Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Budapest vs. vidék - durva különbségek a fizetésekben

Nagyon jelentős különbségek vannak a fizetésekben az ország különböző térségei között. Egy budapesti dolgozó máfélszer annyit kap átlagosan, mint egy alföldi alkalmazott.

Az nem meglepő, hogy a Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi régió a gazdaság egyik fő hajtóereje, ezáltal ebben a térségben a legmagasabbak a fizetések. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal napokban elkészült, múlt évről szóló összesítéséből az is kiderül, hogy igen jelentős különbségek vannak az országrészek között.

1 Tovább

Rengeteg pénzük van

Bár egy felmérés szerint idén Warren Buffett érte e el a legjelentősebb vagyongyarapodást az amerikai milliárdosok között, a befektetési bankár a Bloomberg gazdaglistáján lemaradt a dobogóról.

A Wealth-X kutatócég a napokban tette közzé az amerikai milliárdosok idei teljesítményéről szóló felmérését: a lista szerint Warren Buffett befektetési guru nyerte a versenyt: napi 37 millió dollárral, összesen 12,7 milliárd dollárral gazdagodott ebben az évben.

Warren Buffett Barack Obama amerikai elnökkel társalog (Forrás: Wikipedia)

A második a Microsoft-alapító Bill Gates, a harmadik pedig a kaszinókat működtető Sheldon Adelson 11,5, illetve 11,4 milliárdos többlettel. A negyedik helyen a 11,3 milliárd dollárt termelő Jeff Bezos, az Amazon.com első embere, az ötödiken pedig 10,5 milliárd dolláros pluszt elkönyvelő Mark Zuckerberg Facebook-alapító található.

0 Tovább

Fenyőfakínzás karácsonyra?

Bár sokan környezetbarát megoldásnak tartják a sokszor drágább gyökeres karácsonyfát, egyáltalán nem biztos, hogy valóban az - állítja a hatóság. Például a növénynek biztosan nem tesz jót. Ha mégis a gyökeres fa mellett döntünk, akkor az alábbiakra figyeljünk oda - legalábbis jövőre.

A gyökeres fenyők védelmében tett közzé érdekes figyelmeztetést pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kertészeti igazgatósága. A javaslatok kétségtelenül aktuálisak, de leginkább jövőre hasznosíthatóak, mivel a gyökeres fát hónapokig kell felkészíteni a karácsonyra.

Forrás: Origo

4 Tovább

Krumpli, pürében

Folytatódik a gesztenyepüré-ügy. A hatóság gesztenyepüré-vizsgálatán elmeszelt egyik gyártó elismerte, hogy gyártási szabálytalanság miatt egy alkalommal krumpli kerülhetett a pürébe, de az azóta gyártott termékek a cég szerint hibátlanok. Az egyik bukott pürét forgalmazó Auchan pedig közölte, a kérdéses termékeket visszahívták a polcokról, s bár azok nem veszélyesek, a vételárat visszafizetik.

Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság a napokban közölte a laboratóriumi vizsgálaton elbukó gesztenyepürék listáját. A kérdéses termékek azért akadtak fenn a rostán, mert krumplit és rizslisztet tartalmaztak. (Erről részletesen itt olvashat, a gesztenyepürékre leselkedő veszélyekről szóló cikk pedig itt található.) A hatóság egyúttal közzétett egy, a vizsgálatról szóló videót, valamint kezdeményezte az érintett termékek visszahívását.


A vizsgálat alanyai (Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

A Buksza megkereste az érintett gyártókat, a Gelato Italiano Kft.-t és a Massa Bajnai Gesztenye-feldolgozó Kft., hogy kommentálják a hatóság döntését. Azt is kérdezte tőlük, hogy egyetértenek-e a lépéssel, elismerik-e a hibát, intézkedtek-e a termékek visszahívásáról, valamint azt, hogy a hatósági döntés milyen hatással van a cég forgalmára. A Buksza az egyik bukott pürét saját márkás termékként forgalmazó az Auchant is megkérdezte az ügyről.

0 Tovább

Elég nagy hajókat vettek

A világ nyolc legdrágább jachtjáért összesen több mint 600 milliárd forintot fizettek a tulajdonosok. A három dobogós jacht pedig több mint 300 milliárdba került. Az elitnyolcasban az orosz milliárdosok vannak többségben.

A Business Insider amerikai lap minden idők legdrágább hajóiról készített összeállítást. A 8 jacht össszesen közel 3 milliárd dollárba került. Jelenlegi árfolyamon ez 632 milliárd forintnak felel meg. A tulajdonosok összetétele egyoldalú, a hajók többsége orosz milliárdosok kezében van. Ezen belül a három legdrágább hajó összesen 1,44 milliárd dollárba, 312 milliárd forintba került. (Ez a jövő évre tervezett költségvetési hiány közel harmada.)

3. Serene (cca. 71,6 milliárd forint)


Forrás: Business Insider

0 Tovább

Íme a bukott gesztenyepürék listája!

Rizsliszttel, krumplival összekevert gesztenyepürék buktak meg az élelmiszer-biztonságért felelős hatóság vizsgálatán. Az alább felsorolt püréket jobb a boltban hagyni, ha még ott lennének!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) laboratóriumi vizsgálaton tesztelt számos, a boltokban kapható gesztenyepürét. A vizsgán két gyártó, összesen 14 terméke nem ment át, 10 közülük rizslisztet, 4 pedig krumplit tartalmazott, márpedig ezeket nem szabad belekeverni a masszába.


Forrás: Origo

7 Tovább

Tilosban járhatnak az okostelefonosok

Az okostelefonok egyik leghasznosabb funkcióját, az internet más eszközzel történő megosztását az egyik mobilszolgáltó megtiltja.

Kellemetlen meglepetésben lehet részük a Vodafone előfizetőinek. A Dragonweb hívta fel rá a Buksza figyelmét, hogy a Vodafone szerződési feltételei fontos tiltást tartalmaznak.
A cég ugyanis a legtöbb cssomagjában nem engedélyezi az úgynevezett tetheringet. Ez az okostelefonok egyik hasznos funkciója, amely lehetővé teszi, hogy a telefonon keresztül megoszthassuk az internetet más készülékünkkel, laptopunkkal, táblagépünkkel és így tovább. A tiltás valójában nem most került a feltételek közé, hónapok óta érvényben van.

0 Tovább

Rizikós cégek utaznak a pénzünkre

Az utóbbi időben fényes karriert befutó Bitcoinnal és a hozzá hasonló virtuális pénzzel való játék veszélyes lehet: az árfolyamot nem védi semmi, a virtuális pénzt használók pedig nem számíthatnak kártalanításra. Emellett óvatosan kell bánni számos olyan céggel, amelyek valódi pénzre pályáznak és különféle befektetést ajánlanak, mert nincs magyarországi engedélyük.

A European Banking Authority, vagyis az európai bankfelügyelet a virtuális pénzek, köztük az elmúlt időszakban nagy sikerű Bitcoin veszélyeire hívta fel a figyelmet a minap. (A Bitcoin sikereiről és a magyar vonatkozásról itt olvashat részletesen.)


Az európai hatóság közölte, a virtális pénzeket használók nem számíthatnak jogi védettségre, a virtuális pénz elvesztésének pedig nincsenek következményei. További gond a bankfelügyelet szerint, hogy a virtuállis pénzeknek az árfolyama instabil. Az esetleges kártalanításra nincs jogi szabály, ezért fokozott óvatossággal kell kezelni a virtuállis pénzeket.

0 Tovább

Miért pénzkidobás a másik csodavíz?

- Az oxigénnel dúsított vízhez hasonlóan csodaszerként árulják a lúgos vizet, pedig csodára nem képes, a szomjoltáson kívül lényegében semmire

- Vödörszám kellene inni ahhoz, hogy legyen hatása

- Nem beszélve arról, hogy fillérekből előállítható otthon

Literenként 100-300 forintért rendelhető az interneten, de több, utcáról elérhető boltban is kapható a lúgos víz, amelyet az oxigénnel dúsított vízhez hasonlóan csodaszerként emlegetnek a hirdetésekben.

Az oxigénnel dúsított vízről a független laboratóriumot működtető Wessling Hungary Kft. elemzése alapján a Buksza a közelmúltban megírta, hogy pénzkidobás, most kiderült, hogy a lúgos víz sem tűnik túl jó vásárnak.

19 Tovább

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mert mérgező lehet!

Külföldi hatóságok szerint elképzelhető, hogy egy - magyar internetes forgalmazóknál is kapható - zsírégető készítmény májgyulladást okozhat, ezért az ÁNTSZ is figyelmeztetett, senki ne vásároljon belőlük. A külföldi jelzések alapján az ÁNTSZ ugyanannak a gyártónak egy másik készítményét sem javasolja fogyasztásra.

Az angol élelmiszerbiztonsági hatóság (FSA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) a közelmúltban figyelmeztetést adott ki, hogy az Oxy Elite Pro - a róla szóló hirdetések szerint - zsírégető kapszula fogyasztása májgyulladást okozhatott az Egyesült Államokban.

0 Tovább

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

Egy termék akad a Cserpes tejivóban, és McDonald's-ben, amely összevethető legalábbis a név alapján. Ez a Kertész saláta. Mivel a Cserpes salátája tartalmasabb, például van benne sajt, ezért nehéz végeredményt hirdetni kettőjük árversenyében. Mindenesetre a Buksza szétszedte a salátákat a döntés megkönnyítése végett.

- McDonald's Kertésze (kupak nélkül) 158 rammmos, s 290 forint, a Cserpesé 270 gramm és 680 forint

- az olcsóbb salátában csak a kötelező dolgok (uborka, saláta, répa, paradicsom) vannak, a Cserpes salátájában olivabogyó és sajt is van

- a gyorséttermi saláta grammra vetített ára 1,8 forint, a tejivóban 2,4 forint, ám a többletet kompenzálja a bővebb tartalom

0 Tovább

Mennyibe kerülnek a kalóriák, melyik burger éri meg jobban?

A McDonald's és a Burger King klasszikusai mérkőztek a Buksza, kizárólag az energiatartalomra vetített árat figyelembe vevő összevetésében. Kiderült, a zászlóshajóknak számító burgerek ebből a szempontból pénzkidobásnak számítanak.

A Buksza a két burgerlánc legismertebb termékeit, a hamburgereket, sajtburgereket, valamint a Whoppert és a Big Macet hasonlította össze.

A felmérés kizárólag azt nézte, hogy azonos mennyiségű energiaáért (kilókalóriáért) mennyit kell fizetni az egyik burgerláncban, mennyit a másikban. A szendvicsek árában amúgy nincs különbség, a Whopper és a Big Mac is 890 forint a két lánc Blaha Lujza téri egységében, a sajtburger mindkét helyen 290 forint, a hamburgerek darabja pedig egyaránt 250 forint.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek