Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megmondjuk, mikor jön az új húszezres

A szeptemberben hivatalos pénzzé váló új tízezrest 2018-ig fokozatosan követik a többiek, a 20 ezer forintos várhatóan 2015 végén jelenik meg. Új címletre pedig nem kell számítani.

Egy bankjegysorozat műszaki szempontból természetes módon avul, ez a fejlesztések ellenére fokozatosan érezteti hatását, ami látszik a hamisítványok minőségében is - áll a Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányában, amelyben szeptember 1-jén bemutatott új tízezressel elindított - 2018-ig tartó - bankjegycsere indokairól írnak a jegybanki szakértők. (A Buksza szerint azért a tízezressel kezdték, mert ez a legnépszerűbb bankjegy Magyarországon, legalábbis ez logikus magyarázatnak fest.) 

Voltak megtévesztő hamisítványok, de jól állunk

Az MNB szerint a forinthamisítás - a körülbelül két évvel ezelőtt felszámolt nyomdai hamisító műhelytől eltekintve – a színes sokszorosító eszközökre - fénymásolókra, printerekre - épül. Ugyanakkor figyelemre méltó az a tendencia, hogy az alkalmi hamisítók egyszerű hamisítványai mellett – csekély számban –, de folyamatosan jelennek meg a forgalomban a felkészültebb hamisító műhelyekben előállított, kifinomult imitációs módszerekkel készített másolatok is. Ezek pedig a kereskedelemben dolgozó pénztárosok számára már gyakran megtévesztőnek bizonyulnak.


Az új, biztonságosabb tízezres - Forrás: MNB

Bár a forintbankjegyek hamisítási aránya kedvezőnek mondható, a jegybank szakértői rámutatnak, hogy egy lépéssel mindig a bűnözők előtt kell járni. Ezért van szükség egy-egy sorozat felfrissítésére, cseréjére, amelynek eredményeként biztonságosabb bankjegyek kerülnek forgalomba.

Jövő év végén jöhet az új húszezres

Az új sorozat első tagja a két hete bemutatott tízezres, amely bár szeptembertől hivatalos fizetőeszköznek számít, csak decembertől kerül nagyobb számban piacra, tömeges elterjedése pedig jövőre várható. A jegybanki tanulmányból szerint az új tízezrest a húszezres követi majd, várhatóan 2015 végén.

Jövőre jöhet az utódja - Forrás: MNB 

A többi címlet (ötszázas, ezres, kétezres, ötezres) bevezetésének időpontjáról nincs szó a jegybanki dolgozatban, amelyből az viszont kiderül, hogy új címlet bevezetését nem tervezi az MNB sem rövid, sem pedig középtávon. A jegybanki tanulmányt, amely foglalkozik az 1 és 2 forintosok kivezetésével, a 200 forintos bankjegy cseréjével, a nagy címletek rejtett gazdaságra gyakorolt hatásával is, itt olvashatja el.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Milyen autóval járnak a magyar főnökök?

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Így néz ki az új tízezres

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

Jönnek a tízeurósok

Milliárdokon ülünk, de nem foglalkozunk vele

0 Tovább

Az ország harmadának húsra sincs elég pénze

Bár a statiszikák szerint a bérek növekednek, a lakosság jövedelmi helyzete közel sem fest jó képet. Az emberek harmadának például nincs pénze arra, hogy kétnaponta húst egyen. Kétharmaduk pedig képtelen elmenni egy hétre üdülni. 

A múlt évben a nettó fizetések 2 százalékkal növekedtek, s azóta is fizetésemelkedést mutatnak a KSH statisztikái. Ugyanakkor a lakosság jövedelmi helyzetét más szempontból bemutató elemzések szerint romlott a helyzet. A KSH legfrissebb kiadványából kiderül, hogy az úgynevezett "anyagi deprivációs ráta" és a "súlyos anyagi deprivációs ráta" az utóbbi években emelkedett.

A mutatókat kilenc, az anyagi helyzetet jellemző paraméter alapján számítja a KSH. A kilenc probléma (paraméter) a következő: lakással vagy hiteltörlesztéssel összefüggő fizetési késedelem; nincs pénz a váratlan kiadásokra; anyagi okokból nincs telefon, mosógép, tévé vagy autó; nincs pénz egyhetes üdülésre; kétnaponta nincs pénz húsra; valamint a lakás megfelelő fűtését képtelen megoldani. Ha a kilenc paraméterből három igaz egy háztartásra, akkor anyagilag depriváltnak, ha pedig négy, akkor anyagilag súlyosan depriváltnak számít. 

Az anyagi deprivációs ráta 2010-ben közel 40, tavaly már 44 százalékos volt, a súlyos anyagi deprivációs ráta ezzel párhuzamosan 21,6 százalékról 25 százalék fölé emelkedett. A tavalyi adatok szerint a legtöbb háztartásnak (74,3 százalék) a váratlan kiadásokra nem volt fedezete, évente egy hét üdülés a háztartások kétharmadának nem fért bele, 32 százaléknak pedig kétnaponta nem futotta húsra. Közel 15 százalékos azok aránya, akik nem tudták megfelelően fűteni a lakásukat. 

Ezekről is írt a Buksza: 

Mennyivel lehet olcsóbb a párizsi? 

Átlépte a küszöböt a liszt

Cigimacera fél áron

Amiben jobbak a kicsik

A Pennny is beállt a sorba

Csak pénzpocsékolásra kell a csodavíz?

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták


2 Tovább

Mennyivel lehet olcsóbb a párizsi? - áfamatek húsalapon

Ha életbe lép az alacsony húsáfa, elméletben több 100 forinttal forinttal eshet a legnépszerűbb húsok ára. Persze erre nem lehet mérget venni.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken az OMÉK-en (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) közölte, a Miniszterelnökség támogatja a szaktárcát abban, hogy a sertés- és baromfihús, valamint húskészítmények áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen.Hogyan változhat a húsok és húskészítmények kilónkénti ára, ha valóban bevezetik az alacsony áfakulcsot? Íme: 


Forrás: KSH, Buksza-számítás

A várható árcsökkenés mértéke csak feltételezés, egyrészt még nem vezették be az alacsonyabb áfát, másfelől egyáltalán nem biztos, hogy az áfacsökkentés tejles egészében megjelenik-e a bolti árakban. Egyrészt a húsipar masszívan veszteséges, ezért az áfacsökkentésből adódó többlet egy részét könnyen lehet, hogy a cégek a helyzetük stabilizálására fordítják. Másfelől kérdés, hogy az ágazatot mérgező feketegazdaságot mennyivel sikerült visszaszorítani. (Erről részletesen majd egy másik posztban, ha zöld utat kap az áfacsökkentés.)

Ha nem volt elég: 

Átlépte a küszöböt a liszt

Cigimacera fél áron

Amiben jobbak a kicsik

A Pennny is beállt a sorba

Csak pénzpocsékolásra kell a csodavíz?

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták



3 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek