Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Árcsökkentéssel bántotta meg ügyfeleit a Vodafone

Pár hónappal ezelőtt még 14-20 ezer forint volt a korlátlan beszélgetést garantáló Vodafone-csomag. Ma már azonban 10 ezerért is odaadja a cég. Pórul jártak az első belépők - vendégposzt következik.

Megbántott a Vodafone. Néhány hónappal ezelőtt az előző szolgáltatótól átmentem a Vodafone-hoz, mivel az egyik Red csomag előnyös volt számomra. A társaság idén vezette be a piacra a Red díjcsomagokat, ezekről azt kell tudni, hogy korlátlan beszélgetést és sms-küldést biztosítanak valamennyi belföldi hálózatba, és 2 gigabájtos netforgalom is jár hozzájuk. A csomag bár drága, de kiszámítható költségeket jelent, ezért is választottam.

Pár hónappal ezelőtt 14 ezer forinttól indultak ezek a csomagok, erre jött rá az új készülék miatti - esetleges - további költség, én közel 16 ezer forintot fizetek, ha jól emlékszem, volt 20 ezer vagy annál drágább redes csomag is.

0 Tovább

Mennyivel lehet olcsóbb a párizsi? - áfamatek húsalapon

Ha életbe lép az alacsony húsáfa, elméletben több 100 forinttal forinttal eshet a legnépszerűbb húsok ára. Persze erre nem lehet mérget venni.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken az OMÉK-en (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) közölte, a Miniszterelnökség támogatja a szaktárcát abban, hogy a sertés- és baromfihús, valamint húskészítmények áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen.Hogyan változhat a húsok és húskészítmények kilónkénti ára, ha valóban bevezetik az alacsony áfakulcsot? Íme: 


Forrás: KSH, Buksza-számítás

A várható árcsökkenés mértéke csak feltételezés, egyrészt még nem vezették be az alacsonyabb áfát, másfelől egyáltalán nem biztos, hogy az áfacsökkentés tejles egészében megjelenik-e a bolti árakban. Egyrészt a húsipar masszívan veszteséges, ezért az áfacsökkentésből adódó többlet egy részét könnyen lehet, hogy a cégek a helyzetük stabilizálására fordítják. Másfelől kérdés, hogy az ágazatot mérgező feketegazdaságot mennyivel sikerült visszaszorítani. (Erről részletesen majd egy másik posztban, ha zöld utat kap az áfacsökkentés.)

Ha nem volt elég: 

Átlépte a küszöböt a liszt

Cigimacera fél áron

Amiben jobbak a kicsik

A Pennny is beállt a sorba

Csak pénzpocsékolásra kell a csodavíz?

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták



3 Tovább

Átlépte a küszöböt a liszt ára

A finomliszt ára lecsökkent. Az elmúlt hetekben egy-egy áruházban megjelent a 100 forint alatti kilós liszt, a héten azonban már négy lánc is ezzel az árral akciózik. 

Szinte mindegy, hol szerezzük be a finomlisztet a hétvégére: több nagy lánc is 100 forint alatti árat szabott a BL-55-ös minőségű lisztnek. (A márkák persze eltérőek.) 

Az Auchan jövő szerdáig 98 forintért kínálja, a Tesco a klubkártyás tagoknak 99 forintért adja. (Anélkül egy tízessel drágább, de a kártyát ssemmiből nem áll kiváltani.) A Lidl kétkilós liszttel próbálkozik, 193 forintért, azaz kilónként 97 forintért lehet kapni. A csak Metro-kártyával rendelkezőket kiszolgáló cash&carry áruháznak számító Metróban pedig szintén 98 forintba került a liszt. 

Az áruházakban kapható lisztek ára bőven elmaradt a KSH által mért átlagtól. Tavaly augusztus óta a finomliszt kilós ára átlagosan 176 forint volt. A lisztár csökkenése nem csak az áruházak árpolitikájának köszönhető, a feldolgozói eladási ára az Agárgazdasági Kutató Intézet legfrisebb adatai szerint 10-20 százalékkal csökkent tavaly augusztus végéhez, szeptember elejéhez képest. 

Még Buksza:

Cigimacera fél áron

Amiben jobbak a kicsik

A Pennny is beállt a sorba

Csak pénzpocsékolásra kell a csodavíz?

