikusok fizetése - továbbra is csak egy állás fizet jobban

Továbbra is egyetlen állás - a légiforgalmi irányítás - fizet jobban a politikánál. A vezető politikusok keresete egyébként 8 százalékkal közel 1,3 millióra nőtt tavaly, miközben az országos átlagkereset 4 százalékkal 239 ezer forintra emelkedett. A leggyengébben a tetőfedés és a nádfeldolgozás fizet - toplistán a keresetek.

A politikusok hibásan kitöltött vagyonnyilatkozatai, valamint a vasárnapi választások különleges aktualitást adnak a friss, múlt évre vonatkozó kereseti statisztikáknak, bár az adatok amúgy is számos érdekes változást mutatnak a 2012-es számokhoz képest, amelyekről a Buksza korábban már korábban beszámolt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - közfoglalkoztatottak adatait nem tartalmazó - statisztikái szerint a havi átlagos kereset valamivel több mint 239 ezer forint volt tavaly, ami 4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legjobban fizető állásoknál azonban jóval nagyobb volt az emelkedés.

Itt nagyon jól fizetnek - Forrás: Origo

0 Tovább

Kezd elegünk lenni a pénzpocsékolásból

A készpénzhez való ragaszkodás 100 milliárdos felesleges pénzkidobást jelent. Úgy fest, hogy változott a helyzet: egyre többek hagynak fel a pocsékolással.

Az elmúlt években többször is napirenden volt, többek között a Buksza is írt arról, hogy a a készpénzhasználat éves szinten 100 milliárd forintos társadalmi költséget jelent.

Ebben főszerepet játszik például, hogy a banki átutalás, a csoportos beszedési megbízás és a készpénz-átutalási megbízás közül - a jegybank 2011-ben publikált tanulmánya szerint - utóbbi volt a leggyakoribb fizetési mód. A tranzakciók négyötöde (82-83 százaléka) történt csekkel.

Forrás: Origo

A sárga csekkekhez való ragaszkodásban szerepet játszik, hogy az emberek szeretik eldönteni, hogy mikor egyenlítik ki az adott számlát, vagyis kiválasztják, melyik számlát fizetik ki előbb, melyiket később. Bár ezt éppenséggel - nem ismétlődő - átutalásnál esetén is megtehetik, de sokaknak fizikai, kézzel fogható igazolás kell a befizetésről, és ezért csekkeznek rendszeresen.

0 Tovább

Itt tartanak a gazdagok

Összesítve 10 miliárd dollárt bukott az első negyedévben a világ tíz leggazdagabb embere. A listát továbbra is Bill Gates vezeti, Warren Buffett befektető pedig visszavette a harmadik helyet. 
A világ tíz leggazdagabb embere rossz negyedévet zárt az összesített adatok szerint. Vagyonuk nagjából 20 milliárd dollárral csökkent, így a hétfői tőzsdezárás után 544 milliárd dollárral rendelkeztek, ami 121 ezer milliárd forintnak, azaz 121 billió forintnak felel meg. 

Forrás: Bloomberg
Január elejéhez képest négyen értek el növekedést. Köztük a listavezető Microsoft-alapító, Bill Gates vagyona 2 százalékkal gyarapodott, így megközelíti a 80 milliárd dollárt.
Rajta kívül pluszt ért el Warren Buffett befektetési bankár, aki 5 százalékos emelkedés után 64 milliárd dollárral zárt. Pluszban fejezte be a negyedévet Larry Ellison, az Oracle tulajdosa, valamint Sheldon Adelson kaszinómágnás is, előbbi vagyona 5 százalékkal 45,7, utóbbié 2,4 százalékkal 38 milliárd dollárra nőtt. 
Velük szemben veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a telekommunikációban utazó mexikói milliárdos Carlos Slim, valamint a Zara ruhaboltláncról ismert Amancio Ortega mellett a Walmart-birodalom egyik tulajdonosa, Christy Walton, valamint az Ikeáról ismert Ingvar Kamprad is. A Koch Industries ipari konglomerátum tulajdonosai, a Koch fivérek stagnálást értek el, fejenként 50 milliárd dollárjuk volt hétfőn, ami lényegében megegyezik a januári értékkel.  
Mivel Warren Buffett növekedést, Ortega viszont csökkenést ért el, így a befektetési bankár visszavette a harmadik helyet, amit január végén elveszített
Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

Kiderült, mikor indul a Bubi - A bérletvásárlóknak érdemes lesz sietnie

Áprilisban még tesztelik, ha nem lesz probléma, akkor a hónap végén indul a Bubi, a budapesti közbringaendszer - közölte a Bukszával a működtető Budapesti Közlekedési Központ. Aki bérletet szeretne, érdemes sietnie, az első ezer bérletváltó 3,5-6 ezer forint kedvezményt kap.

Hétfőn reggel írtunk arról, hogy eredetileg áprilistól indult volna a Bubi, de a közbringarendszer indulása pár napot, hetet késhet. A Bubi fenntartója, a Budapesti Közlekedési Központ hétfő délután válaszolt a Buksza indulás pontos időpontját firtató kérdésére.

Bubi-állomás a Ráóczi téren - Fotó: Buksza/Csernátony Csaba

"Jelenleg a rendszer tesztelése zajlik. A sikeres próbaüzemet követően 2014 tavaszán veheti birtokba a nagyközönség a Mol Bubi közbringarendszert, ha a tesztüzem zökkenőmentes lesz, április végén. Ha a tesztüzem hibát tár fel, azok javítása után nyitjuk meg a rendszert" - közölte a BKK.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek