Az elmúlt időszakban egyre több boltban váltak elérhetővé a kerámiabevonatos edények. Laikusoknak úgy tűnhet, ezek igyekeznek átvenni a teflonos edények szerepét. Veszélyesek-e ezek az edények?

A kérdés azért is fontos, mert a teflonos edényekről kiderült, hogy sérülés esetén veszélyesek lehetnek. A trónkövetelő kerámiabevonatos edényekről Szigeti Tamás, a független laboratóriumot működtető Wessling szakértője a Bukszának azt mondta: "A kerámiatálak, -edények, -tepsik a csomagolóanyagokhoz hasonlóan az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok közé tartoznak.

Ebből következően az EU élelmiszerlánc-biztonsági rendszerében is ennek a státusznak megfelelő követelményeket kell kielégíteniük. Vagyis: úgynevezett migrációs vizsgálatoknak kell alávetni az ilyen eszközöket, amelyek azt mutatják meg, hogy milyen anyagok kerülhetnek az ételekbe, ha ezekkel süt vagy főz az ember.

Helyükre jöhetnek a kerámiabevonatosak - Forrás: Origo

A kerámia edények a festékanyagai általában valamilyen ásványi anyagból készült színezékek. Ennek következtében a kerámiaedényekből és a kerámiabevonatokból főként fémek, fémvegyületek (főleg fémoxidok) törhetnek utat az készülő fogásba, ha a gyártás során technológiai hiba történt, illetve olyan alapanyagokból készültek, amelyek nem alkalmasak élelmiszerekkel való érintkezésre. "Ilyen eset azonban ritkán fordul elő" - mondta Szigeti Tamás.