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták


0 Tovább

Cigarettamacera majdnem fél áron: egy szál 50 helyett 30-ért

A cigarettánál jóval olcsóbb a sodrás. Ez persze nem újdonság, de néhány budapesti trafikos beszámolója szerint rövid idő alatt sokan átpártoltak. Közben a cigigyártók is léptek.

Rövid idő alatt jelentősen emelkedett a cigaretták ára az árrésemelés következtében, ami a trafikrendszer elindulásával együtt jelentősen átformálta a piacot. Legalábbis a jövedékiadó-bevételek jelentősen visszaestek, nem beszélve a feketepiac bővüléséről. A csempészcigi mellett azonban van egy másik, nem is új, ráadásul teljesen legális és olcsó megoldás.

Az évekkel ezelőtt megindult cigarettadrágulás miatt egyre bővült az úgynevezett vágott dohányok forgalma, amelyekből saját magának tud cigit sodorni az ember. Ez persze nem újdonság, de több budapesti (XI. és VIII. kerületi) trafikos arról számolt be a Bukszának, hogy felgyorsult a folyamat: a nyitásuk óta eltelt rövid idő alatt is több törzsvásárló állt át a sodrásra, azaz vágott dohányt vásárolnak. (Sajnos a trafikosok nem vállalták véleményüket névvel mondván, nem szeretnének szerepelni.)

Olcsóbb dobozos, drágább vágott

A cigarettadrágulás, és az ezzel járó forgalomcsökkenés másik logikus következménye, amelyről az Index is beszámolt, hogy a Philip Morris lejjebb vitte több népszerű márkájának az árát. Az egyik VII. kerületi dohányboltban kedden a Bukszának azt mondták, hogy nem csak a Philip Morristól, hanem egy másik nagy gyártótól, a BAT-tól is kaptak olcsóbban cigit. Az egyik népszerű márkát, amely az elmúlt hetekben dobozonként 870-910 forintba került, 830 forintért lehetett kapni.


Az új cigarettás dobozom

Az árcsökkentés ellenére még mindig jókora árelőnye van a sodrásnak. Én például a korábbi években macerásnak tartottam a sodrást, de az elmúlt hetekben átálltam, elsősorban az ár miatt. A 800-900 forintos cigaretta esetében 42-47 forintra jön ki egy szál. Ezzel szemben a dohány márkájától és a sodrástól (cigibe kerülő mennyiségtől) függően 22-28 forintba kerül egy darab.

0 Tovább

A Tesco átírta a naptárat

Váltott a Tesco, péntek helyett csütörtöktől indítja a legtöbb akcióját, s feltehetően a többiek sem akarnak majd lemaradni. Amúgy a cég rég nem látott, kétszámjegyű lisztárral jött elő.

Átrendezheti a vásárlói szokásokat a Tesco új lépése. A legtöbb élelmiszerlánchoz hasonlóan eddig pénteken kezdődtek a legjelentősebb tescós akciók. Ez nem is csoda, a GfK Piackutató egy korábbi felmérése szerint a heti teljes forgalom 20-20 százaléka pénteken és szombaton folyik be az élelmiszerláncok kasszájába. Mostantól azonban csütörtöktől kezdődik az akciós hétvége az áruházlánc boltjaiban.

A heti forgalomból eddig 15 százalékkal részesedő csütörtök felzárkózhat a Tesco lépése nyomán, mert valószínűsíthető, hogy a forgalom alapján piacvezető céget a konkurensek is követik majd. Ezáltal pedig a pénteki, szombati tumultusok is enyhülnek.

0 Tovább

Mire elég a 300 ezres babapénz?

Ha észnél van az ember, akkor első gyerekhez járó 300 ezer forintos támogatásból a legszükségesebb termékek bőven kijönnek 100 ezer forintból. Persze, ha jó a használt is, akkor bagóért lehet babakellékeket venni.

"A közel 300 ezer forint a kormány számításai szerint azonban már elegendő ahhoz, hogy meg lehessen vásárolni belőle egy induló szettet: pelenkázóasztalt, fürdetőkádat, mérleget, babakocsit, így reményeik szerint többen mernek belevágni a családalapításba" - írja az Origo, a lap értesülése szerint a kormány az első gyerek születésére adott támogatást 224 ezer forinttal 288 ezeer forintra növelné.

2 Tovább

Üzenet a kocsmáknak: legyen szóda!

- Kérek szépen két kávét, meg két pohár szódát.

- Nincs, csak ásványvíz.

- Akkor csak a kávékat kérem.

Ebben a párbeszédben az elmúlt években ezerszer részt vettem, nem csak én, sanszosan mások is. Ez nem smucigságból ered, szimplán idegesítő, hogy aki egy pohár buborékos vizet akar inni a kávéjához annak többet kell fizetnie. Erre több vendéglátós úgy reagál, így nagyobb a bevétel. Ez igaz, de a haszon már kétséges.

Vegyük a pénteki példát: az egyik nagykörúti kávézóban 180 forint volt egy kávé és ugyanannyi az két és fél decis Naturaqua ásványvíz. Az egyik italnagyker árlistája alapján egy üveg Naturaqua ásványvízhez 65 forintért juthat hozzá egy egység. Tehát üvegenként 115 forint a haszon. Elad egy litert, akkor 460.

1 Tovább

Durva különbségek az eperárakban

A Buksza megpróbál segíteni a Malactáfelnek (Malackaraj gasztroblog és a Táfelspicc gasztorovat): lehetőség szerint árfelméri a receptek hozzávalóit. Odaát az eper van soron ezért arra vadásztunk. A három nagy budapesti piac és három budapesti, illetve budaörsi áruház szereplésével készült eperfelmérés meglepő eredménnyel zárult. 

A piacokon a magyar eper jellemzően drágább, mint a külföldi, görög vagy spanyol; emellett az is kiderült, hogy a piacokon jóval olcsóbban lehetett hozzájutni az eperhez, mint az áruházakban. Az összesítést a Lehel úti piac nyerte, mert itt volt a legolcsóbb a magyar eper: picik voltak és roggyantak, de egy kiló csak 700 forintba került és finom volt. A legdrágább epret a Savoya Parkban lévő Auchan kínálta, negyed kiló dobozos eper 499, azaz kilónként 2000 forintba került. Vagyis közel háromszoros a különbség. 

Magyar eper ft/kg Külföldi (görög, spanyol) eper ft/kg
Fény utcai piac 898-1500 698-799
Lehel utcai piac 700-1280 698-799
Fehérvári úti piac 780-1300 880-898
Metro (Budaörs) 700 
Tesco (Budaörs) 1750
Auchan (Savoya Park) 1400-2000

800

Eszternek köszönöm a segítséget!


4 Tovább

Potyajegy a Szigetre

Feltételek:három különböző évben megrendezett fesztiválról készült fényképeket, beszámolókat, egyéb bizonyítékokat (pl. karszalag) kell bemutatni a rendezőknek; plusz, május eleje és június közepe között kell igényelni egy OTP-kártyát. (A fényképeket, élménybeszámolókat a www.mienkasziget.hu oldalra lehet felpakolni.) Ha a Sziget csapata elfogadja a bizonyítékokat, akkor cserébe fél áron lesz a bérlet - vagyis 27,5-31,5 ezer forinttal olcsóbban. 

Ingyen jegyet is lehet szerezni, ehhez az kell, hogy az eddigi összes fesztiválról legyen bizonyíték. Gerendai Károly, a Sziget egyik alapítója, szervezője szerint annak sem kell csüggednie, aki csak tizennyolc fesztiválon való részvételét igazolja, ő is jó eséllyel pályázik a potyajegyre. Utóbbi tábor tagjai több mint 50 ezer forintot spórolhatnak. 

0 Tovább

Kosár 3 forinttal olcsóbban - versenyben a húsvéti játékosok

Újabb árkörkép, ezúttal a húsvéti játékosokkal. A Buksza a budaörsi Tesco, Auchan és CBA Príma, valamint az dél-budai Allee bevásárlóközpont aljában lévő Interspar árait hasonlította össze. 

Rákattintva nagyobb lesz!

A két budaörsi hipermarket fej-fej mellett végzett, a Auchanban 4204 forint lett volna a kosár, a Tescóban három forinttal több.  A másik két boltlánc azonban durván 10 százalékkal, 380-450 forinttal magasabb áron adta a termékeket. 

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A budaörsi CBA-ban nem volt márkás csokitojás, annak az árát a Kondorosi úti CBA Prímából szedtem. A kosárban egyrészt a összehasonlíthatóság kedvéért szerepelnek márkás csokiterméket, másfelől egy friss piackutatás szerint az emberek többsége a márkás, jellemzően drágább termékeket részesíti előnyben húsvétkor. A kiválasztott termékeken kívül óriási a választék a csokifgurákból, az árakban ennek megfelelően nagy a szórás. Az árkörképből látszik, hogy a csokiknál igen nagy különbségek lehetnek az áruházak között. Sonkaügyben azonban nem voltak meggyőzőek az áruházak, viszonylag szűk volt a választék valamennyi áruházban. 

Húsvéti melléklet a hatóságtól

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztató anyagokat állított össze a sonkák és tojások kiválasztásával, felhasználásával és tárolásával, valamint a húsételek biztonságos elkészítésével kapcsolatban. A hatósági tanácsok az alábbi linkeken láthatóak: 

Milyen a jó húsvéti sonka?

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvétra: Tojásvásárlás, festés és tárolás

Jótanácsok a biztonságos húsételek készítéséhez

A biztonságos ételkészítés 5 aranyszabálya

Kérdezz-felelek az ételmérgezések megelőzéséről

0 Tovább

Gyros vicc áron

Íme a VIII. kerületi János Pál pápa (volt Köztársaság) tér déli oldalán lévő az arab büfé-élelmiszerbolt.



A felirat nem vicc.

Budapesten általában ennél jóval drágábban, 500-700 forintért kaphatóak a gyrosok. Az alacsony ár ellenére az itteni gyrosszal minden rendben. Semmi extra, de finom, nincs teletömve, cserébe nem szakad el a tészta és folyik ki a szósz, ami elő szokott fordulni. (A Buksza rendszerint nem alkot véleményt egy-egy termékről, a mostani az alacsony ár miatt kivételes eset.)

Vasárnap egyébként nem volt gyros, a szomszéd házban lakó törzsvendégek szerint akkor nem szokott lenni, ellentétben a hét többi napjával. Kedden volt. Az előttem lévő vendég négy termékkel hagyta el az egységet.

Fizetésnél 600 forintot kért tőlem a kedves kiszolgáló lány a két, elvitelre kért gyrosért. Nem kérdeztem meg, hogy a csomagolás miatt kell-e többet  fizetni. Mindegy is, ha igen, ha nem, ez belefér. Jó étvágyat!

4 Tovább

Hitelkártya bagóért - hogyan lehetne olcsóbb?

Kitalált párbeszéd egy hitelkártyáról. 
Helyszín: Kitalált Bank fiókja
Időpont: Mostanság vagy a jövőben

- Kérek hitelkártyát!

- Mégis milyet?

- Nem tudom. Olcsót.

- 35-38 százalékos teljes hiteldíjmutató?

- Az mi?

- Nagy része a kamat, és megmutatja mennyit kell fizetni a hitelre. Például 500 ezer hitelkártyán keresztül elköltött forinthitelre hároméves futamidő esetén összesen 284 ezer forint kamatot kellene fizetni. A havi részlet pedig közel 22 ezer forint. 

- Francba vele, ez nagyon sok. A környezetemben élők lakáshitele sokkal olcsóbb.

- Azért ilyen magas a thm, mert sokkal hosszabb futamidejűek. Valamint a hitelkártya mögött nincs fedezet, nincs biztosítéka a banknak arra az esetre, ha nem fizetne. A jelzáloghitelnél végső esetben ott a lakás.

- Berakom a lakást fedezetnek. Úgy mennyi lenne a félmilliós hitel? Nem is biztos, hogy elköltöm, csak ott legyen tartaléknak.

- Ha mégis belekölt vagy elkölti, akkor hároméves futamidő és jelzáloghitel esetén 12 százalékos lehetne. A havi részlet 16,6 ezer forint lenne, az összesen fizetendő kamat pedig 100 ezer forint alatt maradna.

- Kérek ilyet.

- De ilyen nincs hitelkártyával összekötve. 

- Ezek szerint olyat kérek, ami nincs... Gondolom lenne benne fantázia, ha sokkal olcsóbb, mint a többi.

- Nem tudom miért nincs, de még lehet, mert valóban van benne fantázia. Egy banki termék kifejlesztése azonban nem két perc.

- Köszönöm, szóljanak, ha kész. 

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek