Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kiábrándító ételek az iskolások tányérjában - szinte minden hiányzik belőle a só kivételével

Az iskolai menzákon nagyon rossz a helyzet: egy átfogó felmérés szerint túl sós ételeket adtak a gyerekeknek, ráadásul azok kalciumtartalma az ajánlott érték felét sem érte el. A só-, zsír és kalciumtartalomra vonatkozó összesített limitet egyik iskola menzája sem teljesítette.

Igen meglepő eredményeket mutat az iskolai étkeztetést felmérő, 2013-ban zárult vizsgálatsorozat, amelynek megállapításait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling által rendezett Hungalimentaria 2015 című konferencián ismertette Martos Éva, az Oszágos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

A vizsgálat legfontosabb megállapításai:

- az étrendek átlagos energiatartalma 20-30 százalékkal alacsonyabb - a szakzsargonban úgynevezett "kiszabatnak" - vagyis a nyersanyagok alapján joggal feltételezett és elvárt szintnél,

- az étrendek sótartalma: jóval meghaladta ajánlott értéket (duplája, triplája volt),

0 Tovább

Boltzár: "pikáns" lépés

Egy trafikos kikerülte a boltzárat, mégpedig úgy, hogy piacot csinált a dohányboltból.

Az Atv.hu talált rá az egyik kelet-magyarországi városban trafikot működtető vállalkozóra, aki ugyan nem akart nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy törvényes megoldást talált a vasárnapi boltzár elkerülésére. Mégpedig úgy, hogy piaccá nyilváníttatta a boltját. A piacokra pedig nem vonatkozik a boltzár. 

Fotó:Origo

Azt mondta: „Pikáns, de törvényes megoldás. Egy hétig olvastam a jogszabályt, mire megtaláltam.”

Az érintett önkormányzatnál a portál szerint tudnak a piaccá vált trafikról, ám az illetékes jegyző nem volt elérhető, ezért nem nyilatkozott az ügyben. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Az NGM szerint esélytelenek a sparos kutak

Az OTP megkezdte a devizahitelesek kifizetését

Szesztilalmas trükk vs. vasárnapi boltzár

Megmenekülhetnek a benzikutas Sparok? 

 

0 Tovább

Újabb lépés az Alditól és a Lidltől

Próbálják magukhoz kötni a vásárlókat. A megoldás lényege: aki a hét második felében vásárol, cserébe később kedvezményt kaphat.

Még boltzár életbe lépése előtt a Buksza azt prognosztizálta, hogy a szabály életbe lépése utána felértékelődnek a pénteki, szombati akciók, tehát az áruházláncok azokon a napokon komolyabb akciókkal próbálják elcsábítani a vásárlókat, és emellett újabb megoldásokkal is előjöhetnek.

Fotó: Origo

Nem kellett sokat várni egy, eddig nem, vagy ritkán alkalmazott, de logikus lépésre.

0 Tovább

Boltzár: esélytelenek a spéci Sparok

A szaktárca Bukszának adott válasza szerint a benzinkutas Sparoknak sincs kegyelem.

Bár a vasárnapi boltzárról szóló eredeti jogszabály megengedi, hogy a benzinkutakon működő boltok vasárnap, a többi napon pedig este 10 és reggel 6 óra között nyitva legyenek. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője azonban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely átírta ez a szabályt. (A cikk eredeti verziója még azelőtt készül, hogy a parlament elfogadta volna a módosítást, kedden azonban megszavazták a képviselők, ennek megfelelően frissítetttük a cikket.)

Forrás: Buksza

A módosítás lényege leegyszerűsítve: azoknak a benzinkuztakon kialakított boltoknak is be kell zárniuk a kérdéses időszakban, amelyek nem árulnak üzemanyagot. A Buksza a módosítás megjelenése után arról írt, hogy elméletileg kikerülhetik a szabályt az érintett boltok, mégpedig úgy, hogy mondjuk flakonos kiszerelésben árult üzemanyagot árulnak - ahogy teszi azt sok-sok üzlet a motorolajokkal. (A módosítás egyébként nem nevesíti a Spart, de lényegében azoknak a Spar Expresszeket érintené érzékenyen a módosítás, amelyek OMV-kutakon nyíltak az elmúlt években. A Sparnak nyolc ilyen kútja van jelenleg.)

0 Tovább

Komplett magyar városok kerülhetik ki a boltzárat

Például a komáromiak. Nem kell más tenniük, mint átmenni a Duna-hídon, és máris elérhető például egy Tesco, de az esztergomiaknak sem kell messzire menniük egy diszkontért. Igaz, Szlovákiában euróban kell fizetni.

Vasárnaptól életbe lép a nagy vihart kavart vasárnapi boltzárról szóló törvény. Az új szabály lényege, hogy a nagyobb boltok vasárnap nem nyithatnak ki, a többi napon pedig este 10-től reggel 6-ig kell lehúzniuk a rolót.

A határhoz közel lévő települések és városok lakóinak azonban minimális kényelmetlenséget jelent a lépés. Vegyük például a komáromiakat, akiknek csak át kell menniük a Duna-hídon, ott lesz mindjárt egy Tesco-hipermarket. Komárom magyarországi részéről 5-10 kilométerre van az érintett áruház, amely reggel 6-tól este 10ig nyitva van vasárnap is.

A komáromi Tesco, mellett Jysk, dm stb. - Forrás: Google Maps

Az esztergomiakat is csak a Duna választja el több, vasárnap nyitva lévő szlovákiai boltól. A Mária Valéria híd másik oldalán Párkányban van például Lidl, amely vasárnap 9-től este 8-ig van nyitva.

1 Tovább

Megmenekülhetnek a benzinkutas boltok?

Bár eredetileg a benzinkutakon lévő boltok mentesültek volna a vasárnapi boltzár alól, egy törvénymódosítás viszont keresztbe tenne nekik. Elméletileg azonban lehet megoldás? A szaktárca válaszára még várunk.

Bár vasárnapi boltzárról szóló - most vasárnap életbe lépő - törvény ugyan kész, a végrehajtási rendelet, amelynek számos részletszabályt kell tisztáznia, még nem született meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI szerint azt ígérte, a hét második felében készen lesz ez a jogszabály.

Fotó: Buksza/Csernátony Csaba

Közben a benzinkutakon működő boltok helyzete kétségessé vált. Az eredeti jogszabály ugyanis megengedi, hogy ezek az egységek vasárnap, a többi napon pedig este 10 és reggel 6 óra között nyitva legyenek. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője azonban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely lakatot tenne az érintett boltok egy részére.

0 Tovább

Vasárnapi boltzár vs. szesztilalmas trükk 

Az étteremmel kombinált boltok sem menekülnek.

A VII. kerületben érvényes éjszakai szesztilalmat az egyik - Rákóczi úton lévő - nonstop úgy játszotta ki, hogy létesített egy büfét, amely kvázi étteremként (melegkonyhával) működik. Mivel étterem is, ezért árusíthat alkoholos italt, míg több konkurens bolt - amelyeknek nincs melegkonyhája - nem.

A Bukszában felmerült, hogy ez a modell akár a vasárnapi boltzárnál is működhet. De nem. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Buksza kérdésére azt mondta: a melegkonyhában készített ételek eladása vendéglátásnak számít, ezért a boltzár nem vonatkozik erre a tevékenységre, tehát ez működik vasárnap és a többi napon este 10 és reggel 6 óra között is.

0 Tovább

Így lesz 1300-2800 forint egy sodort cigi

Aranyozott, méregdrága cigarettapapír kell hozzá.
Egy amerikai gyártótól 55 dollárért lehet rendelni olyan csomagot, amelyben 12 darab 24 karátos arannyal bevont cigipapír van. Ezzel a termékkel egy szál sodort cigi közel 1300 forintba kerül, és akkor a dohány árát nem számoltuk.

A 20 dolláros pakk, egy darab 2800 forint - Forrás: Shinepapers.com

Van 2 papíros csomag is 20 dollárért, azzal pedig 1-1 cigi már 2800 forint lenne - szintén a dohány ára nélkül. Mondjuk a Shine papírjait vásárló dohányosokat valószínűleg nem érdekli a dohány ára.

0 Tovább

Buda-Cash-botrány: izgulhat a hitelesek kis tábora 

Mégpedig azért kell drukkolniuk, hogy a Buda-Cash-csoporthoz tartozó kisebb bankoknak maradjon pénze az elszámolásra.

A Buksza pénteken kereste meg a Buda-Cash-csoporthoz tartozó bankokat (BRB Buda Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, Észak-magyarországi Regionális Bank)  irányító jegybankot, hogy a Kúria tavalyi döntésén alapuló, most kezdődő elszámolásban érintett ügyfeleik mire számíthatnak. (Kapnak-e pénzt, kompenzációt? Mi a teendőjük? Hány adósról van szó? stb.)

Fotó: Origo

 A cégcsoporthoz tartozó bankok kicsinek számítanak, ezért az összes elszámolásban érintett adósok töredékéről lehet szó, de az érintettek számáról csak a felszámolás után tud információt adni a jegybank.

Marad-e elég a kasszában?

A felszámolás alatt álló bankok (pénzügyi intézmények) elszámolásban érdekelt ügyfeleinek az elszámolásról szóló levelet a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. küldi, és ugyanez a cég számol el velük "a korábbi intézményeknél még meglévő vagyon mértékéig" - írta a Bukszának adott válaszában a jegybank.

Ebből az következik, hogy a Buda-Cash-ügyben szereplő bankok ügyfelei akkor kapnak az elszámolás alapján kompenzációt, ha marad pénz a bankok kasszájában.

Becslésre is sor kerülhet


"Ha ezen volt intézmények korábbi adatbázisában az elszámoláshoz szükséges információk esetlegesen hiányosak vagy nem volnának meg, az elszámoláshoz egy MNB-rendeletben szabályozott becslési  eljárást kell alkalmazni, illetve a felszámoló intézmény kiegészítő adatokat kérhet be az érintett fogyasztóktól" - áll a jegybanki válaszban.

Az elszámolási értesítők megküldése – a kedvezményesen végtörlesztett ügyfeleket kivéve – automatikusan történik a devizaalapú hitelesek esetében április 30-ig, a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hiteleseknél pedig augusztustól szeptemberig.

0 Tovább

Utolsó lehetőség az autósoknak

Szombaton még büntetlenül lehet(ett) venni útmatricákat.

Fotó: Origo

Megússza az 1470 forintos szolgáltatási és a közel 15 ezer forintos pótdíjat, aki januárban matrica nélkül fizetős utakon autózott, és még szombaton megveszi (megvette) az éves úthasználatra való megyei vagy országos bérletet (e-matricát).

Az útbérleteket az ematrica.autopalya.hu-n, mobilon keresztül valamint a többi értékesítési helyen, például benzinkutakon lehet megvenni. (A poszt első körben véletlenül vasárnap lett publikálva, amikor már lejárt a határidő. A hibáért elnézést kérünk.)
0 Tovább

Vasárnaptól változtat a Lidl

Március 1-től, azaz most vasárnaptól több Lidl-egység hosszabb ideig lesz nyitva. Alapesetben a boltlánc üzletei 7-től este 9-ig, de közel 40 - többségében budapesti - bolt 7-től este 10-ig lesz elérhető. Bár a boltlánc a lépést nem indokolta, de minden bizonnyal a március közepétől életbe lépő vasárnapi boltzár áll a háttérben. Az cikk megjelenése után a Lidl jelezte, hogy a Buksza által először közölt - egyébként a boltlánc oldalán szerdán este elérhető - listához képest kicsit változott a különböző boltok nyitvatartási ideje. A Buksza az alábbiakban közli a friss listát.

A kép illusztráció, egyébként egy nagy-britanniai üzletről készült - Forrás: Wikipedia

Az alábbi boltok tartanak majd nyitva 7-től este 10-ig vasárnaptól:

  • Budapest, III. Bécsi út 325–337.
  • Budapest, III. kerület, Huszti 20.
  • Budapest, III. Szentendrei u. 251–253.
  • Budapest, IV. kerület, Megyeri út 53.
  • Budapest, IX. Gubacsi út 34.
  • Budapest, IX. Lobogó u. 12.
  • Budapest, XVIII. Üllői út 379–381.
  • Budapest, VI. Bajcsy Zsilinszky út 61.
  • Budapest, VI. Király u. 112.
  • Budapest, VIII. Leonardo da Vinci u. 23.
  • Budapest, VIII. Teleki tér 1.
  • Budapest, X. Üllői út 112.
  • Budapest, XI. Bartók Béla út 47.
  • Budapest, XIII Béke u. 2–4.
  • Budapest, XIV. Mogyoródi út 23–29.
  • Budapest, XIX. Báthory u. 6.
  • Budapest, XV. Erdőkerülő u. 36.
  • Budapest, XV. Régi Fóti út 1.
  • Budapest, XVI. János utca 196.
  • Budapest, XVI. Újszász u. 47/b.
  • Budapest, XVII. Pesti út 2.
  • Budapest, XVII. Pesti út 237.
  • Budapest, XVIII. Margó Tivadar u. 83.
  • Budapest, XVIII. Nagykőrösi út 35–38.
  • Budapest, XXI. Ady Endre út 58.
  • Budapest, XXII. Nagytétényi 216.
  • Budapest, XXIII. Ciklámen u. 3.
  • Debrecen, Derék u. 31.
  • Debrecen, Faraktár utca 58.
  • Eger, II. Rákóczi Ferenc út 141.
  • Kecskemét, Szolnoki út 18.
  • Szeged, Makkosházi krt. 21.
  • Szeged, Szabadkai út 1/c.
  • Székesfehérvár, Balatoni út 21.
  • Székesfehérvár, Farkasvermi köz 1.
  • Székesfehérvár, Mártírok útja 11.
  • Szentendre, Dózsa Gy. út 20.
  • Szigetszentmiklós Csepeli út 16/A

További két bolt (egy mosonmagyaróvári és egy körmendi) pedig reggel fél 7-től este 9-ig tart majd nyitva.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

A gatyája is rámehet a feledékenységre

Így adózik a cigi

Így néz ki az új 20 eurós

Munkanélküiség, ahogy még nem látta

Komplett falu kiadó

0 Tovább

Vagyonnyilatkozatok: vége lesz a fecnizésnek és ellenőrök is jöhetnek

A mostani macerás keresgélés helyett a jövőben könnyebben lehet majd turkálni a politikusok vagyonnyilatkozataiban. Ugyanis egységes informatikai rendszer jöhet létre egy, a kormány honlapján megjelent tervezet szerint. Ráadásul vagyonnyilatkozat-ellenőröket is bevethetnek a jövőben.

Ellenőrzés nélkül a vagyonnyilatkozatok kitöltése könnyen üres rituálévá silányul - ezt állapította meg a magyar gyakorlatról az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) . A kritika jogos, hiszen évek óta politikusok, állami szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozatát menetrendszerűen nem igazán ellenőrzi hivatalos szerv, arról nem beszélve, hogy a vagyonnyilatkozatok sokszor kézzel kitöltött fecnik. Átláthatatlanok, nincsenek rendszerbe szedve stb.

A jelek szerint azonban a változás lesz: a kormány honlapján megjelent Nemzeti Korrupcióellenes Program, amely egy elektronikus rendszer létrehozását vetíti előre, és egy ellenőrzési szerv felállítása is benne van a pakliban. (A tervezet itt érhető el - pdf -, itt pedig - zip formátumban -, és a 37. oldalon szerepel a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó rész.)

1 Tovább

Lefolyótisztítás: kerüld a rosszat!

Az egyik tönkreverte a másikat.

A szokásos fürdőszobai törmelékek (arcszőrzet, haj, szappanmaradék stb.) részlegesen eltömíthetik a lefolyót, ezáltal a víz egyre lassabban folyik el. Ez majdnem minden háztartásban előfordulhat, a Bukszánál a hétvégén jött el egy újabb lefolyótisztítás ideje.

Az egyik drogérialánc üzletében nem volt kapható az a termék - Vix Active granulátum - amellyel már korábban simán kitisztitottuk a lefolyót.

0 Tovább

Aldis szatyor is volt Merkelnél?

Ha az RTL Klubot büntető reklámadó a Merkel-látogatás miatt csökkenhet, akkor miért ne járhatna jól az Aldi, Penny, Lidl alkotta trió. Hipotetikus elmélkedés, szigorúan feltételes módban.

Úgy tűnik, eredményes volt Angela Merkel német kancellár látogatása, az RTL Klub számára legalábbis. A vizit előtt megjelent sajtóhírek szerint a kancellár asszony az RTL Klubnak komoly terhet jelentős reklámadó is napirendre került. A látogatás során folytatott tárgyalásokról szóló beszámolókban erről ugyan nem volt szó, mindenesetre a kancellári látogatás másnapján - kedden - Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a reklámadó csökkentésére utalt.

Mit szeretnek a német cégek?

Azt nem lehet tudni, hogy a boltláncokat, köztük a német diszkontláncokat (Penny Market, Aldi, Lidl) érzékenyen érintő kormányzati lépések, vasárnapi boltzár, veszteséges működés tilalma, élelmiszerlánc-felügyeleti díj is szóba került volna Angela Merkel és Orbán Viktor között. A kancellár a látogatásán jelezte, hogy a német befektetők a kiszámíthatóságot szeretik. Azt mondta, hogy a német gazdasági szereplők értékelik a megbízható keretfeltételeket, és ha ezek adottak, akkor hűséges befektetők.

Fotó: Origo/MTI - Illyés Tibor

Márpedig a kiskereskedelmi láncokat sújtó lépések inkább kiszámíthatatlan környezetre utalnak, inkább megbízhatatlan keretfeltételeket jelenthetnek. Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-nek azt mondta: a kancellár és a magyarországi német vállalatok vezetői között folytatott megbeszélésen az ügyvezető igazgató nyilatkozata szerint a kancellár "igen nagy érdeklődést tanúsított" a Magyarországon működő cégek helyzete és elvárásai iránt.

1 Tovább

Ahol az Aston Martin a legolcsóbb

A világ legdrágább autói közül több is felvonul az egyik amerikai autókiállításon. A hét legdrágább modell értéke összesen 2,45 millió dollár (680 millió forint) - írja a kiállításról szóló beharangozójában a Philadelphia Business Journal. 

Aston Martin Vanquish - 278,3 ezer dollár (75,5 millió forint)

Fotó: Origo

Rolls-Royce Ghost II - 291,3 ezer dollár (79 millió forint)

Fotó:Philadelphia Business Jornal

Ferrari FF - 299 ezer dollár (81 millió forint)

Fotó: Origo

Bentley Mulsanne - 302 ezer dollár (87 millió forint)

Fotó: Origo


Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe - 403 ezer dollár (109 millió forint)

Fotó: Origo

Lamborghini Aventador LP700 Coupe - 440,5 ezer dollár (119,4 millió forint)

Fotó: Origo

Lamborghini Aventador LP700 Roadster - 441,6 ezer dollár (120 millió forint)

Fotó: Origo

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

BMW-gyárat hozott Merkel?

Lefizetik a számokat

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország

Ennyit fizetünk a legjelentősebb adókra: fejenként 1 millió forintot

Ezek Kecskemét legdrágább villái

Ezek Budapet legdrágább villái

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások








 







 








 








 







 







 







 







 






 





 




 



 


 

0 Tovább

Lefizeti a számokat a kormány

A statisztikák szerint látványosan javulnak a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok. Ám a részletes adatokat vizsgálva kiderül, hogy a közmunkaprogram nagyon torzítja az adatokat. A munkanélküliség akár 10 százalék lehetne nélküle.   

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb - szerdán kiadott -  jelentése szerint 2014-ben 7,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 2,5 százalékpontos javulást jelent éves szinten. Emellett az utolsó negyedévben mért 7,1 százalékos ráta is 2 százalékpontos javulást jelent. A munkanélküliségi ráta mellett szintén javult a foglalkoztatottság, 2014 utolsó negyedévében 4,101 millió foglalkoztatott volt, ami 208 ezerrel (5 százalékkal) haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Fotó: Origo


A statisztika jelentős javulást mutat, nem csoda, hogy a kormány diadalmasan nyilatkozott a munkaerő-piaci adatok megjelenése után. A szerdán megjelent adatokat kommentálva Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a köztévének azt mondta: egészséges folyamat indult el a munkaerőpiacon, 1992 óta nem fordult elő, hogy a foglalkoztatottak száma 11 hónapon keresztül 4 millió fölött legyen. Az államtitkár szerint nagyon fontos, hogy a foglalkoztatás bővülésének motorja a versenyszféra, és nem a közfoglalkoztatás vagy a migráció. "Eddig a közfoglalkoztatottak 13-14 százaléka tudott tartósan, vagyis 180 napon túl is a versenyszférában elhelyezkedni, amit Czomba Sándor szerint lehet soknak és kevésnek is nevezni, de vannak térségek, ahol a közfoglalkoztatáson kívül csak a segélyezés maradna" - mondta Czomba Sándor.

Más kép

A részletes statisztikákat megnézve azért jóval árnyaltabb a kép, a közmunka ugyanis nagyban torzítja az összképet. Az tény, hogy a közmunkásokat leszámítva is nőtt a foglalkoztatottság a múlt évben. 2014 utolsó negyedévében 3,963 millió volt a foglalkoztatottak száma, ami 115 ezerrel, közel 3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Fotó: Origo

Ugyanakkor a közmunkások száma a múlt évben 160-178 ezer fő között mozgott a négy különböző negyedévben, ez pedig számottevően javítja a statisztikát. Ha az adatokat úgy korrigáljuk, hogy a valódi munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó közmunkásokat, vagyis az összes közmunkás 85 százalékát hozzáadjuk a munkanélküliek számához, akkor egész más munkanélküliségi ráta adódik a múlt évre. A közmunkások számával korrigálva nem 343 ezer, hanem több mint 480 ezer munkanélküli lett volna tavaly, ez pedig már nem 7,7 százalékos, hanem közel 10 százalékos munkanélküliségi mutatót jelentene.

Hasonló következtetésre jutott korábbi adatok feldolgozásával tavaly októberben publikált cikkében a Portfólió.hu. A gazdasági portál akkor azt írta (fizetős tartalom): "Ha a közmunkásokkal korrigált adatra tekintünk, látszik, hogy 1-3 százaléknyi eltérés is van a mutatók között. Ezek alapján úgy tűnik, hogy noha valóban elkezdett tavaly év végéhez képest csökkeni a munkanélküliek aránya, a közfoglalkoztatottak figyelmen kívül hagyásával azért még messze magasabb szinteken jár, mint a KSH által legutóbb publikált adat. Míg az augusztusi adat május-július időszakra 7,9 százalékon járt, a korrigált mutató ugyanakkorra 11,1 százalékot mutatott."

További bővülés?

Összességében az látszik, hogy a százmilliárd forintos nagyságrendű tételt jelentő közmunkaprogram fenntartásával a kormány lényegében javítja a statisztikákat. A közmunkások nagy része ugyanis nem találna munkát, és segélyre szorulna.

A közmunkaprogram keretében az amúgy is kifizetendő segély helyett kvázi fizetéshez jutnak, a kormány pedig javuló adatokat kap cserébe. Bár több tanulmány, köztük a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetének (MTA KRTK KTI) elemzése azt mondja, hogy a közmunka nem igazán hatékony, a kormány várhatóan kitart mellette, sőt.
 

Fotó: Origo

A Magyar Nemzeti Bank decemberben megjelent inflációs jelentésében azt írta, a versenyszférában mérsékelt foglalkoztatásbővülés várható, a nemzetgazdaság foglalkoztatásában pedig meghatározó lesz a közfoglalkoztatás. "Az erre vonatkozó kormányzati bejelentések alapján a közfoglalkoztatásban részt vevők száma 2016-ra 260 ezerre növekedhet" - írja a jegybanki elemzés.

Ebből pedig az is következik, hogy a kormány a gazdasági növekedés során valódi foglalkoztatásbővülés mellé a közmunkaprogram felduzzasztásával tovább javítja majd a statisztikát.

Pedig nem hatékony

Tehát a tervek szerint a kormány kitart a közmunkaprogram mellett, annak ellenére, hogy a kutatók szerint ez a megoldás egyáltalán nem hatékony. Az említett MTA KRTK KTI-s dolgozat szerint közmunkások alig több mint 10 százaléka talál munkát az elsődleges munkaerőpiacon fél évvel a közfoglalkoztatás befejezése után, és 2011 óta ez az arány folyamatosan csökken.

"Minél többször és minél hosszabb ideig közfoglalkoztatott valaki, annál kisebb az esélye, hogy elhelyezkedjen" - állítja a tanulmány, amely szerint nem a közfoglalkoztatás a megoldás, hanem a kiszámítható makrogazdasági környezet, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése, a bérköltségek (járulékok), csökkentése illetve a leghátrányosabb térségek komplex fejlesztése, tőkevonzó képességének erősítése. Emellett a munkaerőpiac kínálati oldalán is változtatásokat javasolnak a kutatók, szerintük az oktatás-és munkaerőpiac jobb összehangolása mellett a leginkább rászorulókat aktív munkaerő-piaci programokkal és az esetleges költözés-ingázás támogatásával lehetne segíteni.

A közmunk gyakorlati problémáiról beszélt a napokban Németh István, a Baranya megyében található Gyöngyfa polgármestere is. A település vezetője lemondott posztjáról, szerinte ugyanis a közmunkának semmi értelme, hiába költ rá százmilliárdos nagyságrendű összeget a kormány. A Népszabadságnak Németh István azt mondta: "Úgy éreztem, csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok, és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét. Azzal követem el mindezt, hogy igazolom, a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, csak herdáljuk az ország pénzét."

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország

Ennyit fizetünk a legjelentősebb adókra: fejenként 1 millió forintot

Ezek Kecskemét legdrágább villái

Ezek Budapet legdrágább villái

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások



 


 

3 Tovább

Biztosítják a kutyákat

Egy brit biztosítási tanácsadó cég sorba rendezte az ottani kutyabiztosítási díjakat - írja a CNBC amerikai gazdasági hírtévé online oldala. A kisebb kutyákat olcsóbban biztosítják, a nagyobbakat drágábban. Havonta 20 ezer forintnál is többe kerülhet például egy német dog.
A legolcsóbbak:

Jack Russell terrier - 8,25 font (3410 forint)/hó

Fotó: Wikipedia

Yorkshire terrier - 9,19 font (3820 forint)/hó

Fotó: Wikipedia

Border terrier - 14,97 font (6230 forint)/hó

Fotó:Wikipedia

Si-cu (Shih tzu) - 9,19-15,86 font (3820-6600 forint)/hó

Fotó: Wikipedia

Csivava - 9,19-15,86 font (3820-6600 forint/hó

Fotó:Wikipedia

0 Tovább

Ünnep lesz a NAV-nál

Csak a vámosok egy része kap szabadságot hétfőn, az adóval foglalkozó részleg normál fordulatszámon megy majd.

A Nemzetközi Vámnap miatt a NAV vám- és pénzügyi ágazata takaréklángon működik január 26-án hétfőn - közölte hétvégén a NAV. Ez azt jelenti, hogy a megyei és regionális vám- és pénzügyőri kirendeltségeken és a bűnügyi igazgatóságokon csökkentett létszámmal megy az ügyintézés. Akinek ezekben lenne dolga, az jobb, ha nem hétfőn megy.

A határátkelőkön nem lesz ünnepség-  Fotó: Origo

A határátkelőkön azonban teljes lesz a létszám, és az ünnepség az adórészleget sem érinti, így az adóval foglalkozó NAV-egységek a szoksásos menetrend szerint működnek, így az ügyfélszolgálatok is. A adóügyes kirendeltségek listája - elérhetőségekkel, nyitva tartási idővel, várakozási időre vonatkozó adatokkal - itt található.

0 Tovább

Mennyit keresnek a boltosok, pénztárosok, árufeltöltők?

A boltok főszereplőinek keresete 96-163 ezer forint között mozog.

A Buksza szerdán írt arról, hogy a Tesco boltbezárásokat, esetleg elbocsátásokat tervez, míg az Aldi bolti eladói állást kínál. Heti 20-25 óra munkáért 143-180 ezer forintos bruttó fizetést ad a diszkontlánc.

A Buksza pedig azt is megnézte, hogy a hivatalos országos statiszikák szerint mennyit keresnek a boltok főszereplői, vagyis az eladók, pénztárosok, árufeltöltők. Az alábbi adatgrafikán életkor és beosztás szerinti bontásban vannak felsorolva az átlagos keresetek.

0 Tovább

180 ezres fizetéssel csábítják a tescós dolgozókat

Mégpedig az Aldi. Ennyiért 25 órát kell dolgozni hetente. A sajtóban elterjedt a hír, hogy a CBA megvásárolhatja a Tesco bezárásra ítélt boltjait, a magyar lánc jelezte, hogy 

A Tesco hétfőn közölte, bezárja 13 üzletét a piaci környezet miatt, a bezárásra ítélt üzletek között van a józsefvárosi Mátyás téren lévő üzlet. Bár a Tesco jelezte, hogy igyekszik munkát adni az érintett több mint félezer dolgozónak, lesz, akitől megválnak.

A Mátyás téri Tescóban dolgozók, de más munkát keresők előtt is adott a lehetőség: a Rákóczi úti Aldiban kitett tábla szerint a német kézben lévő diszkontlánc várja a bolti eladókat. Heti 25 óra munkáért havi bruttó 180 ezret fizetnek, ami nettóban 120 ezer forint körüli összegnek felel meg. Heti 20 óráért pedig havi 143 ezer bruttó jár, ez pedig körülbelül 94-95 ezer forint nettóban. (Az Aldi a toborzó hirdetésben jelzi, hogy ez a poszton a legmagasabb elérhető fizetés.) Persze az Aldi lépése nem oldja meg az összes esetlegesen elbocsátandó tescós dolgozó problémáját, de néhányuknak lehetőséget nyújt.

Bejelentkezik a CBA?

Az RTL Klub keddi Híradója félreértésből aódóan azt feltételezte, hogy a CBA esetleg átveheti a bezárandó Tesco-boltokat, ám ezt a CBA cáfolta. Az RTL Klub Híradója kedden idézte Baldauf László CBA-vezért, aki csatorna szerint a Népszavának néhány napja azt mondta, a CBA bejelentkezhet azokra a boltokra, amelyek értéket jelenthetnek a számára. 

A CBA szerdán azonban közleményt adott ki, amely szerint a cég nem állította, hogy megvenné a Tesco bezárásra kerülő üzleteit. Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek azt is megerősítette: a vasárnapi zárva tartás miatt egyetlen munkahelyet sem szüntetnek meg. Hozzátette: az, hogy a CBA esetlegesen érdeklődne bármely lánc boltjai iránt, egy több mint egy évvel ezelőtti nyilatkozaton alapulnak, a CBA elnöke ugyanis még tavaly januárban általánosságban megjegyezte készen kell állniuk arra, ha kivonul valamelyik lánc, akkor a számukra értékes boltokat megszerezhessék. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások

Több magyarországi Tescóra kerülhet lakat

Áfacsapda: büntetik az olvasókat

Megtámadták a banánt

80 ezer forint eltűnt a bukszánkból

Méregdrága lett a dollár

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel

Egy csomó pénzt hagyunk a NAV-nál feleslegesen

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

0 Tovább

Lehet szavazni a vasárnapi vásárlásról

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szavazást indított az oldalán a vasárnapi nyitva tartásról.

Forrás: Origo

Az online szavazás sajátos: egyféle szavazatot lehet leadni, amely a nyitva tartást támogatja. Torzíthatja a végeredményt az is, hogy hogy 24 óra elteltével újabb szavazatot lehet leadni ugyanarról à gépről.

Csütörtök estig közel 14 ezer támogatója volt a nyitva tartásnak. (Korábban a Buksza tévesen írta azt, hogy az oldalról nem derült ki a támogatók száma, hanem csak a látogatókat mutatta. A hibáért elnézést kérünk.)

A vasárnapi boltzárról továbbra sem döntött a parlament, az viszont valószínű, hogy valamilyen formában biztosan lesz. A jelenleg ismert tervek szerint csak a családi kézben lévő, 200 négyzetméteresnél kisebb alapterületű boltok lehetnek majd nyitva. 

0 Tovább

A gazdagok szeretnek vasárnap költekezni

Így vásárolunk egy héten. Bár a szombat mindent visz, a budapestiek és a kisvárosokban élők vasárnap is szeretnek vásárolni. Átlagosan közel 900 ezer család megy vásárolni vasárnap - derül ki a GfK Hungária piackutató társaság Bukszának elküldött felméréséből.

1. A FORGALOM MEGOSZLÁSA A KÜLÖNBÖZŐ NAPOKON

A péntek és a szombat a két legerősebb nap a boltokban, akkor vásárolunk legnagyobb összegben napi fogyasztási cikkeket. A hétvégére jut a heti költés 30 százaléka - derül ki a GfK-kutatásból.

Forrás: GfK Hungária

1 Tovább

Adósságrendezés a dohányboltokban

 Jöhetnek a rágók, buszjegyek a trafikokba. 

A dohányboltok indulása után kiderült, hogy a szabályok nem engedik a rágógumi-árusítást, pedig a dohányzók egy része igényt tartana rá. (Erről itt írt a Buksza.) Úgy fest, ez másnak is feltűnt, egy hétfőn benyújtott törvénymódosítás megnyitja az utat a rágók előtt. 

Fotó: Mudra László/Origo

A Seszták Miklós fejlesztési miniszter által benyújtott javaslat szerint a jövőben rágógumik, mentolos cukorkák mellett buszjegyeket is lehet majd árulni, emelett a mobiltelefon-feltöltés is megengedett lesz. 

 

0 Tovább

Szabad-e boltba kutyával menni? És kocsmába?

Az éttermekre, kocsmákra más szabályok vonatkoznak, mint az élelmiszerboltokra, és vannak a kivételes kutyák.

Több olyan bolt, köztük pékség, kisebb élelmiszerbolt van, legalábbis a Józsefvárosban és a Ferenvárosban, ahová beengedik a kutyával érkező vásárlókat, sokakat ez zavar, ami rendben is van, a kutya ugyanis nem élelmiszerboltba való. Persze a boltok többségébe nem engedik be őket, és a kutyatiltást jelzik is a bejáratnál matricával. (A kutyákat kint lehet hagyni, de sok gazda fél, hogy ellopják a kutyáját.)

A Buksza kutyás honlapokon azonban olvasott olyan hozzászólásokat, cikkeket, amelyek szerint lehet menni a kutyával a boltokba.

Fotó: Buksza

A kutya.hu két évvel ezelőtt azt írta, hogy a jogszabály nem tiltja kutyás vásárlást mondjuk akár egy élelmiszerboltban vagy bevásárlóközpontban, és az üzlettulajdonos döntésétől függ a dolog. A cikk állításai pedig több helyen elérhető, ha valaki a kutyás vásárlás szabályai után kutakodik. A bizonytalan információk miatt a Buksza utánajárt a kérdésnek.

5 Tovább

Megégetnek a dohányboltok

A dohányboltok többsége - legalábbis ahol a Buksza megfordul - árul kávét. A többség azonban műanyag pohárban adja, úgy meg minek. Pedig van - néhány forintos - megoldás.

A műanyag poharat a forró kávé miatt nem lehet megfogni, több dohányboltban ráadásul olyan a pohár, hogy a forró kávétól eldeformálódik.

"Két pohárban kérem szépen a kávét, mert egy pohárban, képtelenség elvinni" - mondta a Buksza a minap cigivásárláskor.

"Az nekünk is pénzbe kerül" - jött a válasz.

"Akkor kifizetem" - ment a Buksza válasza.

"Oké, de az egy teljes kávé ára, mert el kell számolnom a főnöknek darabra a poharakkal" - mondta a boltos, ezzel pedig kútba esett az üzlet.

0 Tovább
«
12

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek