Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rekordsorozat vár a forintra?

Sajnos nem arról van szó, hogy tudnám a jövőbeni árfolyamokat. Ha viszont a devizahitelesekre nézve az optimista verzió valósul meg, akkor mindennap éves rekordot dönthet a forint. 

Az euró árfolyama ugyanis január első napjaiban került soha nem látott magasságba, ezért a forint akár néhány filléres többlete is új csúcsot jelent.

Forint vs. euró január óta

A táblázat ronda, de a lényeg látszik (Forrás: MNB)

Bár még vége sincs a januárnak, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamain is látszik a rekordsorozat. Január 5-én közel 322 forint volt az euró, most szerdán pedig 298,6. A szóban forgó húsz napban pedig négy olyan volt, amikor az aktuális euróárfolyam magasabb volt, mint az előző napi. 

A 2008 közepén elért mindenkori forintcsúcs, a 230 forint alatti euró azonban nagyon messze van...

Persze bőven benne van a pakliban a pesszistább forgatókönyv is, ha az lesz, akkor nem lesz rekordsorozat. (A forint kilátásait a Portfolio.hu összefoglalta, a cikk itt található.)  

0 Tovább

Futballmeccsjegy újautó-árban

Volt, aki egy új autó árát is hajlandó rááldozni az amerikaifutball-bajnokság február 5-i döntőjére. Az idei Super Bowlra  11 883 dollárért is adtak el jegyet a napokban, ez az eddigi a legdrágább tikett a meccsre. (Az esemény közeledtével jó eséllyel még feljebb mennek a jegyárak.) 
Forrás: AFP

A 11 883 dollár forintra számolva több mint 2,7 millió forint, ebből a pénzből bőven kijön egy új autó - például egy Dacia Duster vagy Chevrolet Spark - Magyaországon. Az Egyesült Államokban is többféle alsó kategóriába tartozó modellt lehet megvásárolni belőle.   
Egy luxuspáholy, amelyben 25 ember fér el összesen 800 ezer dollárért kelleti magát, azaz több mint 180 millió forintért kapható - fejenként közel 720 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Ezért akár normális használt autót is lehet venni, itt is, ott is. 


1 Tovább

Primitív benzinmatek - csak a forintban lehet bízni

Szerdától öt forinttal csökken a gázolaj literenkénti ára, a 95-ös benziné nem változik. Tehát továbbra is értelmetlenül drága lesz az üzemanyag - rosszabb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt.

Következik a leegyszerűsített benzinmatek. 2002-ben a nettó átlagkeresetből 384 liter gázolaj, közel 350 liter benzin jött ki. 2006 után sokkal többet, 400-550 litert lehetett tankolni a két üzemanyagból, tavaly pedig durván 370 litert. 

Ha a tavalyi nettó átlagkeresetet az inflációval megemeljük akkor az új átlagárak alapján 327 liter gázolajra, 340 liter benzinre futja, ez pedig tízéves távlatban a legrosszabb eredmény. (Pont egy évvel ezelőtt a hasonló számítás alapján a Totalcaron jelent meg egy cikk, amely szerint 2001-ben a fizetésekhez képest jóval drágább is volt a benzin, mint 2011 elején. "Ahhoz, hogy a 2001-es nyomorszintet elérjük - kapaszkodjanak meg - , 434 forintra kellene most felszöknie a literenkénti árnak. 434-re…" - állt a cikkben.) Itt tartunk nagyjából, 6 forint híján elértük. 

Ha ezt a primitív számítást nézzük, kiderül: ahhoz, hogy a válság elmélyülését jelentő 2009-es szintet teljesítsük 183-199 ezer forintos nettó átlagfizetésre lenne szükség.  Vagyis 25-37 százalékos béremelésre. Vagy 313 forintos gázolajra 326 forintos benzinre. Vagy olcsóbb olajra. Vagy erősebb forintra. 

Az iráni konfliktus és a magyar gazdaság helyzete miatt a sokkal olcsóbb olajat, illetve a jóval magasabb fizetést el lehet felejteni. A forint talán segít. 

9 Tovább

Mi köze a törülközőnek a citromhoz? Vagy a fodrásznak a cukorhoz?

A kérdésre a válasz az inflációs verseny, amelynek ezek voltak a főszereplői. 

A KSH adatbányája szerint az 50*100 centis frottírtörülköző átlagára 2011-ben 2050 forint volt. Vagyis közel 90 százalékos drágult  éves szinten, ezzel az eredménnyel pedig messze a legjelentősebb drágulást érte el a termék. 

Fotó: Magda Eszter

Fotó: Magda Eszter

A második hely az 56 százalékkal dráguló kristálycukoré, harmadik lett 41 százalékos eredményével a liszt. A negyedik az alma 32 százalékkal. Ötödik a hajvágás, amely negyedével 1650 forintra drágult. 

A sor másik végén a citrom és a paradicsom áll, mindkettő 17 százalékkal lett olcsóbb, a 185 literes hűtőgép 14 százalékos árcsökkenéssel bronzérmes. A legjobb ötbe került az uborka és az LCD-képernyős tévé, előbbi 12, utóbbi 10 százalékkal lett olcsóbb. 

Január van, tehát indul a következő verseny, eredményhirdetés egy év múlva. 

0 Tovább

385 forint 3 ezerért - méregdrága az új érmekészlet

Hamar korrigálta hibáját pénteken a Magyar Pénzverő. A forintérméket előállító cég honlapján közölte: "Megjelent a 2012. évi első napi veret forgalmi sor, Magyarország köriratos érmékkel". Nyolc óra előtt még az volt a honlapon, elfogyott az érmesor, nyolc után azonban már lehetett rendelni. 

Arról van szó, hogy az új alaptörvény értelmében a 2012-től kibocsátandó forintérmék hátoldalán a Magyar Köztársaság felirat helyett a Magyarország szónak kell szerepelnie. Az új érmék nem jelennek meg egyből a pénzforgalomban, éveket kell várni, mire lecserélődik az állomány.

A pénteken megjelent érmekészletet csak sorozatban lehet megvenni, borsos áron: 3 ezer forintot kell fizetni az összesen 385 forint értékű sorozatért. 

A pénzforgalomban elsőként új felirattal a húszforintos fog megjelenni, várhatóan februártól. 

0 Tovább

Hitelkártya bagóért - hogyan lehetne olcsóbb?

Kitalált párbeszéd egy hitelkártyáról. 
Helyszín: Kitalált Bank fiókja
Időpont: Mostanság vagy a jövőben

- Kérek hitelkártyát!

- Mégis milyet?

- Nem tudom. Olcsót.

- 35-38 százalékos teljes hiteldíjmutató?

- Az mi?

- Nagy része a kamat, és megmutatja mennyit kell fizetni a hitelre. Például 500 ezer hitelkártyán keresztül elköltött forinthitelre hároméves futamidő esetén összesen 284 ezer forint kamatot kellene fizetni. A havi részlet pedig közel 22 ezer forint. 

- Francba vele, ez nagyon sok. A környezetemben élők lakáshitele sokkal olcsóbb.

- Azért ilyen magas a thm, mert sokkal hosszabb futamidejűek. Valamint a hitelkártya mögött nincs fedezet, nincs biztosítéka a banknak arra az esetre, ha nem fizetne. A jelzáloghitelnél végső esetben ott a lakás.

- Berakom a lakást fedezetnek. Úgy mennyi lenne a félmilliós hitel? Nem is biztos, hogy elköltöm, csak ott legyen tartaléknak.

- Ha mégis belekölt vagy elkölti, akkor hároméves futamidő és jelzáloghitel esetén 12 százalékos lehetne. A havi részlet 16,6 ezer forint lenne, az összesen fizetendő kamat pedig 100 ezer forint alatt maradna.

- Kérek ilyet.

- De ilyen nincs hitelkártyával összekötve. 

- Ezek szerint olyat kérek, ami nincs... Gondolom lenne benne fantázia, ha sokkal olcsóbb, mint a többi.

- Nem tudom miért nincs, de még lehet, mert valóban van benne fantázia. Egy banki termék kifejlesztése azonban nem két perc.

- Köszönöm, szóljanak, ha kész. 

0 Tovább

320 felett: eurót az utcáról - érdemes körülnézni!

A bankokban nagyüzem volt szerdán az euró rekordja miatt, volt köztük, amely háromszor árazta át a valuta- és devizaárfolyamokat. Alapesetben, mivel a deviza csak számlán jelenik meg, olcsóbbnak kellene lennie mint a készpénznek, de nem.

Tetszőlegesen kiválasztott, interneten és telefonon elérhető utcai valutaváltók döntő része több forinttal olcsóbban árulja az eurót, mint amennyiért jó néhány bank adja a devizát, a valuta esetében pedig még nagyobb - eurónként - 2-6 forint is lehet a különbség.

 Akinek szüksége van euróra, nézzen körül az utcán!


Köszönöm Eszternek a tippet.

1 Tovább

A forint kikapott a szülinapos eurótól

Most ünnepli tízéves szülinapját az euró, ennek örömére lássuk a szülinapi számvetést az európai adósságválság miatt bizonytalan jövőjű deviza gyermekkoráról. (A közös európai devizát számlapénzként 1999 januárjában vezették be, az érmék és bankjegyek csak 2002 januárjában kerültek forgalomba.)

Minket elsősorban a több mint hatvanéves forinton keresztül érint az euró, ezért erre koncentráltunk. A Magyar Nemzeti Bank tíz évvel ezelőtti és hétfői hivatalos árfolyama szerint az euró harmadával drágult. A tíz év alatt egyébként a piacon a legalacsonyab árfolyam 230 forint alatt volt, a tetőpontot pedig 317 forint felett érte el tavaly november közepén. Az euró drágulása jelentős, de jóval elmarad a frank erősödésétől, a svájci pénz ugyanis kétharmadával ér többet, mint tíz évvel ezelőtt. A dollár kivétel, ugyanis olcsóbb lett. 

Árfolyamváltozás az euróbevezetés óta

2002.01.02. 2012.01.02.  Változás 
Euró/forint 244,75 315,28 + 27 százalék
Frank/forint 164,9 259,07 + 57 százalék
Dollár/forint

271,88

243,42 - 10 százalék

Forrás: MNB, [origo]

Beszédes az alábbi grafikon is, amelyen látszik, a devizahitelüket jellemzően 150-170 forint körüli árfolyamon felvevő emberek bukszáját legérzékenyebben érintő svájci frank a 2008 őszén kirobbant válság, majd az európai adósságkrízis előtt viszonylag stabil volt. Ezt követően azonban a befektetők a biztonságot választották, többek között a frankba menekültek, ez pedig felhajtotta frank euróhoz ért árfolyamát, ezen keresztül a forinttal szemben is drágult. Erre rátett egy lapáttal, hogy az elmúlt hónapokban a forint gyengült az euróval szemben. Ezzel magyarázható a 27 és 57 százalékos drágulás.  


Forrás: Magyar Nemzeti Bank

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek